Τρίτη 4 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
"Πορεία" με πολλά ερωτηματικά

Απάντηση της κυβέρνησης σε ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου και Μ. Μπόσκου

Η κυβέρνηση δε βλέπει το λόγο να φέρει οποιαδήποτε εμπόδια στην ανέγερση του Μεγάρου Μουσικής στη Θεσσαλονίκη. Ομως, μόνο "ένα θαύμα" θα κτίσει το Μέγαρο Μουσικής μέσα σε λίγους μήνες, αφού η προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού για τη μελέτη - κατασκευή του έργου, που έχει δημοσιευτεί, έχει θέσει προθεσμία εκτέλεσης μόνο 14 μηνών από την κατάρτιση της σύμβασης και με ενδεικτικό προϋπολογισμό 5,5 δισ. δραχμών.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την έγγραφη απάντηση του υπουργού Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλου (10.1.1997), σε ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου και Μ. Μπόσκου στις 20.12.1996.

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ υπογράμμιζαν ότι παρόλο που φαίνεται ότι οι εργασίες προχωρούν κανονικά, ωστόσο μια προσεκτικότερη προσέγγιση της υπόθεσης προκαλεί ερωτηματικά, επειδή στην προκήρυξη του διαγωνισμού για τη μελέτη και κατασκευή του τεράστιου έργου ζητούνται προδιαγραφές "ιδιαίτερα υψηλών απαιτήσεων" σε έργο με "μνημειακό χαρακτήρα".

Ο Στ. Παναγιώτου και η Μ. Μπόσκου ερωτούσαν τους υπουργούς Πολιτισμού, Εθνικής Οικονομίας και Μακεδονίας - Θράκης:

  • Εάν κρίνει η κυβέρνηση ότι είναι δυνατόν να καταρτιστεί η μελέτη και να περατωθεί η κατασκευή ενός έργου ενδεικτικού προϋπολογισμού 5,5 δισ. δραχμών, επιφάνειας 17.000 τετραγωνικών μέτρων και όγκου 120.000 κυβικών μέτρων σε διάστημα 14 μηνών και αν όχι εκτιμά η κυβέρνηση ότι πίσω απ' το συγκεκριμένο διαγωνισμό υποκρύπτονται άλλα συμφέροντα.
  • Πώς προτίθεται η κυβέρνηση να διασφαλίσει τα συμφέροντα του δημοσίου, το οποίο χρηματοδοτεί εξ ολοκλήρου με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης το συγκεκριμένο έργο;
  • Είναι μέσα στις προθέσεις της κυβέρνησης να επανεξετάσει την όλη υπόθεση;
Η απάντησητου υπουργούΠολιτισμού

Ιδού και η απάντηση της κυβέρνησης διά χειρός του υπουργού Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλου:

- Η εξαγγελία της απόφασης του Διοικητικού Οργανισμού του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης να ζητήσει προσφορές για την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου έγινε το Γενάρη του 1996 με ανακοίνωση προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και η διακήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού έγινε τον Αύγουστο του 1996.

- Εχουν υποβληθεί τέσσερις προσφορές από τέσσερις ελληνικές εταιρίες - κοινοπραξίες, οι οποίες - κατά τον υπουργό - έχουν αποδεχτεί τους όρους διαγωνισμού και το χρόνο εκτέλεσης του έργου. Οι προσφορές - σύμφωνα με τον Ε. Βενιζέλο - βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης και "αποδεικνύεται ότι είναι πράγματι δυνατή η εκτέλεση του έργου μέσα σε 14 μήνες".

- Το έργο πρόκειται να ανατεθεί με δημόσιο διεθνή διαγωνισμό, σύμφωνα με τους κανόνες που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Και η απάντηση του υπουργού καταλήγει: "Οποιαδήποτε αλλαγή των δεδομένων του διαγωνισμού αυτού θα προκαλέσει τεράστια καθυστέρηση του έργου και η κυβέρνηση δε βλέπει το λόγο να φέρει οποιαδήποτε εμπόδια στην ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας του διαγωνισμού".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ