Τετάρτη 20 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γυμνώνονται οι εξουσιαστές

Λανθασμένη είναι η εκτίμηση εκείνων, που υιοθετούν την άποψη, πως οι άνθρωποι των συνοικιών απέχουν της ενημέρωσης. Θα εκπλαγούν, μάλιστα, αν "καταδεχτούν" να επισκεφτούν κάποια από τα "στέκια" του εργατόκοσμου. Γιατί θα διαπιστώσουν πόσο, οι τιτλούχοι της ευημερούσας κλάκας των υπερβαθμισμένων προαστίων, υστερούν έναντι της πληροφόρησης των μεροκαματιάρηδων. Στις πνιγμένες από το "νέφος" και το καυσαέριο, γειτονιές, οι ομάδες των συζητητών, κουβαλάνε και πείρα πικρή και γνώσεις επαρκείς. Δεν είναι πάντοτε απαραίτητες οι κορνιζαρισμένες περγαμηνές, ημεδαπών και αλλοδαπών Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, για να εννοήσουν τα, ποικίλης έμπνευσης, τεχνάσματα, των εκάστοτε εξουσιαστών, που παίζονται στην πλάτη του λαού. Το "Πανεπιστήμιο" της καθημερινότητας, με αισθητή την επί της... αόρατης "έδρας", παρουσία, δασκάλων, της οντότητας της ανέχειας του επιούσιου και της αγωνίας για την επομένη, καταθέτει πολλαπλάσια των... αντιγραφών συγγραμμάτων από την ξένη. Και είναι εμπράγματης απόδειξης περιεχόμενα! Αυτό δε σημαίνει, βέβαια, πως υποτιμάται η παιδεία. Τουναντίον, γίνεται σεβαστή, αρκεί να μην υπηρετεί ολιγαρχικές σκοπιμότητες!

Γνώσεων, ασφαλώς, δεν υστερούν, ούτε ο προκαθήμενος του παρόντος κυβερνητικού σχήματος, ούτε οι επιτελικοί "εγκέφαλοι", που τον περιβάλλουν. Και ο πιστός τηρητής των εντολών του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών Γιάννος, σπούδασε επαρκώς και η προϊσταμένη τεσσάρων υπουργικών θώκων, κόρη της Αιγιάλειας, Βασούλα, δεν είναι απαίδευτη. Ολόκληρο το, επί της κρατικής Σκηνής, συγκρότημα, έχει τα τυπικά προσόντα! Για τα ουσιαστικά, κι αν ακόμα παρακαμφθεί ο σκεπτικισμός, οι πράξεις τους κατατάσσονται, στα "ανεπαρκή". Οπωσδήποτε, η ευστροφία τους σε μερικά στάδια, που σχετίζονται με την αστική αντίληψη, καταγράφεται υπερτροφική! Αλλά σε ποιο βαθμό πείθουν τους μη προνομιούχους, με τα καμώματά τους, είναι από τα κεφάλαια του "φακέλου" των προσεχών συζητήσεων του φτωχομαχαλά! Προς το παρόν, στο τραπέζι των ερευνών, βρίσκονται μερικά από τα ζέοντα θέματα της επικαιρότητας. Ας πλησιάσουμε, για την καταγραφή και μεταφορά του απόηχου, που τα συνοδεύει ως την ακοή!

Δεν απαιτείται ιεράρχηση όταν οι ουρανομήκεις κραυγές της απόγνωσης, των παραπεταμένων απόμαχων της δουλιάς, τρυπάνε και τις "ασπίδες" των αδιάφορων, που προστατεύουν το συναισθηματισμό. Φθάνουν στην καρδιά και του πλέον ανάλγητου, οι γεροντικές φωνές, που καταπνίγονται, έξω από το μέγαρο Μαξίμου, από την ανελέητη εαρινή καταιγίδα. Κι όμως, ο ένοικος της πρωθυπουργικής κατοικίας, δεν απέβαλε τις "ωτασπίδες", προφανώς, για να διατηρήσει και τη φραστική του φόρμα, με την οποία αποκάλεσε τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες "Σιδηρούν παραπέτασμα"! Ο κατά τ' άλλα, αντάξιος του προκατόχου του, "σοσιαλιστής" ηγέτης, αοριστολόγησε, για τα αιτήματα των πενομένων. Απέφυγε, μόνο, έντεχνα, ν' αναφερθεί στην επέτειο του ξυλοδαρμού τους, από τις διμοιρίες "καταστολής", οι οποίες, υπερήφανα, επέδειξαν, προ έτους, την ανδρική αναισχυντία!

Αλλά οι ομοταξίες του υποβαθμισμένου οικισμού, που συναποκομίζουν πρακτική γνωμάτευση, για την επίλυση κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων, έχουν να καταθέσουν και πλείστων άλλων εκφάνσεων, του συντηρητισμού, εικόνες... Είναι θεμιτό να αντιπαρέλθουν σιωπηρά, την διόγκωση των λογαριασμών της ΔΕΗ; Αν στην άρνηση αναπροσαρμογής των συντάξεων, το πρώτο όργανο, της αντιδραστικής ορχήστρας, είναι ο επικεφαλής της εθνικής οικονομίας, στην εξαπάτηση και την αφαίμαξη, με τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, προσαρμοζόμενη φέρεται, η υπουργός της Ενέργειας! Τι αποφάνθηκε για την ολοφάνερη "ληστεία", σε βάρος των καταναλωτών; Επένδυσε, με νομιμοφάνεια, το "γδάρσιμο" του κοινού - και απογυμνώθηκε επιχειρημάτων, η ίδια! Θα διερωτηθείτε, προφανώς: Χωρίς αιδώ; Η εξήγηση αναμένεται... Εκείνο, που δεν περιμένει, είναι η αλήθεια. Και με του δίκιου τη συμμετοχή, η αγωνιστική κινητοποίηση όλων των "ταπεινών και καταφρονεμένων", αν ενταθεί, θα καρπίσει. Στους αγώνες των καταπιεζομένων, οι μεμψίμοιροι δεν έχουν θέση στο χαράκωμα των μαχητών. Οι ριψάσπιδες συγκεντρώνουν την καθολική περιφρόνηση...

Ο Συνάδελφος


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ