Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Συγκεντρώσεις σήμερα σε Αθήνα και άλλες πόλεις
  • Εκλεισαν χτες για περίπου δύο ώρες τη Συγγρού, μπροστά στο Πάντειο
  • Συμπαράσταση στον αγώνα τους εξέφρασαν εκπρόσωποι της Κεντρικής Απεργιακής Επιτροπής και της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Αθήνας

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι πολύμορφες κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Χτες οι φοιτητές του Παντείου απέκλεισαν για περίπου δύο ώρες τη λεωφόρο Συγγρού, ενώ σήμερα - μέρα που συζητείται στο ΣτΕ η προσφυγή κατά των Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής - κλειστά θα παραμείνουν τα περισσότερα ΤΕΙ της χώρας με αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των σπουδαστών.

Στην Αθήνα θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΣτΕ (οδός Πανεπιστημίου), στην οποία συμμετέχουν και φοιτητές. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις έχουν αποφασίσει για σήμερα φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι σε πολλές πόλεις της χώρας.

Αποφάσεις για τη σημερινή κινητοποίηση έχουν πάρει οι γενικές συνελεύσεις φοιτητικών συλλόγων Παντείου,Γεωλογικού και Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Αθήνας και των σπουδαστικών συλλόγων ΣΤΕΦ, ΣΕΥΠ, ΣΔΟ, ΣΤΕΤΡΟΒ, ΣΓΤΚΣ του ΤΕΙ Αθήνας,η ΣΕΛΕΤΕ,ΣΤΕΦ και ΣΔΟ ΤΕΙ Πειραιά,ΣΤΕΓ και ΣΔΟ Καλαμάτας,ΣΤΕΦ και ΣΔΟ Ηρακλείου,ΣΤΕΓ Δράμας,ΣΤΕΓ Αρτας,ΣΔΟ και ΣΤΕΦ Κοζάνης,ΣΤΕΦ, ΣΤΕΓ και ΣΕΥΠ Λάρισας,ΣΤΕΓ Καρδίτσας,ΣΔΟ Χαλκίδας και ΣΔΟ Σερρών.

Βασικό αίτημα των φοιτητών και των σπουδαστών είναι η κατάργηση του νόμου 2525/97 και καλούν στον κοινό αγώνα μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους, διεκδικώντας ενιαία ανώτατη εκπαίδευση, διεύρυνση του ενιαίου δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας χωρίς ταξικούς φραγμούς, προάσπιση του πανεπιστημιακού ασύλου, ουσιαστική αύξηση των δαπανών για την παιδεία, υποχρεωτική 12χρονη εκπαίδευση. Μεταξύ των αιτημάτων τους είναι η ενίσχυση του μορφωτικού ρόλου του Λυκείου, έτσι ώστε να πάψει το Λύκειο να αποτελεί τον προθάλαμο εισαγωγής στα ΑΕΙ, υποβάλλοντας το μαθητή σε ένα εξαντλητικό εξεταστικό σύστημα και ζητούν την καθιέρωση δύο κύκλων σπουδών, ειδίκευση στα μεταπτυχιακά και ολοκληρωμένη, ενίσχυση του επιπέδου των προπτυχιακών σπουδών, όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα στο πτυχίο, 35ωρο, 7ωρο, 5ήμερο με ουσιαστική αύξηση των αποδοχών.

Εκλεισαν τη Συγγρού

Φοιτητές του Παντείου και μαθητές της Ν. Σμύρνης απέκλεισαν χτες το πρωί για περίπου δύο ώρες τη λεωφόρο Συγγρού, στο ύψος του Πανεπιστημίου, διαδηλώνοντας ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, τα ΠΣΕ και τη δημιουργία νέων τμημάτων. Ενωσαν τις φωνές τους στο σύνθημα "Αυτός ο νόμος είναι κοροϊδία, δώστε λεφτά για την παιδεία", "Δε θα περάσει", αλλά και στον κοινό αγώνα μαζί με σπουδαστές και εργαζόμενους για δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, αναβάθμιση των σπουδών τους, ενιαία ανώτατη εκπαίδευση, όχι στο Λύκειο προθάλαμο για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, ενιαία 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση.

Συμπαράσταση των συνδικάτων

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των φοιτητών, σπουδαστών και μαθητών εξέφρασαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι από το Συντονιστικό Σωματείων Αθήνας και από την Κεντρική Απεργιακή Επιτροπή, Γ. Πέρρος,Τ. Γόντικας,Χρ. Σκιαδιώτης και Χρ. Τσεντούρου.

Μιλώντας στη συγκέντρωση και απευθυνόμενη στη μαζική συμμετοχή των μαθητών, που πλαισίωσαν την κινητοποίηση των φοιτητών της Παντείου, η Χριστίνα Τσεντούρου τόνισε ότι "το "μέτωπο" που έχει ήδη δημιουργηθεί από μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, αμφισβητεί την εκπαιδευτική "μεταρρύθμιση" και δυναμώνει καθημερινά στις συνειδήσεις του μαθητικού κινήματος. Αυτή η βαθιά και γενικευμένη επίθεση που δέχεται το δικαίωμα στη μόρφωση και τη δουλιά από την αντιεκπαιδευτική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση κατ' εντολήν της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που αμφισβητεί από το μαθητή, το φοιτητή, το σπουδαστή, τον εργαζόμενο το δικαίωμα στη μόρφωση και τη δουλιά και αποσυνδέει το πτυχίο από το επάγγελμα, αποσκοπεί στο να δημιουργήσει έναν τύπο εργαζόμενου υποταγμένου χωρίς δικαιώματα, που θα παράγει όχι για να ζει, αλλά για να υπηρετεί το κεφάλαιο. Χρησιμοποιεί δε κάθε μέσο, βία, αυταρχισμό, τρομοκρατία και συκοφαντία για να πλήξει τους αγώνες των εργαζομένων και να καταστείλει τους μαθητικούς αγώνες", πρόσθεσε καλώντας μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές στον κοινό αγώνα μαζί με τους εργαζόμενους για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ