Τρίτη 4 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δεν κάνουμε πίσω, είναι αγώνας επιβίωσης

Αυθεντικά λόγια, βγαλμένα από την ψυχή των αγωνιζόμενων αγροτών της Θεσσαλίας, βάζουν κάθε "κατεργάρη στον πάγκο του". Η κυβέρνηση μπορεί να θέλει να τους τρομοκρατήσει, να τους φοβίσει, να τους ξεκληρίσει, αλλά αυτοί δεν πτοούνται. Ξέρουν ότι ο αγώνας τους είναι αγώνας επιβίωσης. Κι όταν παλεύεις για να ζήσεις και να μπορείς να καλλιεργείς τη γη που σε έθρεψε και για το μέλλον των παιδιών σου, δύσκολα τα βάζεις κάτω και τίποτα δε σε σταματά.

Στη γέφυρα του Συκεώνα, λίγα μόλις μέτρα από το μπλόκο της Αστυνομίας την Παρασκευή το μεσημέρι, ένας αγρότης δεν κρύβει την αγανάκτησή του από αυτά που βλέπει μπροστά τα μάτια του. Κάτι τον "πνίγει", δεν μπορεί να κρατήσει μέσα του αυτά που σκέφτεται και νιώθει και μπροστά στους δημοσιογράφους δηλώνει:

"Λέγομαι Χρήστος Μπαλοκωνσταντίνου.Είμαι από τη Ματαράγκα, κεφαλοχώρι του Νομού Καρδίτσας. Στα 22 χρόνια της οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ στο χωριό, είμαι 15 χρόνια γραμματέας και είμαι και τώρα γραμματέας της οργάνωσης. Στέλνω μήνυμα στον σύντροφο Σκανδαλίδη για τα απαράδεκτα πράγματα που γίνονται σήμερα εδώ πέρα. Γιατί άλλα λέγαμε όταν ιδρύσαμε το Κίνημα εμείς οι αγωνιστές και άλλα γίνονται. Για τον υπουργό Δικαιοσύνης, θέλω να πιστεύω ότι αυτά που λέγονται στα χωριά ότι γέρασε και να πάει να πιει γάλα σπίτι του, δεν τα δέχομαι. Τον προσκαλώ στο Νομό Καρδίτσας, να έρθει, να ανταμώσουμε τα στελέχη, να πάμε στα μαγαζιά που δίνουν τρόφιμα, να δούμε ότι σταμάτησαν τα βερεσέδια, ότι δεν έχει ο κόσμος να φάει. Να πάμε και στην Αγροτική Τράπεζα να δει τα χρέη των αγροτών και τότε νομίζω ότι θα αλλάξει θέση. Διότι η Καρδίτσα, ο νομός μας, έπαθε μεγάλη ζημιά. Στέλνω και ένα τελευταίο μήνυμα στους βουλευτές του Νομού Καρδίτσας να πάρουν θέση για τους αγρότες, διότι αυτοί τους ψήφισαν και ξέρουν ποια είναι τα προβλήματα. Τους προκαλώ κι αυτούς να πάρουν θέση εδώ και τώρα, αλλιώς θα είναι ανεπιθύμητοι στα χωριά των αγροτών του Νομού Καρδίτσας".

Τα τελευταία λόγια του, σχεδόν "σκεπάστηκαν" από ένα παρατεταμένο χειροκρότημα των συγκεντρωμένων συναδέλφων του.

Την αδιαλλαξία της κυβέρνησης επισημαίνει και ο 29χρονος αγρότης Βάιος Αλεξανδρής,από τον Κοσκινά Καρδίτσας, τονίζοντας "βλέπω ότι η κυβέρνηση δε θέλει να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας. Αυτό με οδήγησε να βγω για πρώτη φορά στο δρόμο. Αν δε δοθούν λύσεις, θα συνεχίσω να είμαι στο δρόμο, όπως και οι άλλοι αγρότες".

Με τη σειρά του ο Θανάσης Κακκός,χαριτολογώντας και κάνοντας λογοπαίγνιο με το επώνυμό του, μας λέει: "Δεν είμαι κακός, αγωνίζομαι για τα αιτήματα μας. Εγώ πιστεύω ότι η κινητοποίησή μας έχει επιτυχία όλες αυτές τις μέρες και ήταν πολύ μαζική, παρόλο που φέρανε την Αστυνομία για να μας φοβίσουν. Αλλά εμείς ούτε φοβόμαστε, ούτε σκοπεύουμε να συγκρουστούμε με τους αστυνομικούς". Εκείνη τη στιγμή περνούσε το ελικόπτερο της ΕΛ. ΑΣ. και ο Χαρίλαος Λύτρας το κοιτάζει και λέει: "Στέλνουν το ελικόπτερα εδώ και στα νησιά αφήνουν τον κόσμο και πεθαίνει".

Ρωτήσαμε τον Χαρίλαο Λύτρα αν τον ικανοποιούν οι αποζημιώσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το βαμβάκι. "Ψίχουλα είναι - μας απάντησε - και τις ανακοινώσανε μόνο και μόνο για να μας διασπάσουν και όχι να λύσουν τα προβλήματά μας. Είναι τρελό αυτό που συμβαίνει. Δηλαδή αν κάποιος έχει στο χωριό 206 κιλά το στρέμμα βαμβάκι παίρνει αυτή... την αποζημίωση. Αν έχει 207 κιλά δεν την παίρνει!".

Στα διόδια του Μοσχοχωρίου, ο Νίκος Τατσόπουλος,από τη Ράξα Τρικάλων, αγναντεύει τους παρατεταγμένους αστυνομικούς και μας λέει: "Πάνε να φοβίσουν τον κόσμο με την Αστυνομία. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να μη συμμετέχουν οι αγρότες στις κινητοποιήσεις. Εμείς όμως δεν κάνουμε πίσω, γιατί τα αιτήματά μας είναι δίκαια".

Λίγα μέτρα πιο κει ο Κώστας Αρμάγος,από το Βαλτινό Τρικάλων, δηλώνει κι αυτός ότι η αστυνομοκρατία δεν τρομάζει τους αγρότες κι επικεντρώνει την κουβέντα του στα "καμώματα" του Ε. Γιαννόπουλου, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Ο Γιαννόπουλος, που δηλώνει αντιστασιακός και σήμερα είναι υπουργός Δικαιοσύνης, γι' αυτήν την Ελλάδα πάλευε; Κοιτάξτε σήμερα σε τι χάλια είναι!".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ