Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΥΔΑΠ
Αγωνιστικό "Οχι" στην ιδιωτικοποίηση

Τρίωρη στάση εργασίας, συγκέντρωση και πορεία την Πέμπτη

Με τρίωρη στάση εργασίας αύριο Πέμπτη, συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο θέατρο Γκλόρια και πορεία στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, απαντούν οι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ στην απόφαση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει την επιχείρηση. Παράλληλα, όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου, είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, μέχρις ότου η κυβέρνηση ανακαλέσει την απόφασή της.

Οπως τόνισαν οι εργαζόμενοι, η υλοποίηση της απόφασης της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση δε σημαίνει μόνο αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων και ενδεχόμενες απολύσεις, αφού το σχέδιο μετοχοποίησης της ΕΤΕΒΑ μιλάει για πλεονάζον προσωπικό, αλλά θα εκχωρήσει στο μεγάλο κεφάλαιο έναν φυσικό πλούτο της χώρας αναγκαίο για την ίδια τη ζωή των κατοίκων, οι οποίοι θα αναγκαστούν να το πληρώσουν πανάκριβα.

Κι επειδή αυτή η σκοπιμότητα της κυβερνητικής πολιτικής έρχεται σε αντίθεση με το ίδιο το Σύνταγμα, επιλέχτηκε μια ξεχωριστή μέθοδος, αυτή της εισόδου της εταιρίας στο χρηματιστήριο, μέσω θυγατρικής που θα δημιουργηθεί. Η θυγατρική αυτή θα έχει μόνο την εκμετάλλευση του νερού, χωρίς καμιά άλλη υποχρέωση. Ο,τι δηλαδή προκύπτει σήμερα ως έσοδο για την ΕΥΔΑΠ θα πάει αύριο στα χέρια των μετόχων - ιδιωτών. Η ευθύνη για την προμήθεια του νερού, για τα έργα υποδομής που χρειάζονται για να υπάρχει νερό, τα έργα συντήρησης ή επέκτασης του δικτύου, ο σχεδιασμός για την ομαλή λειτουργία ολόκληρου του συστήματος θα παραμείνει στη μητρική εταιρία δηλαδή στο κράτος, χωρίς καμιά χρηματοδότηση από τη θυγατρική που θα εισπράττει μόνο τα χρήματα...

Παράλληλα, υποχρεώνεται η μητρική εταιρία, να πουλά στη θυγατρική το νερό σε τιμή χαμηλότερη του κόστους, δηλαδή 65 δραχμές το κυβικό μέτρο. Επιπλέον και για να είναι ευκολότερος ο δρόμος της μετοχοποίησης της θυγατρικής εταιρίας, το κράτος σήμερα ευαισθητοποιήθηκε να εξοφλήσει όλες τις υποχρεώσεις του που έχει απέναντι στη σημερινή ΕΥΔΑΠ και οι οποίες ανέρχονται στα 50 δισεκατομμύρια δραχμές. Ανέλαβε μάλιστα και την υποχρέωση να πληρώσει και οφειλές τρίτων, όπως δήμων, οι οποίοι μέχρι σήμερα έπαιρναν το νερό από την ΕΥΔΑΠ, το μεταπωλούσαν στους δημότες, αλλά δεν πλήρωναν στην επιχείρηση το αντίστοιχο τίμημα.

Αβάσιμα επιχειρήματα

Οσον αφορά τα επιχειρήματα που προβάλλει η κυβέρνηση, προκειμένου να αιτιολογήσει αυτή την επιλογή της είναι, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων Θ. Ζαχαρόπουλος, αβάσιμα γιατί:

α) Ο ισχυρισμός περί ανταγωνισμού δεν ισχύει για την ΕΥΔΑΠ, αφού όποιο και να είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς, αντίστοιχη ανταγωνιστική ΕΥΔΑΠ δεν μπορεί να προκύψει, άρα θα λειτουργεί μονοπωλιακά όπως τώρα.

β) Το επιχείρημα περί ελλειμμάτων για την ΕΥΔΑΠ δεν ισχύει, αφού η εταιρία δεν είναι ελλειμματική. Αντίθετα, αν το κράτος ήταν συνεπές στις υποχρεώσεις του, θα είχε και πλεόνασμα.

γ) Η δικαιολογία, που προβάλλεται περί εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεων και της παροχής καλύτερων υπηρεσιών στους καταναλωτές, θα μπορούσε να γίνει με βάση το σχετικό νόμο, που η ίδια η κυβέρνηση ψήφισε, με ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα πενταετούς διάρκειας. "Γι' αυτό, τόνισε ο πρόεδρος, εμείς οι εργαζόμενοι έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε να δημιουργηθεί μια σύγχρονη οικονομικά αυτόνομη επιχείρηση με δημόσιο χαρακτήρα και κοινωνική πολιτική".

δ) Το επιχείρημα ότι θέλει μέσω του χρηματιστηρίου να εξοικονομήσει χρήματα, προκειμένου να υπάρξει οικονομική εξυγίανση, ούτε αυτό ισχύει αφού η κυβέρνηση αυτά τα χρήματα που θέλει να εισπράξει από τη μετοχοποίηση θα τα χρησιμοποιήσει, για να καλύψει ανάγκες του προϋπολογισμού, προκειμένου να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα. Παράλληλα, πώς θα γίνει οικονομική εξυγίανση στη μητρική εταιρία, όταν εκείνη δε θα έχει καμιά ευθύνη για το νερό αλλά το κράτος, το οποίο θα τη χρηματοδοτεί.

Σε βάρος των καταναλωτών

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως με το σημερινό τρόπο λειτουργίας της ΕΥΔΑΠ από τα έσοδα διάθεσης του νερού καλύπτονται όχι μόνο τα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης, αλλά και το κόστος των έργων αποχέτευσης, των αντιπλημμυρικών έργων, τα έργα υποδομής για την επάρκεια νερού κλπ. Ολα αυτά μετά από μια ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση και με δεδομένο πως τα κέρδη από τη διάθεση του νερού, θα τα παίρνουν οι ιδιώτες μέτοχοι, θα επιβαρύνουν το κράτος και κατ' επέκταση το λαό του Λεκανοπεδίου. Επιπλέον δε διασφαλίζεται ούτε η τιμή πώλησης του νερού στους καταναλωτές, αλλά ούτε και η σημερινή ποιότητα ζωής, αφού για τη συντήρηση παραδείγματος χάριν του αποχετευτικού δικτύου θα χρειαστούν επιπρόσθετες από τις σημερινές δαπάνες.Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος, ο οποίος, αφού εξέφρασε τη συμπαράσταση της Γενικής Συνομοσπονδίας στον αγώνα των εργαζομένων, επισήμανε πως ενδεχόμενη μετοχοποίηση της ΕΥΔΑΠ θα έχει σαν αποτέλεσμα κάποιοι να κερδοσκοπήσουν και οι πολίτες να βγουν οι τελικοί χαμένοι. Εθεσε, παράλληλα, το ερώτημα για το ποιοι νομιμοποιούνται να εκποιούν το φυσικό πλούτο της χώρας, ποιοι θα λογοδοτήσουν στο μέλλον και τόνισε χαρακτηριστικά πως "το επόμενο πια βήμα είναι να εκποιήσουν και τον αέρα που αναπνέουμε".

Την προοπτική δυναμικής κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων μέχρις ότου η κυβέρνηση υποχωρήσει από την απόφασή της τόνισε μιλώντας στο "Ρ" το μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας και γραμματέας της ΕΣΚ Γιάννης Φασουλάς."Με αυτή την απόφαση, τόνισε, το κράτος θα βρίσκει το νερό, θα το διυλίζει και ο ιδιώτης θα το παίρνει έτοιμο και θα εισπράττει τα κέρδη. Η τιμή θα διπλασιαστεί και παράλληλα θα μειωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα αποδιαρθρωθούν οι εργασιακές σχέσεις στην εταιρία".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ