Τετάρτη 20 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα

Εκδήλωση με θέμα την κατάσταση και το μέλλον της υγείας ως κοινωνικό αγαθό πραγματοποίησαν χτες οι ΠΚΣ της Ιατρικής

Εκδήλωση με θέμα "Υγεία, κοινωνικό αγαθό ή εμπόρευμα και οι επιπτώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον τομέα αυτό", πραγματοποίησαν χτες στο αμφιθέατρο Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθήνας οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας.Στην εκδήλωση πήραν μέρος η Μ. Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή, από το τμήμα Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Γ. Ζαχαρόγιαννης από την ΕΙΝΑΠ, ο Χ. Χατζής,γιατρός εργασίας της ΓΣΕΕ και του ΕΚΑ και η Χ. Παπανικολάου, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην κατάσταση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, το μέλλον του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τα σημερινά προγράμματα σπουδών στις ιατρικές σχολές καθώς και μια σειρά τρέχοντα προβλήματα, όπως η απουσία μιας σειράς ειδικοτήτων όπως κοινωνική ιατρική εργασία κ.ά. Από τους ομιλητές χαρακτηρίστηκε "ψευτοπρόβλημα" η συζήτηση για τη δήθεν υπερσυσσώρευση ιατρικού δυναμικού τη στιγμή που υπάρχουν ολόκληρες περιοχές ακάλυπτες από ιατρική περίθαλψη.

Η Χ. Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή στην ομιλία της τόνισε την ανάγκη κατοχύρωσης και αναβάθμισης του δημόσιου τομέα της υγείας με την αύξηση των δαπανών για την υγεία. Τόνισε επίσης την ανάγκη για εκπαίδευση όλου του ιατρικού προσωπικού και όχι μόνο των γιατρών και κατοχύρωση ενός νέου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης ώστε κανένας να μην μείνει ανασφάλιστος.

Ο Χ. Χατζής απευθυνόμενος στους αυριανούς επιστήμονες, τόνισε ότι πρέπει να αντιστρατευτούν και αυτοί στη νεοσυντηρητική αντίληψη ότι υγιής είναι αυτός που δεν είναι άρρωστος και στην εμπορευματοποίηση της υγείας που μετατρέπει το γιατρό σε συνταγολόγο που παραπέμπει τον ασθενή σε ατέλειωτους καταλόγους εξετάσεων και που θέλει τελικά την υγεία ένα ακόμα καταναλωτικό προϊόν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ