Τρίτη 4 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πρόκληση η μεταχείριση των πυροσβεστών

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλου και Στρ. Κόρακα προς τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Οικονομικών

Οι πυροσβέστες εργάζονται μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Στις θεομηνίες - σεισμούς, πλημμύρες - που έχουν πλήξει τη χώρα μας, τους έχουμε δει να δίνουν πολλές φορές τη μάχη για να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Οι λίστες των θυμάτων του Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΣ) το μαρτυρούν με τραγικό τρόπο. Αυτοί λοιπόν οι εργαζόμενοι που έργο τους είναι να σώζουν ζωές και περιουσίες δεν ανήκουν στην κατηγορία των εργαζομένων σε ανθυγιεινά και επικίνδυνα επαγγέλματα. Παράλληλα, πολιτικές σκοπιμότητες έχουν επιβάλει τη διατήρηση του καθεστώτος στρατιωτικοποίησης του ΠΣ.

Τα θέματα αυτά έφεραν χτες στη Βουλή με ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος και Στρ. Κόρακας,με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Οικονομικών. Οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν ότι "αποτελεί πρόκληση και προς τη λογική να μην είναι ενταγμένοι οι πυροσβέστες στην κατηγορία των ανθυγιεινών και επικίνδυνων επαγγελμάτων".

Το αστυνομικό καθεστώς - επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - το καθεστώς "στρατιωτικοποίησης" που διέπει το ΠΣ, όπως αποδείχνεται, επικρατεί σε ελάχιστες χώρες του κόσμου. Πρόκειται για μια απαράδεκτη και ανώμαλη κατάσταση, η οποία σχετίζεται με αντιλήψεις που κυριάρχησαν σε άλλες εποχές. Το αντικείμενο της εργασίας του πυροσβέστη είναι και πρακτικά και ηθικά εντελώς διαφορετικό από εκείνο του στρατιωτικού. Κατά συνέπεια, μόνο πολιτικές σκοπιμότητες επιβάλλουν τη διατήρηση αυτού του καθεστώτος.

"Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον λειτουργίας, αναφέρουν οι δυο βουλευτές, ο κάθε πυροσβέστης δεν αντιμετωπίζεται σαν ένας εργαζόμενος, με μια συγκεκριμένη αποστολή βοήθειας προς τον άνθρωπο, αλλά συχνά σαν κατασταλτικός παράγοντας. Και κοντά σε αυτό έπονται οι μεταθέσεις, οι μετατάξεις, η κατάργηση, παλιότερα, του επιστημονικού επιδόματος, σε αντίθεση με τα όσα ισχύουν γενικότερα για τους άλλους εργαζόμενους. Συνακόλουθα, σχετικά ευκολότερα μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι εκβιασμοί, ο φόβος κλπ., προκειμένου να επιτευχθούν άλλοι, ακόμα και ανομολόγητοι σκοποί".

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση προκειμένου να πάρει τέλος αυτή η απαράδεκτη κατάσταση διάκρισης σε βάρος των πυροσβεστών, σε ό,τι αφορά τα εργασιακά τους δικαιώματα, και γιατί, παρά τις θεμελιωμένες προτάσεις που έχουν γίνει από διάφορους φορείς, δεν προχώρησε ο διαχωρισμός του ΠΣ από την Αστυνομία και πολύ περισσότερο από την έννοια της "στρατιωτικοποίησης".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ