Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μαχητικό συλλαλητήριο χτες στην Ορεστιάδα

Την αντίθεσή τους στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και την απαίτησή τους να σταματήσουν οι διώξεις σε βάρος των αγωνιζόμενων συναδέλφων τους, διαδήλωσαν εκατοντάδες αγρότες του Βόρειου Εβρου, μέσα από το μαχητικό συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν χτες στην κεντρική πλατεία της Ορεστιάδας.

Από νωρίς αντιπροσωπείες των αγροτών από τα χωριά της περιφέρειας Ορεστιάδας, συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστικό μέγαρο, όπου χτες επρόκειτο να δικαστούν 149 συνάδελφοί τους για τη συμμετοχή τους στις μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις το Δεκέμβρη του 1996. Οι εκπρόσωποι των κατηγορούμενων αγροτών ζήτησαν και τελικά πέτυχαν αναβολή της δίκης για τις 5 Οκτώβρη 1999. Ολοι μαζί στη συνέχεια πορεύτηκαν προς την πλατεία της Ορεστιάδας, όπου ήδη είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες αγρότες, δίνοντας "παρών" στην πρώτη κινητοποίηση του νέου αγωνιστικού κύκλου που αποφάσισε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Εβρου,στην κατεύθυνση διεκδίκησης μέτρων για την προστασία του αγροτικού εισοδήματος και τη στήριξη της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Ιδιαίτερα φέτος, οι αγρότες απαιτούν να αποζημιωθούν για τη ζημιά που υπέστησαν εξαιτίας των παρατεταμένων βροχοπτώσεων, που είχαν σαν αποτέλεσμα να παραμείνει στα χωράφια μεγάλο μέρος της παραγωγής βασικών προϊόντων του νομού, όπως τεύτλα, καλαμπόκι και βαμβάκι. Στο Βόρειο Εβρο το 40% της παραγωγής καλαμποκιού και βαμβακιού παραμένει αμάζευτο στα χωράφια, ενώ αντίστοιχα τραγική είναι η κατάσταση και για τους τευτλοπαραγωγούς. Συνολικά 125.000 τόνοι τεύτλα παραμένουν αμάζευτοι σε μια έκταση 25.000 στρεμμάτων. Μπροστά στο νέο οικονομικό αδιέξοδο που βρίσκονται, μετά τα απανωτά χτυπήματα που δέχονται τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της κακοκαιρίας, αλλά και της άρνησης της κυβέρνησης να τους αποζημιώσει το πραγματικό ύψος των καταστροφών, οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν αγωνιστικά: την ενεργοποίηση των ΠΣΕΑ και την άμεση εκτίμηση των ζημιών και αποζημίωση 100% σε οποιοδήποτε ύψος και αν ανέρχονται οι καταστροφές. Επίσης ζητούν από την κυβέρνηση να αναλάβει την οικονομική στήριξη του ΕΛΓΑ και να πάρει πίσω το νέο νόμο που ουσιαστικά προβλέπει την ανταποδοτική λειτουργία του. Πάγιο αίτημα των αγροτών είναι να καλύπτονται πλήρως από τον ΕΛΓΑ όλων των ειδών οι θεομηνίες και να αποζημιώνονται οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι χωρίς επιπλέον επιβάρυνση.

Στο μαχητικό συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν χτες, χαιρέτισε ο πρόεδρος της ΟΔΑΣ περιφέρειας Ορεστιάδας Κ. Φαλάκης,ενώ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου "η Ενότητα", ο Κώστας Ζησίδης,που ήταν και ο κεντρικός ομιλητής κάλεσε τους συναδέλφους του να είναι "ετοιμοπόλεμοι" και να δώσουν το ίδιο αγωνιστικό "παρών" στους αγώνες που θα ακολουθήσουν για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ που προωθείται μέσα από την εφαρμογή της Ατζέντας 2000.

Αύριο Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσει η ΣΕΑ προκειμένου να αποφασίσει τα επόμενα αγωνιστικά βήματα. Σε πρώτη φάση προσανατολίζεται να προχωρήσει στη διοργάνωση περιφερειακών, ενημερωτικών και προειδοποιητικών συγκεντρώσεων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ