Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΪΤΖ
Ψευδαισθήσεις αισιοδοξίας

Την ευθύνη της ενημέρωσης των νέων στην οικογένεια και στο σχολείο - χωρίς να αναφέρει και πώς - μετέθεσε ο υφυπουργός Πρόνοιας Θ. Κοτσώνης

Παρατηρητής στο θέμα της ενημέρωσης για τον ιό του ΕΪΤΖ αποδείχνεται το αρμόδιο υπουργείο Υγείας και προσπαθεί να καλύψει το κενό στην ουσιαστική ενημέρωση με ψευδαισθήσεις αισιοδοξίας.

Τα παραπάνω προκύπτουν από το χτεσινό μήνυμα του υπουργού Υγείας Λ. Παπαδήμα, με αφορμή τη χτεσινή Παγκόσμια Μέρα κατά του ΕΪΤΖ. "Στόχος μας στον αγώνα κατά του ΕΪΤΖ είναι η κινητοποίηση και η συμμετοχή ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας, με αιχμή του δόρατος τους νέους, το δυναμικότερο κομμάτι της κοινωνίας", αναφέρει στο μήνυμά του ο υπουργός.

Η αδυναμία έμπνευσης της κοινωνίας για συμμετοχή της στον αγώνα κατά του ΕΪΤΖ αποτυπώθηκε και στη χτεσινή συμβολική πορεία - με οργανωτή το υπουργείο - από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη μέχρι την παλιά Βουλή. Η συμμετοχή στην πορεία δεν ήταν μεγάλη.

Στην αίθουσα της Παλιάς Βουλής έγινε συζήτηση με επίκεντρο την "αλλαγή του τρόπου ζωής". Μάλιστα, ο υφυπουργός Πρόνοιας Θ. Κοτσώνης είπε ότι η ευθύνη της ενημέρωσης των νέων βαρύνει την οικογένεια, το σχολείο και κυρίως τα Μέσα Ενημέρωσης. Για την ευθύνη του κράτους και τα μέτρα που πρέπει να λάβει προς αυτήν την κατεύθυνση, δεν έκανε κουβέντα.

Εκτός από τον υφυπουργό, το "πάνελ" των ομιλητών αποτελούνταν από τον πρόεδρο του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ) Ι. Στρατηγό, τους καθηγητές Ν. Ματσανιώτη και Φ. Τσαλίκογλου, τον δήμαρχο Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλο και τον μητροπολίτη Δαμασκηνό. Συντονίστρια της συζήτησης ήταν η δημοσιογράφος Ν. Νταουντάκη.

Σύμφωνα με τον Ι. Στρατηγό, σήμερα επιζητείται υπεύθυνος τρόπος ζωής και σεξουαλικής συμπεριφοράς. Ο Ν. Ματσανιώτης είπε ότι ο γιατρός πρέπει να βρίσκεται στην πρωτοπορία της πρόληψης: Την ενημέρωση. Η Φ. Τσαλίκογλου τόνισε το 90% του συνόλου των κρουσμάτων παρατηρείται στις υπό ανάπτυξη χώρες, στις οποίες δεν υπάρχει ενημέρωση. "Από αυτό και μόνο καταλαβαίνετε τη σημασία ύπαρξης ουσιαστικής ενημέρωσης", πρόσθεσε. "Ωστόσο - συνέχισε - το μήνυμα πρέπει να είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στον αποδέκτη. Διαφορετικά θα μιλήσουμε στον νέο, στη μητέρα, στον φυλακισμένο".

Από την πλευρά του, ο Δ. Αβραμόπουλος μίλησε για το ρόλο που πρέπει να παίξει η τοπική κοινωνία στον τομέα της ενημέρωσης και ανέφερε ότι είναι αναγκαία η δημιουργία ενός αποκεντρωμένου δικτύου πληροφόρησης.

Στην εκδήλωση - αλλά και στη συμβολική πορεία που προηγήθηκε από το Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη - παραβρέθηκαν ο πρώην υπουργός Υγείας Δ. Σιούφας, ο πρώην υφυπουργός Υγείας Φρ. Παπαδέλης, ο πρόεδρος της "Πολιτικής Ανοιξης" Αντ. Σαμαράς, οι ηθοποιοί Δ. Παπαμιχαήλ και Ζ. Λάσκαρη, καθώς και βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΝ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ