Τρίτη 4 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Οι αγώνες δεν πήγαν χαμένοι"

Ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων και Κινήσεων της Αθήνας για την προστασία των ελεύθερων χώρων, με αφορμή την τελική απόφαση της κυβέρνησης για τη ματαίωση της ανέγερσης του Μουσείου στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου του Αριστοτέλη

Δεν πήγαν χαμένοι οι αγώνες, που έγιναν για τη μη ανέγερση του Μουσείου Γουλανδρή, τονίζει, σε ανακοίνωσή της, η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων της Αθήνας για την προστασία των ελεύθερων χώρων. Παράλληλα, εκφράζει την ικανοποίησή της, για την τελική κυβερνητική απόφαση ματαίωσης της ανέγερσης του Μουσείου, στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου του Αριστοτέλη.

"Τώρα, τονίζεται στην ανακοίνωση, είναι αυτονόητο ότι πρέπει να συνεχιστούν οι ανασκαφικές εργασίες, να προστατευτούν τα ευρήματα και να αναδειχτεί ο χώρος, ώστε να αποδοθεί η οφειλόμενη τιμή στον μεγάλο φιλόσοφο και να αξιοποιηθεί η οικουμενικότητα της σκέψης τους".

Επιπλέον, η Συντονιστική Επιτροπή, στην ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι η πολιτεία θα πρέπει να είναι προσεκτική, όσον αφορά τη διάθεση οικοπέδων για διάφορες χρήσεις, πολιτισμικές και μη, και πάντα θα πρέπει να έχει ως γνώμονα, την προστασία των ελεύθερων χώρων, του πρασίνου, των μνημείων της νεότερης και παλαιότερης ιστορίας, αλλά και την αποφυγή υπερσυσσώρευσης δραστηριοτήτων στην κορεσμένη κεντρική περιοχή της Αθήνας. "Με αυτά τα κριτήρια, τονίζει, θα πρέπει να αποφασιστεί και η νέα χωροθέτηση του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης, το οποίο, όμως, πρώτα, πρέπει να διευκρινίσει τους όρους λειτουργίας του και να δεσμευτεί για τον κατάλογο των έργων που θα εκθέσει. Κριτήρια, που καταστρατηγήθηκαν στην περίπτωση του Πάρκου Ελευθερίας, όπου συνεχίζονται τα καταστροφικά έργα επέκτασης του Μεγάρου Μουσικής του Χρ. Λαμπράκη".

Παράλληλα, η Επιτροπή εκφράζει την απορία της για την τεράστια καθυστέρηση στην εκδίκαση από το ΣτΕ της προσφυγής κατά της οικοδομικής άδειας επέκτασης του Μεγάρου και κυρίως της αίτησης αναστολής. Επίσης, καταδικάζει την απαράδεκτη και αντιδεοντολογική, όπως τη χαρακτηρίζουν, στάση της ΕΤ-1, η οποία κάλεσε σε συνέντευξη τον Χρ. Λαμπράκη, χωρίς όμως να δίνει τη δυνατότητα να ακουστεί η αντίθετη άποψη. Και κάνει γνωστό ότι, εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ για την προσφυγή κατά του Διατάγματος Λαλιώτη που νομιμοποιεί τα έργα στο Πάρκο Ελευθερίας, θα ζητήσει από την πολιτεία και τα πολιτικά κόμματα να δεσμευτούν ότι θα προωθήσουν για ψήφιση στη Βουλή, απαγόρευση ανέγερσης οποιασδήποτε εγκατάστασης, υπέργειας ή υπόγειας, σε κοινόχρηστο χώρο πρασίνου.

Τέλος, καταδικάζει, για άλλη μια φορά, τη στάση του δημάρχου της Αθήνας, Δ. Αβραμόπουλου, που όχι μόνο κωφεύει στο αίτημά της να τη δεχτεί, αλλά και αδρανεί σε ορισμένα ζωτικής σημασίας θέματα για την Αθήνα, όπως η αποδοχή της παραχώρησης του στρατοπέδου "Βαρύτη" στο Γουδί για τη δημιουργία πάρκου και η αποδοχή της παραχώρησης του οικοπέδου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (πρώην κλινική Σμπαρούνη) στα Εξάρχεια για τη δημιουργία πάρκου. Αντίθετα, τονίζει, ο Δ. Αβραμόπουλος επιταχύνει τις διαδικασίες για τη δημιουργία υπόγειου γκαράζ στην πλατεία Κολωνακίου, το οποίο, πέρα από τα προβλήματα λειτουργικότητας στην πλατεία, θα έχει και επιβλαβείς επιπτώσεις στο πράσινό της.

Ο Γεράσιμος Σκλαβούνος,μέλος της Γραμματείας της ΣΕ και εκπρόσωπος του Συλλόγου Πολεοδόμων και Χωροτακτών, τόνισε στο "Ρ": "Η Συντονιστική Επιτροπή σχεδόν συμπληρώνει ένα χρόνο από την ίδρυσή της. Σε αυτό το διάστημα, έχει κατορθώσει να συσπειρώσει πάνω από 20 Συλλόγους και Κινήσεις από όλη την Αθήνα. Παρά τη σιωπή μεγάλου μέρους των ΜΜΕ και την αρνητική στάση των αρμοδίων, δημάρχου και υπουργών, για τη δραστηριότητα μας, εμείς θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας για την προστασία των ελεύθερων χώρων και την ποιότητα ζωής στην Αθήνα".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ