Τετάρτη 20 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Υπάρχει ανάγκη αγώνων

Σύσκεψη για την προετοιμασία της απεργίας στους δήμους και τις κοινότητες

Την ανάγκη να αναπτυχθούν αγώνες για την ανατροπή της πολιτικής που εφαρμόζεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση χτυπώντας τον κοινωνικό της χαρακτήρα και τους εργαζόμενους σ' αυτήν, τόνισαν χτες οι συνδικαλιστές που πήραν μέρος στη σύσκεψη που οργάνωσε η διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τη συμμετοχή συλλόγων - μελών της απ' όλη την Ελλάδα.

Στη σύσκεψη που σκοπό είχε την καλύτερη προετοιμασία των απεργιακών κινητοποιήσεων που έχει κηρύξει η ΠΟΕ - ΟΤΑ για τις 27 του Μάρτη και την 1η και 2η του Απρίλη, συμμετείχαν 65 Σύλλογοι από όλη τη χώρα και σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσαν οι συνδικαλιστές, οι εργαζόμενοι στους δήμους είναι αποφασισμένοι να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ - ΟΤΑ Ν. Λαμπρακάκης,μιλώντας κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, χαρακτήρισε αρνητική για τους εργαζόμενους την εισοδηματική πολιτική που εφαρμόζουν τα τελευταία χρόνια όλες οι κυβερνήσεις. Σημείωσε την ανάγκη να εκφραστεί η αντίδραση των εργαζομένων στις ιδιωτικοποιήσεις δημοτικών υπηρεσιών και να διεκδικηθεί η κατάρτιση νέου μισθολογίου, κάλυψης των απωλειών του εισοδήματος και αξιοκρατικές προσλήψεις με βάση τους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας των δήμων για να καλυφθούν οι πάγιες ανάγκες των ΟΤΑ με μονίμους υπαλλήλους.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Δήμο Πειραιά Γ. Γκάτσος,τόνισε ότι οι δήμαρχοι δεν μπορούν να ζητούν αρμοδιότητες από την κεντρική διοίκηση και μετά να τις εκχωρούν σε ιδιώτες. Χαρακτήρισε το Δήμο Πειραιά παράνομο και ανέφερε πως δουλεύουν εκεί 680 ωρομίσθιοι, των οποίων οι συμβάσεις έχουν λήξει εδώ και καιρό.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης Γ. Μαυρομάτης, χαρακτήρισε τη στάση ορισμένων δημάρχων επικίνδυνη για την Τ Α και επεσήμανε ότι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης χρωστά 8,5 δισ. εργοδοτικές εισφορές στο ΙΚΑ και 2,3 δισ. στο Ταμείο Ασφάλισης των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο ίδιος, μιλώντας στο "Ρ", κατήγγειλε ότι το 1995 από το δήμο δεν αποδόθηκαν στο ΙΚΑ επιπλέον 150 εκατομμύρια από τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν παρακρατηθεί από τους εργαζόμενους, γεγονός που διώκεται ποινικά.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Αθηναίων Ν. Αλεξάκης, χαρακτήρισε "φασιστικό καθεστώς" την κατάσταση που επικρατεί στην πλειοψηφία των ΜΜΕ, που όπως είπε, καλύπτουν το δήμαρχο Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλο και το γεγονός ότι με τις πράξεις του καταχρεώνει το δήμο, για να φτιάξει το πολιτικό του προφίλ. Γνωστοποίησε ότι ο Σύλλογος θα μηνύσει τον αντιδήμαρχοΑγγ. Μοσχονά,που ισχυρίστηκε ότι οι εργαζόμενοι θέλουν τα παρκόμετρα να εκχωρηθούν σε άλλο ιδιώτη. Επιπλέον προειδοποίησε ότι για τις 150 προσλήψεις που έγιναν στο Βρεφοκομείο, ο Σύλλογος θα προσφύγει στο ΑΣΕΠ, επειδή υποκρύπτουν εξαρτημένη σχέση εργασίας, κάτι που αντίκειται στο ν. 2190. Κατήγγειλε επίσης ότι από τους 150 νεοπροσληφθέντες, ήδη 40 μετατάχτηκαν στη διεύθυνση Προσωπικού του δήμου. Μάλιστα ο Γ. Θεμιστοκλής,πρόεδρος του Σωματείου Τεχνικών Υπηρεσιών στη Διεύθυνση Οδοποιίας του δήμου, τόνισε ότι στην Αθήνα επικρατεί "μεγάλο φαγοπότι".

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Δήμο Ιωαννίνων Χρ. Μεντής, επεσήμανε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιδράσουν στη μετατροπή των δήμων σε απλά γραφεία μελετών, ενώ εκ μέρους των εργαζομένων του Δήμου Κερατσινιού ο Χ. Παντελής δήλωσε ότι η Ομοσπονδία πρέπει μαζί με άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις να κινηθεί για να ανατρέψει την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης. Τέλος ο πρόεδρος του Συλλόγου των εργαζομένων στο Δήμο ΖωγράφουΚ. Διαμαντής, τόνισε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουν όχι μόνο για τη μη ιδιωτικοποίηση των παρκόμετρων, αλλά για μια αξιοκρατική κοινωνία, για καλύτερη παιδεία και υγεία, για μια συνολική αλλαγή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ