Τετάρτη 20 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Η "παράκληση" και το "στραπάτσο"...

"Δε συζητώ με κανέναν μέχρι τέλος του χρόνου", ήταν η προκλητική απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου στην "παράκληση" του υπουργού Γεωργίας, Στ. Τζουμάκα, να ασχοληθεί η Κομισιόν με τα προβλήματα των Ελλήνων κτηνοτρόφων. "Στραπάτσο" και στο θέμα των οπωροκηπευτικών

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας Β. ΓΝΙΝΙΑ).-

"Επιτρέψτε μου (!) να απασχολήσω το Συμβούλιο για ένα θέμα που αφορά αποκλειστικά τη χώρα μου. Πρόκειται για τον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας, ο οποίος, πέραν των μόνιμων μειονεκτημάτων που αντιμετωπίζει στη χώρα μου, αυτή την περίοδο, βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση. Οι αιγοπροβατοτρόφοι έχουν ξεχυθεί στους δρόμους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται έντονη κοινωνική αναστάτωση στην ομαλή ζωή της χώρας. Οι λόγοι αυτής της κρίσης οφείλονται στη σοβαρή απώλεια του εισοδήματος των παραγωγών, που προέρχεται κυρίως από την πτώση τιμής του πρόβειου και αιγείου γάλακτος. Θα παρακαλούσα (!) την Κομισιόν να εξετάσει την κατάσταση και να προτείνει τα κατάλληλα μέτρα".

Αυτά είπε, όλα κι όλα, ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας στην "παρέμβασή του", που έγινε χτες, όταν ήρθε η σειρά να συζητηθούν τα "διάφορα θέματα", στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας. Αυτά ακριβώς ήταν τα λόγια του, όπως άλλωστε αναφέρονται και στην επίσημη υπουργική ανακοίνωση, ενώ αμέσως μετά την καθιερωμένη συνέντευξη στους Ελληνες δημοσιογράφους απολογήθηκε, δηλώνοντας: "Δεν μπορούσα να θέσω συγκεκριμένα πράγματα στο Συμβούλιο".

Ετσι, μετά την "υπενθύμιση" του προβλήματος, ο αρμόδιος επίτροπος αυστριακός Φρανς Φίσλερ αρνήθηκε οποιαδήποτε συζήτηση και δήλωσε: "Δεν κουβεντιάζω με κανέναν μέχρι το τέλος του χρόνου", χωρίς αυτό να σημαίνει ότι "θα συζητήσει" το 1997. Ενώ σχετικά με τη δραματική κατάσταση της αιγοπροβατοτροφίας στην Ελλάδα, ο Φίσλερ δεν καταδέχτηκε ούτε καν να απαντήσει συγκεκριμένα στον Ελληνα υπουργό και, ειρωνικά, δήλωσε ότι "το μέλλον της αιγοπροβατοτροφίας στην Ελλάδα είναι εξασφαλισμένο (!), μετά την αναγνώριση του ονόματος της φέτας".Αρνήθηκε, δηλαδή, οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με το αίτημα αύξησης της ελληνικής ποσόστωσης αγελαδινού γάλακτος κατά 125.000 τόνους. Τι πιο φυσικό και επόμενο, αφού ο Ελληνας υπουργός αρκέστηκε να "παρακαλέσει" την Κομισιόν (η οποία είναι η βασική υπεύθυνη για την τραγική κατάσταση), να "επιλύσει" το πρόβλημα. Και, βέβαια, ο επίτροπος Φίσλερ απάντησε ειρωνευόμενος, ενώ οι υπόλοιποι "εταίροι" αδιαφόρησαν πλήρως... Κατά τα άλλα, θα ξαναέχουμε - όπως πάντα - δηλώσεις για "σκληρές διαπραγματεύσεις" κλπ. κλπ.

"Στραπάτσο" και για τα οπωροκηπευτικά

"Στραπάτσο" έπαθε, όμως, η ελληνική πλευρά και στη συζήτηση που έγινε στο Συμβούλιο για τη μεταρρύθμιση της "Κοινής Οργάνωσης Αγοράς" (ΚΟΑ) στα νωπά και μεταποιημένα φρούτα και λαχανικά που έχει προτείνει η Κομισιόν. Σύμφωνα με τις δηλώσεις Τζουμάκα, η ελληνική πλευρά παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο με έναν κατάλογο "δέκα" αιτημάτων και μέσα σε λίγες ώρες τα πήρε πίσω και συνέχισε τη διαπραγμάτευση μόνο με τα ...τρία αιτήματα ανώδυνων βελτιώσεων. Δηλαδή:

  • Δεν αμφισβητείται η σταδιακή κατάργηση του μηχανισμού απόσυρσης, αλλά ο "χαμηλός" μεσοπρόθεσμος περιορισμός (ποσόστωση) του 100% στην ποσότητα απόσυρσης (ανεξάρτητα από ενδεχόμενα πλεονάσματα) και η "βάση εκκίνησης" για τη δραστική μείωση της τιμής απόσυρσης.
  • Δεν αμφισβητείται η νέα μορφή και ενίσχυση του ρόλου των "ομάδων παραγωγών" (ΟΠ), που θα εξοντώσει τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς, αλλά τα "χαμηλά" ποσοστά της λεγόμενης "συγχρηματοδότησης", δηλαδή τα ψίχουλα δημόσιας και κοινοτικής χρηματοδότησης του 10% της εμπορεύσιμης ποσότητας απόσυρσης.

Με άλλα λόγια, το υπουργείο δεν αμφισβητεί ουσιαστικά καμιά από τις προτάσεις της Κομισιόν, εκλιπαρεί για κάποιες μικροβελτιώσεις. Ε, λοιπόν, ηΚομισιόν αρνείται ακόμη κι αυτές τις μικροπαραχωρήσεις.

Ο Φίσλερ δήλωσε ρητά ότι "δεν υπάρχουν λεφτά" και η Κοινότητα έχει "δημοσιονομική στενότητα".Σύμφωνα με τον Στ. Τζουμάκα, "του είπε" ότι τα κονδύλια να αναζητηθούν "εκεί που βρίσκονται τα χρήματα υποστήριξης προς τα κράτη - μέλη του Βορρά". Και τι απάντησε ο επίτροπος; "Εβαλε τα γέλια"!

Η διαπραγμάτευση για τη μεταρρύθμιση της ΚΟΑ οπωροκηπευτικών θα συνεχιστεί στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στα τέλη Απρίλη. Εκεί θα αρχίσει και η ουσιαστική συζήτηση και για το φετινό φαρμακερό "πακέτο" τιμών και συνοδευτικών μέτρων που έχει προτείνει η Κομισιόν από το Φλεβάρη και, όπως κάθε χρόνο, θα υιοθετηθεί χωρίς ουσιαστικές αλλαγές το Μάη ή τον Ιούνη. Η ελληνική πλευρά έχει ήδη εξουδετερωθεί από τώρα. Και, βέβαια, δεν είναι θέμα που οξύνθηκε εξαιτίας μόνο της πολιτικής "αδυναμίας" του νυν υπουργού. Ο Στ. Τζουμάκας είναι απλά ο νυν διεκπεραιωτής προβλημάτων της ελληνικής γεωργίας, για τα οποία υπάρχει συσσωρευμένο κόστος πολύχρονων πολιτικών υποταγής προς τις Βρυξέλλες και υποκρισίας προς τους Ελληνες αγρότες. Αλλά δεν είναι μόνο τα φαρμακερά "πακέτα" τιμών. Εντός των ημερών, αναμένεται η απόφαση της Κομισιόν για παρακράτηση από την Ελλάδα 166 εκατομμυρίων ECU (περίπου 50 δισ. δραχμές), που είχαν καταβληθεί το 1992 από γεωργικό ταμείο για βαμβάκι, καπνό, λάδι και σε μικρότερο βαθμό σιτηρά και πριμοδοτήσεις από πρόβειο γάλα. Η διαδικασία των λογαριασμών του οικονομικού έτους 1992 εκκρεμεί από το Σεπτέμβρη του 1995, όταν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν πιστοποίησαν με έκθεση τις παρατυπίες και τις απάτες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προς νέα δραματική μείωση αγροτικού εισοδήματος...(1998-02-17 00:00:00.0)
"Καταιγίδα" αντιαγροτικών μέτρων(1997-09-27 00:00:00.0)
Στο "απόσπασμα" των Βρυξελλών(1997-01-22 00:00:00.0)
Μεθοδεύουν υποσχέσεις από Βρυξέλλες(1996-12-17 00:00:00.0)
Μεθοδεύουν υποσχέσεις από Βρυξέλλες(1996-12-17 00:00:00.0)
Μεθοδεύουν υποσχέσεις από Βρυξέλλες(1996-12-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ