Μόνο τέσσερα εργοστάσια λειτουργούν πλέον στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, ενώ στη Ζώνη δεν απασχολούνται πάνω από 1.000 εργαζόμενοι. Σήμα κινδύνου από το Δήμο Περάματος
Λίγο πριν το 2000 η ευρύτερη περιοχή του Δυτικού Πειραιά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα. Η ανεργία μαστίζει τους Πειραιώτες. Η καταστροφή της παραγωγικής βάσης έχει οδηγήσει τα πράγματα σε τραγικά επίπεδα. Στην άλλοτε βιομηχανική ζώνη ουσιαστικά λειτουργούν μόνο τέσσερα εργοστάσια. Από την πλευρά της κυβέρνησης όχι μόνο δεν υπάρχει καμία αναπτυξιακή πρόταση, αλλά ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ δεν έχουν καν απαντήσει στις σχετικές προτάσεις του Δήμου Περάματος."Απάντηση δε θα πάρουμε αν δε δραστηριοποιηθούμε, αν δε διεκδικήσουμε", τόνισε χτες ο δήμαρχος Γιάννης Πατσιλινάκος,παρουσιάζοντας τις θέσεις του δήμου καλώντας ταυτόχρονα όλους τους φορείς του Πειραιά να συντονίσουν τη δράση τους, εμπλουτίζοντας ταυτόχρονα τις προτάσεις του δήμου στην κατεύθυνση πάντα της ανάπτυξης με στόχο τον άνθρωπο και όχι το κέρδος των βιομηχάνων και των εφοπλιστών, που υπηρετεί η κυβέρνηση.
Οι αναπτυξιακές προτάσεις του δήμου, που αφορούν την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, αναφέρονται στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, το Ανω Πέραμα, το Σχιστό και τη Χωράφα, το Δυτικό άκρο της πόλης και τις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών.
Ο Γ. Πατσιλινάκος τόνισε ότι η Ζώνη μπορεί και πρέπει να ζήσει, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση στηρίζει μόνο τα δύο μεγάλα ναυπηγεία που έχουν ήδη ιδιωτικοποιηθεί αφήνοντας τη Ζώνη να μαραζώσει, εκτιμώντας ότι θα έχει μεγαλύτερο πολιτικό κόστος αν κλείσουν τα ναυπηγεία. "Εμείς πιστεύουμε ότι Ζώνη και ναυπηγεία μπορούν να συνυπάρξουν", υπογράμμισε ο δήμαρχος και ζήτησε: Να υλοποιηθούν άμεσα τα γνωστά 26 σημεία. Να ξεκινήσει το Βιοτεχνικό Πάρκο που εμποδίζει ο ΟΛΠ. Να δημιουργηθεί φορέας διαχείρισης της Ζώνης. Να προχωρήσει το Μητρώο Επισκευαστών. Να τροποποιηθεί το Προεδρικό Διάταγμα 84/84, όσον αφορά τη Ναυπηγοεπισκευή. Να λυθεί το θέμα του δεξαμενισμού. Να στηριχτεί η Ζώνη μέσω της ανανέωσης του στόλου της ακτοπλοϊας, τις κρατικές παραγγελίες και διακρατικές συμφωνίες. Να γίνουν αλλαγές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Να υπάρξουν οικονομικά κίνητρα για την απασχόληση και διατήρηση του εργατικού δυναμικού στη Ζώνη και όχι την απομάκρυνσή του. Να λειτουργήσει το Κέντρο Υγείας.
Να αναπτυχθεί το Ανω Πέραμα και να ενσωματωθεί με το Κάτω. Να ολοκληρωθεί η διαδικασία των παραχωρητηρίων. Βασικό στοιχείο στην προς τα μπρος πορεία είναι η ολοκλήρωση του δεύτερου δρόμου του οποίου καθυστερεί απαράδεκτα το δεύτερο και τρίτο τμήμα. Να ολοκληρωθεί η παραλιακή λεωφόρος. Να οριοθετηθεί ο οικιστικός ιστός και να αποτραπεί η περαιτέρω επέκταση. Να δημιουργηθεί ένα φράγμα περιαστικού πρασίνου. Να συνδεθεί το Πέραμα με τη Σαλαμίνα.
Η επικρατούσα κατάσταση στο Σχιστό που είναι η πύλη του Πειραιά, μπορεί να χαρακτηριστεί σχεδόν τραγική, είπε ο Γ. Πατσιλινάκος, τονίζοντας ότι τα πάντα σχεδόν είναι γεμάτα με μπάζα και σκουπίδια. Στην περιοχή αυτή μπορεί να γίνει το Βιοτεχνικό Πάρκο. Να ρυθμιστεί το θέμα του παζαριού. Να γίνει παιδιατρικό νοσοκομείο. Αθλητικές εγκαταστάσεις, ανάπτυξη πρασίνου. Πάνω από το Σχιστό μπορεί να γίνει ένα πάρκο 5.000 στρεμμάτων που θα εξυπηρετεί όλον τον Πειραιά με την ολοκλήρωση του προγράμματος φύτευσης 70.000 δέντρων. Στο Δυτικό άκρο του Περάματος πρέπει να ολοκληρωθούν τα προβλεπόμενα έργα, όπως ναυταθλητικό κέντρο, δημιουργία μαρίνων, δημοτική πλαζ, μουσείο ναυπηγοεπισκευαστικής τέχνης, επαναλειτουργία των παλιών ρεμπετάδικων, βελτίωση της προβλήτας των φέρι-μποτ.
Ο Γ. Πατσιλινάκος είπε ότι οι εγκαταστάσεις των πετρελαιοειδών μπορούν να πάψουν να λειτουργούν χωρίς να χρειαστεί να πάνε πουθενά, αφού οι εταιρίες ήδη εξυπηρετούνται από τα ΕΛΔΑ. Ο χώρος που βρίσκονται μπορεί να αξιοποιηθεί για την ίδρυση σχολικού συγκροτήματος στην πάνω μεριά του δρόμου και ΒΕΠΕ στην κάτω.
Ο δήμαρχος Περάματος εξέφρασε, τέλος, την πλήρη διαφωνία του δήμου με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. Σχολιάζοντας το σχετικό νομοσχέδιο είπε ότι ο ΟΛΠ γίνεται ΑΕ, ο μοναδικός εκπρόσωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που μετείχε στο Διοικητικό Συμβούλιο δε θα μετέχει πλέον, κατά αντισυνταγματικό τρόπο περιουσιακά στοιχεία του Οργανισμού προσμετρούνται στις μετοχές που θα μπουν στο Χρηματιστήριο, οι δήμοι και οι φορείς μένουν έξω από το πλέγμα της ναυπηγοεπισκευής, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζόμενων εξαφανίζονται, πόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πάνε στον ΟΛΠ κλπ. "Ο νόμος αυτός μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω", υπογράμμισε ο Γ. Πατσιλινάκος.