Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανθυγιεινό ενδιαφέρον με πολύ... "ψητό"

Μένει κανείς εμβρόντητος με το ενδιαφέρον που δείχνουν τελευταία διάφοροι κύκλοι - και μάλιστα διεθνείς - για το υγειονομικό σύστημα της Ελλάδας.

Στις 11 και 12 Νοέμβρη 1998 το περιοδικό "Εκόνομιστ" οργάνωσε διήμερο στο ξενοδοχείο "Μ. Βρετάνια" με τη συνεργασία του Εμπορικού Τμήματος της Αμερικανικής Πρεσβείας.

Στο συνέδριο συζητήθηκε "Η υγεία σήμερα και αύριο". Κεντρικός χορηγός ήταν η ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία "Ιντεραμέρικαν" και το χορό συμπλήρωναν μια σειρά σπόνσορες, όπως φαρμακευτικές εταιρίες, εφημερίδες, αεροπορικές εταιρίες, ιδιωτικά μαιευτήρια κ. ά.

Προχτές το βράδυ είχε σειρά η Βρετανική Πρεσβεία, η οποία στα πλαίσια του Φεστιβάλ "Βρετανία και Ελλάδα" οργάνωσε διάλεξη με θέμα: "Μεταρρύθμιση των συστημάτων υγείας στη Βρετανία και την Ελλάδα: Από τα λόγια στην πράξη".

Μεγάλοι χορηγοί του Φεστιβάλ "Βρετανία και Ελλάδα" ήταν: Η "British Airways", η 3Ε και η "United Distillers". Επίσης χορηγοί ήταν τράπεζες - όπως η "Alpha Gredit Bank" και η "Eurobank" - και εταιρίες όπως η "Πάναφον", η "Ιντρακόμ", η "Βιαμάξ", η "Σελ" κλπ. Ειδικότερα για τη χτεσινοβραδινή διάλεξη συνεργάστηκαν η εφημερίδα "Το Βήμα" και το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στην εκδήλωση της Βρετανικής Πρεσβείας κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ηλίας Μόσιαλος, που εργάζεται στο Ινστιτούτο Υγείας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Λονδίνου και ήταν ο συντονιστής της επιτροπής των ξένων εμπειρογνωμόνων που έφερε στην Ελλάδα το 1994 ο πρώην υπουργός Υγείας Δ. Κρεμαστινός.

Βασικές ιδέες του περίφημου πορίσματος εκείνης της Επιτροπής - όπως η μετατροπή των νοσοκομείων σε Ανώνυμες Εταιρίες - απορρίφθηκαν, τότε, απ' τους φορείς των εργαζομένων στα νοσοκομεία.

Προχτές το βράδυ ο Ηλ. Μόσιαλος επανέφερε την ιδέα "απ' το παράθυρο". Ως θεραπεία, δηλαδή, στο ΕΣΥ που αντιμετωπίζει - πράγματι - σοβαρά προβλήματα.

Και το ερώτημα που προκύπτει είναι: Ολοι αυτοί εκδηλώνουν αυτό το ενδιαφέρον για τον άμοιρο Ελληνα ασθενή που ταλαιπωρείται στις ουρές των εξωτερικών ιατρείων, στις λίστες και στα ράντσα των νοσοκομείων; Η μήπως το κίνητρό τους είναι άλλο;

"Υπάρχουν γιγάντιες επιχειρήσεις στις ΗΠΑ που θέλουν να κάνουν επέκταση στην Ευρώπη στο χώρο της υγείας", αναφέρθηκε στο συνέδριο του "Εκόνομιστ".

Και επειδή η Ευρώπη δε θέλει να πάει πίσω, ιδού και το βρετανικό ενδιαφέρον. Και επειδή ακόμα και η Ελλάδα δε θέλει να πάει πίσω, ιδού και οι ασφαλιστικές εταιρίες που παρουσιάζουν πακέτα - με ή χωρίς ψιλά γράμματα - όπως του Κοντομηνά της "Ιντεραμέρικαν" και του Αποστολόπουλου του Ιατρικού Κέντρου. Και επειδή κι άλλοι - μικρότεροι - διεκδικούν κομμάτι απ' την πίτα, έγινε γνωστό ότι ένας "συνασπισμός" πέντε ασφαλιστικών εταιριών προσφέρει προγράμματα για τον εξωνοσοκομειακό τομέα.

Ολη αυτή η εργώδης επιχειρηματική δραστηριότητα βρίσκει την προβολή της από διάφορα μέσα ενημέρωσης, που με τη σειρά τους γίνονται σπόνσορες αυτών των εκδηλώσεων. Σ' αυτούς τους ίδιους σπόνσορες καταφεύγουν, ενίοτε, διάφορα απ' τα ίδια μέσα ενημέρωσης για χορηγίες όσον αφορά ιδιαίτερες εκδόσεις...

Κουβάρι, δηλαδή, η ιστορία.

Πάντως, όσο κι αν όλα δείχνουν ένα κουβάρι στη συνείδηση όλων των ενδιαφερομένων, ένα είναι ξεκάθαρο, όπως το διατύπωσε ένας Αμερικανός επιχειρηματίας στο συνέδριο του "Εκόνομιστ": "Αυτές τις δύο μέρες δεν άκουσα κανέναν ομιλητή να αποκαλεί πελάτες τους ασθενείς. Η υγεία είναι μια υπηρεσία και αν αποφασίσουμε να αντιμετωπίσουμε τους ασθενείς ως πελάτες, τότε αυτοί θα είναι περισσότερο ικανοποιημένοι".

Ιδού η φιλοσοφική βάση αυτού του ενδιαφέροντος: Ο ασθενής πελάτης ή ο πελάτης ασθενής - με το αζημίωτο βέβαια...

Η υγεία είναι η πρώτη προτεραιότητα στην επιχειρηματική δραστηριότητα, έλεγε πρόσφατα ο Μ. Σάλλας της Τράπεζας Πειραιώς, που - τελευταία - τακίμιασε με τον Βαρδινογιάννη για τις τράπεζες.

Κι όλοι αυτοί κάτι ξέρουν. Δε "ρισκάρουν" στα τυφλά.

Εχουν πάρει τα μηνύματα ότι η κυβέρνηση Σημίτη είναι διατεθειμένη να "τα δώσει όλα". Οι άνθρωποι μυρίστηκαν "ψητό" και διαγκωνίζονται ποιος θα έχει τον πρώτο λόγο.

Το ΕΣΥ ενώνει, έλεγε κάποτε ο Γ. Γεννηματάς, που συνέδεσε το όνομά του με το υπάρχον δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο σύστημα δεν ολοκληρώθηκε ποτέ με ευθύνη, πρωτίστως, του ΠΑΣΟΚ.

Τώρα και πάλι το ΕΣΥ - με την απορύθμισή του, που επιτείνει η κυβέρνηση Σημίτη - ενώνει το κερδοσκοπικό ενδιαφέρον των επιχειρηματιών, οι οποίοι προσδοκούν στο φιλέτο που τους ετοιμάζουν οι εκσυγχρονιστές του ΠΑΣΟΚ...

Γ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ