Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΡΤΑΣ
Αγωνιστική διεκδίκηση των αιτημάτων

Αποφασισμένοι να αγωνιστούν με κάθε μέσο δηλώνουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι του νομού Αρτας, προκειμένου να δοθεί λύση στα οξυμένα προβλήματά τους που χρονίζουν, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στην οικονομική εξαθλίωση και τον αφανισμό. Η διάθεσή τους αυτή εκφράστηκε στη γενική συνέλευση των αγροτικών συλλόγων του νομού που έγινε την περασμένη βδομάδα, μετά από πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Αρτας.

Στο ψήφισμα της γενικής συνέλευσης της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Αρτας τονίζεται: "Από τον περασμένο χρόνο όχι μόνο δε λύθηκε ή αντιμετωπίστηκε κανένα από τα προβλήματά της αγροτιάς, αντίθετα οξύνθηκαν. Και αυτό γιατί κυβέρνηση και ΕΕ εντείνουν συνεχώς την επίθεσή τους με την αναθεώρηση της ΚΑΠ και των όσων προβλέπονται στην "Ατζέντα 2000", τη νέα συμφωνία της ΠΟΕ, τις επιπτώσεις από την κατάργηση βασικών αγροτικών οργανισμών (Βάμβακος, Καπνού, κλπ.)".

Πιο αναλυτικά τα αιτήματα που τίθενται στο ψήφισμα είναι: Να διατεθούν τα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια στην τιμή τουλάχιστον των 20 δρχ./κιλό, πέρα από την ολοκλήρωση της επιδότησης (38 δρχ.) και να καταβληθεί άμεσα στους δικαιούχους το υπόλοιπο της πενιχρής επιδότησης των πορτοκαλιών προς χυμοποίηση της καλλιεργητικής περιόδου 1997 - 1998. Για τα επιτραπέζια - εξαγώγιμα πορτοκάλια η τιμή να μην είναι σε καμιά περίπτωση μικρότερη των 58 δρχ. Το βαμβάκι να μη διατεθεί κάτω των 350 δρχ. Να καταβληθεί η ενίσχυση των 58 δρχ./κιλό στο σύνολο της παραγωγής βρώσιμης ελιάς, ανεξάρτητα από το χρόνο συγκομιδής, χωρίς να εκπίπτει από το σύνολο της ενίσχυσης, που θα καταβληθεί στους ελαιοπαραγωγούς.

Ακόμα στο ψήφισμα αναφέρονται τα παρακάτω: Για την κτηνοτροφία 300 δρχ./κιλό για το πρόβειο γάλα, 195 δρχ. για το κατσικίσιο και 130 δρχ. για το αγελαδινό. Να σταματήσουν άμεσα οι επιδόσεις κατασχετηρίων από την ΑΤΕ και να γίνει άμεση και δίκαιη ρύθμιση των χρεών των κτηνοτρόφων. Να μην πουληθεί η "Δωδώνη" σε ιδιώτες. Να καταργηθούν οι ποσοστώσεις και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί ο ΕΛΓΑ, να διπλασιαστούν οι αγροτικές συντάξεις και να βελτιωθούν οι όροι ασφάλισης του ΟΓΑ. Να προχωρήσουν άμεσα οι εξατομικεύσεις λόγω ακαρπίας και να αποδοθούν οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους παραγωγούς χωρίς άλλη καθυστέρηση. Αμεσα να προχωρήσουν και να γίνουν τα εγγειοβελτιωτικά έργα στο νομό και η αντιπαγετική προστασία. Να διαγραφούν χωρίς καμιά προϋπόθεση οι ποινικές και αστικές ευθύνες όλων των αγροτών που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ