Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ - ΤΕΔΚΝΑ
"Διεκδικούν" ό,τι τους δίνει η κυβέρνηση

Για να δικαιολογήσουν την υποταγή τους στην κυβερνητική πολιτική, ανακάλυψαν τώρα πως ό,τι διεκδικούσαν ήταν αποτέλεσμα "λογιστικού λάθους"!

Ρόλο κυβερνητικού εκπροσώπου ανέλαβε για μια ακόμη φορά ο δήμαρχος Αθηναίων και πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), Δ. Αβραμόπουλος,προβάλλοντας ως απλό "λογιστικό" πρόβλημα το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγήσει η εφαρμοζόμενη πολιτική τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). Στην κατεύθυνση αυτή, κάλεσε τη Διοικούσα Επιτροπή της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ) - με την οποία συναντήθηκε χτες προκειμένου να την ενημερώσει για την πρόσφατη συνάντησή του με τον Κ. Σημίτη - να "διεκδικήσει" μόνο αυτά που η κυβέρνηση παραδέχεται ότι χρωστάει στους ΟΤΑ, για το 1998.

Ετσι, οι αιρετοί του Λεκανοπεδίου, στην πλειοψηφία τους, "ξέχασαν" ακόμα και το πενιχρό ποσό των 60 δισ. δραχμών που διεκδικούσαν από την κυβέρνηση, ως οφειλόμενα για το 1998, μέχρι και πριν μία βδομάδα. "Ξέχασαν" το τελεσίγραφο στην κυβέρνηση, πως αν δεν τους αποδοθούν τα παραπάνω χρήματα, θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Αντίθετα, υιοθέτησαν ως δήθεν δικό τους αίτημα αυτό που τους υπέβαλε ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών, Αλ. Παπαδόπουλου, δηλαδή, να αποδοθούν στους ΟΤΑ μόνο 51 δισ. δραχμές ως οφειλόμενα για το 1998 και άλλα 4 δισ. δραχμές για την καταβολή της τρίτης δόσης του 18χίλιαρου. Τα χρήματα αυτά είχε δηλώσει ο Αλ. Παπαδόπουλος πως θα δοθούν στους ΟΤΑ σε δύο δόσεις, η πρώτη στα τέλη Νοέμβρη και η δεύτερη στα τέλη του Δεκέμβρη. Και δεν έχει γίνει καν αυτό, καθώς το χρονικό περιθώριο που είχε θέσει ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών για την καταβολή της πρώτης δόσης έχει παρέλθει.

Με τη στάση τους αυτή οι αιρετοί, στην πλειοψηφία τους, κατέδειξαν πως η έγνοια τους είναι απλώς να αντεπεξέλθουν οι δήμοι στις οικονομικές τους υποχρεώσεις ενόψει γιορτών. Αυτό εξηγεί και το γεγονός ότι αρνήθηκαν να θέσουν καν σε συζήτηση την πρόταση των κομμουνιστών δημάρχων να διαμορφωθεί ένα αγωνιστικό πλαίσιο δράσης και διεκδίκησης ώστε να αποδοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όλοι οι παράνομα παρακρατημένοι πόροι υπέρ της, από το 1990 μέχρι και σήμερα. Πόσο που ξεπερνά το 1,2 τρισ. δραχμές.

Αντίθετα, η ΔΕ της ΤΕΔΚΝΑ αποφάσισε να συγκροτηθεί μια τετραμελής Επιτροπή, υπό τον Δ. Αβραμόπουλο, η οποία θα ξεκινήσει από σήμερα επαφές με υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, "προκειμένου να ξέρουμε λογιστικά τι γίνεται", όπως δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων. Δήλωση που κατά έναν τρόπο αμφισβητεί ακόμα και την απόδοση των 55 δισ. δραχμών που διαμορφώθηκαν ως αίτημα.

"Οταν δε θέλεις να λύσεις ένα πρόβλημα φτιάχνεις μια επιτροπή", δήλωσε στο "Ρ" στο σημείο αυτό ο δήμαρχος Πετρούπολης, Γιώργος Γιώγος,χαρακτηρίζοντας ως "πυροσβεστική λύση" το "αίτημα" που διαμορφώθηκε στη χτεσινή συνάντηση.

Χαρακτηριστικό πάντως της αφοσίωσης του δημάρχου Αθηναίων στην κυβέρνηση, είναι πως απέφυγε να δηλώσει την υποστήριξη της ΚΕΔΚΕ σε μια ενδεχόμενη απόφαση της ΤΕΔΚΝΑ να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις - κάτι που θα αποφασίσει την Παρασκευή σε Γενική Συνέλευση. "Είμαι δισυπόστατος...", δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους. Είναι σαφές, άλλωστε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ