Τρίτη 4 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε αντίσταση καλούν εκατοντάδες δικηγόροι

Συνυπογράφουν - μεταξύ αυτών και εφτά μέλη του ΔΣ του ΔΣΑ - κείμενο με το οποίο καταγγέλλουν την πρωτοφανή κυβερνητική επιχείρηση τρομοκρατίας, ποινικοποίησης και καταστολής των αγώνων

Την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην πρωτοφανή επιχείρηση τρομοκρατίας και ποινικοποίησης των λαϊκών αγώνων εκφράζουν εκατοντάδες δικηγόροι, μεταξύ των οποίων και εφτά μέλη του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (ΔΣΑ), που υπογράφουν σχετικό κείμενο - καταγγελία. Ταυτόχρονα υπογραμμίζουν ότι η επιχείρηση αυτή της κυβέρνησης, που στοχεύει στην αποδυνάμωση των αγώνων και την τρομοκράτηση των αγροτών, γίνεται με φόντο την ψήφιση του νομοσχεδίου, με το οποίο νομιμοποιείται το ηλεκτρονικό φακέλωμα και η συγκέντρωση και επεξεργασία στοιχείων για τη συνδικαλιστική και πολιτική δράση. Οι δικηγόροι καλούν όλους τους συναδέλφους τους, που αγωνιούν, ν' αντισταθούν με κάθε τρόπο στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Επισημαίνουν επίσης - και αυτό έχει μια ιδιαίτερη αξία - ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να αντισταθεί και ν' αρνηθεί να μετατραπεί σε απλό γρανάζι του μηχανισμού της κρατικής καταστολής.

Οι εφτά σύμβουλοι του ΔΣΑ, που συνυπογράφουν το κείμενο, είναι οι Δ. Βερβερσός, Π. Γαλετσέλλης, Β. Δημόπουλος, Κ. Παπαδάκης, Ν. Αγγελής, Ε. Κουρής και Θ. Βασιλάκης.Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:

"Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή επιχείρηση της κυβέρνησης για ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων, καθώς αυτοί περνούν σε μια πιο αποφασιστική φάση. Ταυτόχρονα προωθείται η πρακτική της προληπτικής τρομοκρατίας.

Κυρίαρχο ρόλο σ' αυτό το σχεδιασμό της κυβέρνησης έχει αναλάβει ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος μάλιστα, σε μια έκφραση "εκσυγχρονιστικής υστερίας" με εμπρηστικές δηλώσεις, θεωρεί ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών είναι υποκινούμενες και συνιστούν στάση κατά του κράτους.

Ηδη σε πολλές περιοχές της χώρας έχουμε ταυτόχρονα πολυάριθμες και μαζικές διώξεις, αλλά και βαριές καταδίκες αγροτών που πήραν μέρος στις πρόσφατες και παλαιότερες κινητοποιήσεις.

Προφανής στόχος των κυβερνώντων είναι η αποδυνάμωση των αγώνων και τρομοκράτηση του συνδικαλιστικού κινήματος των αγροτών, τη στιγμή που αυτό συντονίζει και κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις του.

Ταυτόχρονα στέλνεται κι ένα μήνυμα για αποτροπή αγώνων που ξεκινούν ή προγραμματίζουν κι άλλοι κλάδοι εργαζόμενων, που υπερασπίζονται το δικαίωμα στη δουλιά και σε μια αξιοπρεπή διαβίωση, αμυνόμενοι κατά της ανάλγητης οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Η επιχειρούμενη ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων και η ανακήρυξη της καταστολής σε επίσημο μέσο "δημοκρατικής και σοσιαλιστικής πειθούς" εκτυλίσσονται με φόντο την προώθηση προς ψήφιση από τη Βουλή νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, με το οποίο νομιμοποιείται ουσιαστικά το ηλεκτρονικό φακέλωμα των πολιτών και ιδιαίτερα η συγκέντρωση και επεξεργασία ατομικών στοιχείων που αφορούν τη συνδικαλιστική και πολιτική δράση τους. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επικίνδυνη εξέλιξη για τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών.

Η επιχείρηση ποινικοποίησης των λαϊκών αγώνων ενισχύεται και με την επέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος για την αντιμετώπιση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων καλεί τους κατά τόπους εισαγγελείς να ασκούν ποινικές διώξεις και να παραπέμπουν στην αυτόφωρη διαδικασία.

Αν στην πολιτική της κυβέρνησης περιλαμβάνεται η καταστολή των αγώνων και των κινητοποιήσεων των αγροτών και των εργαζομένων με τη μέθοδο της ποινικοποίησής τους και των αθρόων διώξεων, η Δικαιοσύνη πρέπει να αντισταθεί και να αρνηθεί να μετατραπεί σε απλό γρανάζι του μηχανισμού της κρατικής καταστολής.

Εμείς οι υπογράφοντες δικηγόροι της Αθήνας καταδικάζουμε απερίφραστα τις πιο πάνω κυβερνητικές μεθοδεύσεις και εκφράζουμε την κατηγορηματική αντίθεσή μας στην ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων και στην ψήφιση του νομοσχεδίου για το ηλεκτρονικό φακέλωμα των πολιτών. Καλούμε όλους τους δικηγόρους που αγωνιούν για τις εξελίξεις ν' αντισταθούν με κάθε τρόπο στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ