Τρίτη 4 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τα τρακτέρ στους δρόμους

Οι αγρότες της Θεσσαλίας κι ολόκληρης της Ελλάδας, ενωμένοι σαν μια γροθιά, συνεχίζουν τον αγώνα επιβίωσης, ενάντια στη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας, την ερήμωση της υπαίθρου. Απέναντι στον πατριωτικό αυτό αγώνα, η κυβέρνηση αντιτάσσει το "αποφασίζομεν και διατάσσομεν": απαγόρευση κυκλοφορίας και "κατάσταση πολιορκίας" με χιλιάδες αστυνομικούς, ΜΑΤ, "αύρες" και ελικόπτερα

Τα "τρακτέρ της οργής" ξαναβγαίνουν, σήμερα, στους δρόμους του αγώνα. Η κυβέρνηση δεν εκμεταλλεύτηκε το διάστημα της προηγούμενης βδομάδας, που οι κινητοποιήσεις στη Θεσσαλία είχαν άλλες, ήπιες μορφές, για να ικανοποιήσει τα συγκεκριμένα, επείγοντα και δίκαια αιτήματα του αγροτικού ξεσηκωμού και οι αγρότες, πιστοί στο ραντεβού τους, βγάζουν σήμερα, όπως, άλλωστε είχαν προειδοποιήσει, τα τρακτέρ τους στους δρόμους.

Η "κατάσταση πολιορκίας", με αστυνομοκρατία και δικαστική τρομοκρατία, που επέβαλε η κυβέρνηση στη Θεσσαλία, ολόκληρη την προηγούμενη βδομάδα, δεν πέτυχε το στόχο της. Οι Θεσσαλοί αγρότες, μαζί με τους συναδέλφους τους από άλλες περιοχές της χώρας, κορυφώνουν από σήμερα την κινητοποίησή τους, δηλώνοντας αποφασισμένοι να παλέψουν μέχρι τη νίκη.

Η κυβέρνηση, αντί, έστω και στην ύστατη ώρα, να σκεφτεί ψύχραιμα και συνετά και να δώσει πολιτική λύση στο πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε με την αδιαλλαξία της έναντι του δίκιου της αγροτιάς, στέλνει συνεχώς χιλιάδες αστυνομικούς στη Θεσσαλία, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι επιθυμεί τη σύγκρουση και την αιματοχυσία. Παράλληλα, τα δικαστήρια συνεχίζουν σε ξέφρενους ρυθμούς να καταδικάζουν αγωνιστές της αγροτιάς. Χτες ξανά το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας, καταδίκασε σε πολύμηνες φυλακίσεις άλλους 12 αγρότες. Την ερχόμενη Παρασκευή στο εδώλιο θα στηθούν τα μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής, μετά τ' ασφαλιστικά μέτρα εναντίον τους που ζήτησαν δυο κρατικοί οργανισμοί - ο ΟΣΕ και το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας - κι ακολουθούν κι άλλες πολλές δίκες στους θεσσαλικούς νομούς.Με ψυχραιμία και τη γνωστή αποφασιστικότητά τους αντιδρούν οι αγρότες στη συνδυασμένη επίθεση εναντίον τους. Δε θα δώσουν καμιά αφορμή και ευκαιρία για να πετύχει το σχέδιο αιματοχυσίας που προωθεί η κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, όμως, θα συνεχίσουν τον αγώνα τους και τα χιλιάδες τρακτέρ που βρίσκονται, 8 μέρες τώρα, στις πλατείες των χωριών της Καρδίτσας, των Τρικάλων, της Λάρισας και της Μαγνησίας θ' αναλάβουν δράση. Χτες και το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε τα μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, των Νομαρχιακών Συντονιστικών και άλλα αγροτικά στελέχη περιόδευσαν στα χωριά, όπου βρήκαν τους αγρότες πανέτοιμους για τη σημερινή μέρα. Αργά χτες βράδυ θα συνεδρίαζε η Πανθεσσαλική για να συζητήσει τις τελευταίες λεπτομέρειες, για την καλύτερη οργάνωση και συντονισμό της πάλης.

Οι αγρότες της Θεσσαλίας κι ολόκληρης της Ελλάδας, ενωμένοι σαν μια γροθιά, ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις και κομματικές προτιμήσεις, είναι αποφασισμένοι ν' αγωνιστούν, με νύχια και με δόντια, για το δίκιο τους. Να παλέψουν εναντίον της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, με την οποία επιχειρείται ο ξεριζωμός του 50% των αγροτικών νοικοκυριών, η συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας μας, η ερήμωση της υπαίθρου, η μετατροπή της Ελλάδας σε χώρα φτηνών υπηρεσιών και τουρισμού, έρμαιο στις αρπακτικές διαθέσεις των ξένων "προστατών" της. Είναι ένας αγώνας για την επιβίωση του Ελληνα αγρότη κι έχει ταυτόχρονα πατριωτικό χαρακτήρα. Κι όταν κάποιος παλεύει για την επιβίωσή του και για την πατρίδα, δε σταματάει ούτε μπροστά στις κλούβες των ΜΑΤ, ούτε μπροστά σε δικαστικές διώξεις, ούτε μπροστά σε κυβερνητικές συκοφαντίες, βρισιές κι απειλές. Το απέδειξαν αυτό την προηγούμενη βδομάδα οι Θεσσαλοί αγρότες, με τη μαζική και δυναμική συμμετοχή τους στις μορφές πάλης που είχε επιλέξει η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή. Θα το αποδείξουν και σήμερα και στις επόμενες μέρες. Γνωρίζουν, άλλωστε, ότι ο αγώνας τους για την ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων θα είναι και πολύμορφος και μακρόχρονος.

Ας το συνειδητοποιήσει, λοιπόν, η κυβέρνηση πως δεν "καθαρίζει" εύκολα με την αγροτιά κι ας σταματήσει να φέρεται στους αγρότες σαν να είναι "εχθροί της πατρίδας". Υπάρχει ακόμα καιρός να δώσει λύση, ικανοποιώντας τ' αγροτικά αιτήματα...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ