Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εντείνονται οι συντονισμένες κινητοποιήσεις μαθητών
  • Εξαπλώνονται σε όλη τη χώρα οι κινητοποιήσεις. Οι μαθητές συγκροτούν Συντονιστικά και αποφασίζουν συμμετοχή στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις στις 9 και 15 Δεκέμβρη, αλλά και άλλες τοπικές κινητοποιήσεις. Στην Αθήνα σήμερα, αύριο και μεθαύριο, κλείνουν κεντρικούς δρόμους
  • Τα Συντονιστικά Σχολείων Αθήνας και Πειραιά καταγγέλλουν τις εξωμαθητικές ομάδες, που διοχετεύουν ψευδή στοιχεία σε μερίδα του Τύπου

Φουντώνουν, μέρα τη μέρα, οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση, ενώ σχεδόν ολόκληρη τη χώρα αγγίζει πλέον η προσπάθεια για συντονισμό των αγώνων, που ξεκίνησε με τη δημιουργία των Συντονιστικών στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και τις πρωτεύουσες των νομών, που έγινε πιο αποτελεσματική μετά την τελευταία πανελλαδική μαθητική συνάντηση. Ταυτόχρονα, στο κενό πέφτουν οι διασπαστικές κινήσεις που άρχισαν με την προσπάθεια για συγκρότηση αντι-συντονιστικού στη Θεσσαλονίκη, που καταδικάστηκε στην πράξη από τους μαθητές, αλλά και με την "παραμάζωξη" που έγινε το περασμένο Σάββατο στο Πολυτεχνείου, όπου "αποφασίστηκε" για αύριο συγκέντρωση και πορεία.

Οι μαθητές έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο αγώνας τους μπορεί να έχει αποτελέσματα μόνο αν συντονιστεί, όχι μόνο πανελλαδικά σε επίπεδο σχολείων, αλλά και με αυτούς των φοιτητών, σπουδαστών και εκπαιδευτικών, αλλά και των εργαζομένων. Ετσι, όλες οι προσπάθειες στρέφονται στην επιτυχία της επόμενης πανελλαδικής κινητοποίησης στις 9 Δεκέμβρη, μέρα που έχουν αποφασίσει 24ωρη απεργία και οι καθηγητές, ενώ κινητοποίηση για την επόμενη μέρα (10 Δεκέμβρη) αποφάσισε και το Συντονιστικό Νυχτερινών Σχολείων Αθήνας. Ταυτόχρονα, τα τοπικά Συντονιστικά αποφασίζουν πολύμορφες κινητοποιήσεις στις περιοχές τους, στο πλαίσιο του αγωνιστικού 20ήμερου που αποφασίστηκε στην πανελλαδική συνάντηση, στις 22 Νοέμβρη στην Αθήνα.

Με χτεσινή ανακοίνωσή τους, τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων Αθήνας και Πειραιά,που διαμορφώθηκαν μέσα από τις περσινές κινητοποιήσεις των σχολείων της Αθήνας και του Πειραιά και διευρύνθηκαν από την αρχή της φετινής χρονιάς, διοργανώνοντας τα μεγάλα συλλαλητήρια, στις 4, 11 και 26 Νοέμβρη, καταγγέλλουν "τις προσπάθειες δυσφήμισης του μαθητικού κινήματος από εξωμαθητικές ομάδες που διοχετεύουν ψευδή στοιχεία σε μια μερίδα του Τύπου". Επισημαίνουν ότι "στόχος τους είναι η διαστρέβλωση και διάσπαση του αγώνα μας, προσφέροντας μ' αυτό πολύτιμες υπηρεσίες στο υπουργείο Παιδείας" και υπογραμμίζουν: "Ο ενωμένος και συντονισμένος αγώνας όλων των μαθητών δε θα τους κάνει τη χάρη. Οι μαθητές μαζικά, μέσα από τις μαθητικές κοινότητες, τις γενικές συνελεύσεις των σχολείων και τα τοπικά συντονιστικά αγώνα, θα δώσουν σ' όλους την απάντηση που τους αρμόζει στο μεγάλο μαθητικό συλλαλητήριο στις 9 Δεκέμβρη".Ταυτόχρονα, χαιρετίζουν την απόφαση των καθηγητών για 24ωρη απεργία.

Κινητοποιήσεις

Με την ίδια ανακοίνωση, γίνονται γνωστές οι εξής κινητοποιήσεις που έχουν αποφασιστεί για τις επόμενες μέρες:

Σήμερα:

  • Το Συντονιστικό Ν. Ιωνίας διοργανώνει κλείσιμο της Ηρακλείου στις 11.15 π.μ.
  • Τα Λύκεια 1ο και 2ο Ελευσίνας, Μεγάλου Πεύκου, Μεγάρων, Ασπροπύργου, στις 12 το μεσημέρι διοργανώνουν συγκέντρωση στην πλατεία Ηρώων και διαδήλωση στη Νομαρχία.

Αύριο:

  • Τα μαθητικά συμβούλια και το Συντονιστικό Αιγάλεω διοργανώνουν συγκέντρωση και αποκλεισμό της διασταύρωσης Ιεράς Οδού και Θηβών, στις 11.30 π.μ.
  • Τα μαθητικά συμβούλια και το Συντονιστικό Χαϊδαρίου διοργανώνουν αποκλεισμό της λεωφόρου Καβάλας, στις 11.30 π.μ.
  • Τα μαθητικά συμβούλια και το Συντονιστικό Καισαριανής διοργανώνουν κλείσιμο της λεωφόρου Εθνικής Αντίστασης, στις 11.30 π.μ.
  • Τα μαθητικά συμβούλια και το Συντονιστικό Περιστερίου διοργανώνουν κλείσιμο δρόμου στον Αγ. Αντώνη (Παναγή Τσαλδάρη) στις 11.30 π.μ.
  • Στην Καλλιθέα κλείσιμο της Θησέως, έξω από το δημαρχείο, στις 11.30 π.μ.
  • Στον Ταύρο κλείσιμο της Πειραιώς έξω από το δημαρχείο, στις 12 το μεσημέρι.
  • Στη Νέα Σμύρνη συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο, στις 11 π.μ.
  • Στο Μπραχάμι κλείσιμο της Αγίου Δημητρίου, στις 12 το μεσημέρι. Στην κινητοποίηση αυτή συμμετέχουν το τοπικό Συντονιστικό και τα σχολεία του Αλίμου.
  • Στο Βύρωνα, στις 11 π.μ., από τα σχολεία και το τοπικό Συντονιστικό, κλείσιμο της οδού Χρυσοστόμου Σμύρνης.
  • Το 54ο Λύκειο Σεπολίων κλείνει τον Κηφισό στις 11 π.μ.
  • Τα τοπικά Συντονιστικά και τα σχολεία Αγ. Παρασκευής, Χαλανδρίου και Χολαργού διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία της Αγ. Παρασκευής, στις 12 το μεσημέρι.
  • Το Συντονιστικό και τα σχολεία Νίκαιας κλείνουν την Πέτρου Ράλλη στις 11 π.μ.
  • Το ΕΠΛ Κορυδαλλού, στις 11 π.μ., κλείνει τη Γρηγορίου Λαμπράκη, στο ύψος των φυλακών Κορυδαλλού.

Την Παρασκευή:

  • Το τοπικό Συντονιστικό στα Μεσόγεια διοργανώνει κλείσιμο της λεωφόρου Λαυρίου, στις 11.30 π.μ.
  • Τα σχολεία της Γκράβας και το Συντονιστικό Γαλατσίου κλείνει την Πατησίων, στις 11.30 π.μ.

Την Κυριακή:

  • Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πειραιά, η Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά, οι Ενώσεις Γονέων και εργατικά σωματεία καλούν σε σύσκεψη μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών, εργαζομένων, στις 11 το πρωί, στην Ιωνίδειο.

Χτες, μαθητές από τα σχολεία της Φιλαδέλφειας έκλεισαν την Εθνική Οδό στο ύψος της Ρενό.

Νυχτερινοί Μαθητές

Στο δρόμο του αγώνα κατεβαίνουν και οι νυχτερινοί μαθητές, οι οποίοι εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης, το νόμο 2525/97 και το νόμο για τα ΤΕΕ, που στερούν από χιλιάδες μαθητές της νυχτερινής εκπαίδευσης το δικαίωμα στη μόρφωση και τη δουλιά.

Το Συντονιστικό Νυχτερινών Σχολείων Αθήνας αποφάσισε την πραγματοποίηση τοπικών μαζικών κινητοποιήσεων στις 10 Δεκέμβρη, συνάντηση με το Συντονιστικό Σωματείων της Αθήνας και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας για το καλύτερο συντονισμό της δράσης τους, γιατί, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, "η μόνη διέξοδος στα προβλήματα της νυχτερινής εκπαίδευσης είναι ο αγώνας". Επίσης το Συντονιστικό αποφάσισε τη συμμετοχή του στην απεργία στις 15 Δεκέμβρη.

Στη Μυτιλήνη
Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Μυτιλήνης,το οποίο συγκροτούν το 1ο - 2ο - 3ο ΤΕΕ, το 1ο - 2ο - 6ο Ενιαίο Λύκειο, και το 1ο - 2ο ΤΕΛ καλεί τους μαθητές της Μυτιλήνης στις 9 Δεκέμβρη να κλείσουν τα σχολεία τους και να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση στις 10.30 στο 1ο Ενιαίο Λύκειο και στην πορεία στη Νομαρχία. Καλεί επίσης σε συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 15 Δεκέμβρη. Οι μαθητές της Μυτιλήνης καλούν τους Συλλόγους Καθηγητών, Γονέων και τα εργατικά σωματεία να συμπαρασταθούν στις κινητοποιήσεις τους.Καβάλα - Αλεξανδρούπολη

Συντονιστικά Σχολείων δημιουργήθηκαν στην Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη, σε μια προσπάθεια των μαθητών να κάνουν πιο ουσιαστική και μεθοδική την επαφή τους με τα Συντονιστικά Σχολείων ολόκληρης της χώρας, ώστε όλοι μαζί, ενωμένοι σε κοινό μέτωπο αγώνα, να παλέψουν ενάντια στην καθορισμένη από την ΕΕ αντιεκπαιδευτική πολιτική, που ορθώνει νέους φραγμούς στη μόρφωση για τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων.

Τα Συντονιστικά Οργανα, αμέσως μετά τη σύστασή τους, προχώρησαν σε σχεδιασμό των παραπέρα κινητοποιήσεών τους. Ετσι, αύριο Πέμπτη, στη 1 μ.μ. στην Καβάλα θα γίνει συγκέντρωση (στην πλατεία Καπνεργάτη) και πορεία στους δρόμους της πόλης. Οι μαθητές, σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, αλλά και με τις τοπικές ΕΛΜΕ, έχουν αποφασίσει να συμμετέχουν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της 9ης Δεκέμβρη.

Στην Αλεξανδρούπολη έχει αποφασιστεί κινητοποίηση για την Παρασκευή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πάλη οργανωμένη, πάλη ταξική»(2008-12-16 00:00:00.0)
Είμαστε στον αγώνα(2007-11-07 00:00:00.0)
Αύριο, Παρασκευή, όλοι στο δρόμο του αγώνα(2005-12-08 00:00:00.0)
Ξεσηκωμός απ' άκρη σ' άκρη(1999-12-07 00:00:00.0)
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΚΟΡΟΪΔΙΑ σε μαθητές - καθηγητές - γονείς(1999-01-27 00:00:00.0)
Αγώνας για δημόσια δωρεάν παιδεία(1997-12-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ