Τετάρτη 20 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΖΕΦΥΡΙΟΥ
Να κατονομαστούν οι ένοχοι του πολέμου

Οι αναφορές στον πόλεμο δεν μπορεί να γίνονται γενικόλογα. Οι αναφορές στην ανθρώπινη δυστυχία επίσης δεν μπορούν να κρύβουν τον ένοχο. Αυτές τις δύο βασικές επισημάνσεις έκανε το Δημοτικό Συμβούλιο Ζεφυρίου Αττικής συζητώντας το κείμενο - πρόταση της ΤΕΔΚΝΑ - για τη "Χάρτα της Ακρόπολης των Αθηνών για την παγκόσμια ειρήνη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια". Το κείμενο εγκρίθηκε με τη σημείωση όμως ότι στη Χάρτα πρέπει να κατονομάζονται οι υποκινητές των πολέμων και να διευκρινίζεται συγκεκριμένα από ποιους απειλείται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Ειδικότερα σ' ό,τι αφορά την πρόταση της ΤΕΔΚΝΑ σημειώθηκε ότι αυτή "αναφέρεται γενικόλογα σε έναν πόλεμο που έζησε πριν 50 χρόνια η ανθρωπότητα, αλλά δεν κατονομάζει ποιοι τον προκάλεσαν, τι επιδίωξαν από έναν τέτοιο πόλεμο και ποιος τελικά πλήρωσε τις συνέπειες αυτού του πολέμου".

Επίσης "ορισμένες διατυπώσεις όπως "η αναζήτηση από τους πολίτες των ανθρωπίνων αξιών" και το "δικαίωμα των ανθρώπων σε ίσες ευκαιρίες για μια αξιοπρεπή ζωή", αποτελούν ένα γενικό ευχολόγιο, αφού δεν αναφέρει συγκεκριμένα ποιοι στερούνται και από ποιους τις ίσες ευκαιρίες και με ποια μέσα και σε ποια κατεύθυνση μπορούν να αποκατασταθούν οι ανθρώπινες αξίες".Το Δημοτικό Συμβούλιο με την απόφασή του ζητά να παρθούν υπόψη για το τελικό κείμενο της Χάρτας οι παρακάτω παρατηρήσεις:

- Να αναφερθεί συγκεκριμένα από ποιους έγινε ο πόλεμος.

- Ποιοι είχαν συγκεκριμένες επιδιώξεις και συμφέροντα από αυτόν.

- Ποιοι πλήρωσαν τις συνέπειές του.

Στο σημείο που αναφέρεται στην "ενεργοποίηση των πολιτών με την επανασύνδεση του κοινωνικού ιστού και την αναζήτηση των ανθρωπίνων αξιών", το ΔΣ σημειώνει ότι σε μια ταξική κοινωνία δεν αναζητούν όλοι τις ανθρώπινες αξίες και δεν έχουν όλοι τις ίδιες επιδιώξεις.

Επίσης, το ΔΣ αναρωτιέται πώς διασφαλίζονται οι ανθρώπινες αξίες από τις κυβερνήσεις και τα κέντρα εξουσίας και ποια πρέπει να είναι η στάση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απέναντί τους, σημειώνοντας πως πρέπει να είναι διεκδικητική.

Οσον αφορά τις "ίσες ευκαιρίες" η απόφαση χαρακτηρίζει το κείμενο "ένα γενικό ευχολόγιο αλλά και ειρωνεία" όταν γύρω μας υπάρχει ανεργία, ανασφάλεια, κοινωνική αδικία.

"Ωστόσο", καταλήγει η απόφαση, "η Τοπική Αυτοδιοίκηση, σαν βαθιά λαϊκός θεσμός, είναι πολύ καθαρό ποια κοινωνικά στρώματα υπερασπίζεται και ενάντια σε ποια κοινωνικά συμφέροντα είναι αντίθετη. Με αυτή την έννοια θεωρούμε πως για τη δυνατότητα ίσων ευκαιριών για τα λαϊκά στρώματα, πρέπει να παρθούν πολύ συγκεκριμένα μέτρα που να τις διασφαλίζουν".

Να σημειωθεί ότι η "Χάρτα της Ακρόπολης" θα χρησιμοποιηθεί σαν βασικό ντοκουμέντο στις 8 Μάη, που θα γίνει εκδήλωση για τα 50 χρόνια από τη λήξη του Β Παγκόσμιου Πολέμου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ