Τετάρτη 20 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τι ζητούν αγρότες και κτηνοτρόφοι

Το ψήφισμα της χτεσινής συγκέντρωσης

Στο ψήφισμα του χτεσινού πανελλαδικού συλλαλητηρίου, που εγκρίθηκε ομόφωνα, ανάμεσα στα άλλα επισημαίνεται:

Η κρίση που μαστίζει τον αγροτικό τομέα προήλθε και συντηρείται από την πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων. Μ' αυτή την πολιτική, διπλή είναι η ληστεία του αγρότη. Ακριβά αγοράζει τα εφόδια και φτηνά πουλάει τα προϊόντα του. Και οι καταναλωτές ακριβοπληρώνουν αυτά που ο έμπορος και ο βιομήχανος παίρνουν "τσάμπα" από τον γεωργό και κτηνοτρόφο.

Με την ευθύνη των κυβερνήσεων και όσων συμφωνούν ότι "εκσυγχρονισμός" είναι ό,τι εξασφαλίζει μεγαλύτερα κέρδη στους εκκοκκιστές, γαλακτοβιομήχανους, καπνοβιομηχάνους, εμπόρους γεωργικών προϊόντων και γεωργικών μηχανημάτων, φτάσαμε στα πρόθυρα της οριστικής χρεοκοπίας, όχι μόνο των μικρών και μεσαίων αγροτών, αλλά συνολικά του τομέα της αγροτικής οικονομίας.

Το αγροτικό κίνημα για άλλη μια φορά δίνει στην κυβέρνηση και στα πολιτικά κόμματα τις προτάσεις του για το σταμάτημα του κατήφορου και την αντιστροφή της κατάστασης, για στήριξη του μικρού και μεσαίου αγροτικού νοικοκυριού, την αναγέννηση και ανάπτυξη της υπαίθρου.

Ανάλογα με τη στάση της κυβέρνησης και των κομμάτων στα προβλήματά μας θα καθορίσουμε κι εμείς από εδώ και πέρα τη δική μας στάση απέναντί τους

Αμεσα μέτρα για την προστασία του εισοδήματος των αγροτών 1. Για τους βαμβακοπαραγωγούς:

Κατάργηση στην πράξη του καταστροφικού κανονισμού της ΕΕ για το βαμβάκι με μονομερή μέτρα της κυβέρνησης.

α) Να συμπληρωθεί η τιμή του βαμβακιού με ενίσχυση, έτσι που να φτάσει τουλάχιστον στην τιμή των 300 δραχμών για φέτος, όπως μας υποσχέθηκε η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Γεωργίας στην επίσκεψή του στην Καρδίτσα.

β) Να αποκλειστούν από την ενίσχυση οι ιδιοκτήτες που φαίνονται ως συγκαλλιεργητές.

γ) Να επιδοτηθούν ή ενισχυθούν, κλιμακωτά, πάνω από τις 300 δραχμές το κιλό οι μικρομεσαίοι αγρότες που κινδυνεύουν με αφανισμό. Μέχρι 100 στρέμματα με 50 δραχμές το κιλό, μέχρι 150 στρέμματα με 35 δραχμές, μέχρι 200 στρέμματα με 20 δραχμές. Οι ενοικιαστές να επιδοτηθούν για όλη την ποσότητα ως μικροκαλλιεργητές.

δ) Προγραμματισμός και ενίσχυση δυναμικών καλλιεργιών, όπως καλαμπόκι, βιομηχανική ντομάτα, τεύτλα κλπ., για να μη γίνει μονοκαλλιέργεια το βαμβάκι στην Ελλάδα.

2. Για τους κτηνοτρόφους:

α. Θέσπιση αγορανομικών διατάξεων που θα υποχρεώνουν όλες τις βιομηχανίες γάλακτος να καταβάλλουν στους κτηνοτρόφους, τουλάχιστον, τις τιμές που καταβάλλει η ΔΩΔΩΝΗ για την αγορά του γάλακτος (215 δραχμές το κιλό για το πρόβειο, 120 δραχμές το κιλό για το γίδινο και 110 δραχμές το κιλό για το αγελαδινό).

β. Συμπληρωματική εισοδηματική ενίσχυση για την κάλυψη των απωλειών εισοδήματος από την εφαρμογή της συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ, ώστε να διαμορφωθεί ελάχιστη τιμή: Στο πρόβειο 275 δραχμές, στο γίδινο 185 δραχμές και στο αγελαδινό 130 δραχμές.

γ. Πάταξη της αισχροκέρδειας των γαλακτοβιομηχανιών για τις υπερβολικές τιμές που πουλάνε τα γαλακτομικά προϊόντα.

ε. Ν' απαλλαγούν οι αγελαδοτρόφοι από τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας.

3. Για τους καπνοπαραγωγούς:

Καταβολή του 4% των εσόδων του κράτους από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης καπνού (δηλαδή 18 δισ.) για εφάπαξ ενίσχυση σ' όλους τους μικροκαλλιεργητές καπνού, που η παραγωγή τους δεν υπερβαίνει τα 4.000 κιλά ανατολικού τύπου καπνού ή τα 7.000 κιλά αμερικάνικου τύπου.

4. Για τους παραγωγούς μήλων:

Αμεσα να παρθούν μέτρα για τη διάθεση της περσινής παραγωγής.

5. Διπλασιασμός των αγροτικών συντάξεων

6. Ρύθμιση των χρεών των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, με διαγραφή των τόκων υπερημερίας και μετατροπή της υπόλοιπης οφειλής σε μακροπρόθεσμο άτοκο δάνειο 15ετούς εξόφλησης με τριετή περίοδο χάριτος.

7. Απόρριψη του προτεινόμενου από την Επιτροπή της ΕΕ πακέτου τιμών και επιδοτήσεων και διαμόρφωσή τους με βάση τις περσινές τιμές και επιδοτήσεις αυξημένες τουλάχιστον στο διπλάσιο του πληθωρισμού.

Προτάσεις για να σταματήσει ο κατήφορος

1. Για τη μείωση του κόστους παραγωγής:

α) Διπλασιασμός των κοινοτικών και εθνικών πόρων για έργα υποδομής (στραγγιστικά, αρδευτικά, εκτροπή του Αχελώου, ταμιευτήρας Κάρλας, φράγμα Σμόκοβου κλπ.).

β) Επιδοτούμενα επιτόκια για κτιριακές εγκαταστάσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό των αγροτικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Κίνητρα για τη συνεταιριστικοποίηση της παραγωγής, μεταποίηση και εμπορία των αγροτικών προϊόντων.

γ) Ελεγχος των τιμών των αγροτικών εφοδίων, μηχανημάτων ζωοτροφής κλπ.

δ) Κατάργηση των ειδικών φόρων στα καύσιμα και μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας για γεωργική και κτηνοτροφική χρήση.

ε) Μείωση του ΦΠΑ στις αγορές των αγροτών στο ελάχιστο επίπεδο (8%).

στ) Να εκσυγχρονιστεί το θεσμικό πλαίσιο των ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζεται στο σύνολό της η αγροτική παραγωγή, αλλά και το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.

ζ) Μείωση του κόστους οικοδομικής άδειας για την κατοικία του αγρότη και των αναγκαίων κτιριακών εγκαταστάσεων, καθώς και των συνεταιρισμών.

2. Για την προοπτική της αγροτικής οικονομίας:

α) Κατάργηση των ποσοστώσεων και των προστίμων συνυπευθυνότητας για τα μεσογειακά αγροτικά προϊόντα της χώρας μας, στα οποία η ΕΕ είναι ελλειμματική (βαμβάκι, λάδι, καπνά κ.ά.). Εφαρμογή στην πράξη της κοινοτικής προτίμησης. Για τα προϊόντα που η ΕΕ είναι αυτάρκης ή πλεονασματική, αλλά η χώρα μας ελλειμματική (γάλα, ζάχαρη) να αυξηθούν οι ποσοστώσεις τουλάχιστον στα επίπεδα αυτάρκειας της χώρας μας.

β) Οι μειώσεις στις εξαγωγικές επιδοτήσεις και στους δασμούς εισαγωγής που επέβαλε η συμφωνία της ΓΚΑΤΤ να αντισταθμιστούν με επιδοτήσεις, που στόχο θα έχουν τη μείωση του κόστους παραγωγής και την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων, για να αποκατασταθεί η θέση τους στην αγορά.

γ) Να τροποποιηθούν ριζικά οι κανονισμοί για το βαμβάκι και τα καπνά. Να δοθούν ποσοστώσεις σε νέους αγρότες καπνοκαλλιεργητές.

δ) Να μην εφαρμοστεί ο νέος κανονισμός για το ρύζι. Να αλλάξει το σύστημα τιμών και επιδοτήσεων των σιτηρών, να ενισχυθεί η παραγωγή κτηνοτροφικών φυτών (καλαμπόκι, κριθάρι, κλπ.).

ε) Να καταργηθεί το πλαφόν στον αριθμό των επιδοτούμενων επιλέξιμων αιγοπροβάτων και να δοθεί δικαίωμα επιδότησης σε νέους κτηνοτρόφους.

στ) Να απορριφθεί ο προτεινόμενος από την Επιτροπή κανονισμός για το κρασί, που επιταχύνει το ξερίζωμα των αμπελιών κλπ.

ζ) Να απορριφθεί ο προτεινόμενος κανονισμός για τα οπωροκηπευτικά, που επιταχύνει και επεκτείνει το ξερίζωμα των οπωρώνων (ροδακινιές, μηλιές) και να καταργηθούν οι χωματερές.

η) Να προστατευτεί η εγχώρια ζωοκομική παραγωγή από ανεξέλεγκτες εισαγωγές, για να απορροφηθεί ομαλά η εγχώρια φέτα. Να γίνει αυστηρός έλεγχος στη νοθεία και αγορανομικός έλεγχος στις τιμές που φθάνουν στον καταναλωτή, γιατί η ψαλίδα τιμών δε δικαιολογείται.

Τέλος, δηλώνουμε ότι, όπως οι κολίγοι της Θεσσαλίας πριν από 86 χρόνια στο ΚΙΛΕΛΕΡ, με τους αγώνες τους απαλλάχτηκαν από τους τσιφλικάδες, έτσι κι εμείς σήμερα με την ενότητα και τον αγώνα μας είμαστε αποφασισμένοι να απαλλαγούμε από τους εκσυγχρονισμένους εκμεταλλευτές μας, για να μη γίνουμε ξανά κολίγοι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι αγρότες στους δρόμους(2008-10-25 00:00:00.0)
Αγωνιστική διεκδίκηση των αιτημάτων(1998-12-02 00:00:00.0)
Τι ζητούν οι αγρότες(1997-11-21 00:00:00.0)
Τα αιτήματα των αγροτών(1996-11-17 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις(1996-11-09 00:00:00.0)
Ενωμένοι στον αγώνα οι αγρότες(1996-02-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ