Τρίτη 4 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Υπηρεσιακό καθήκον η παρουσία

Απόφαση του ΣΤ' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους Συλλόγους καθηγητών

Το πνεύμα του νομοθέτη της Αρχαίας Αθήνας Σόλωνα κυριάρχησε στο Στ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), το οποίο έκρινε ότι σε περίπτωση που ο Σύλλογος Καθηγητών συζητάει πειθαρχικό παράπτωμα μαθητή, οι καθηγητές έχουν υπηρεσιακό καθήκον να είναι παρόντες και να ψηφίζουν, εκφέροντας θετική ή αρνητική γνώμη. Οι απόντες καθηγητές υποπίπτουν σε πειθαρχικό παράπτωμα και λόγω της σχέσης καθηγητών - μαθητών δε δικαιούνται να αρνούνται την έκφραση γνώμης, δίδοντας λευκή ψήφο ή να δηλώνουν απλώς παρόντες.

Στο δικαστήριο είχαν προσφύγει οι γονείς μαθητή του Γυμνασίου του Κολεγίου Αθήνας, που δέχτηκε την προσφυγή και ακύρωσε την απόφαση του Συλλόγου Καθηγητών. Στον μαθητή είχε επιβληθεί από το σύλλογο καθηγητών ποινή της υποχρεωτικής αλλαγής Γυμνασίου, η οποία είχε επικυρωθεί και από τον υπουργό Παιδείας.

Το Στ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ' αριθμό 328/1997 απόφασή του έκρινε ότι γενικά μπορεί να επιβάλλεται η ποινή της "αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος" κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, αλλά η επιβολή της ποινής πρέπει να αιτιολογείται επαρκώς στη σχετική πειθαρχική απόφαση. Στην ίδια απόφαση του ΣτΕ επισημαίνεται ότι στην πειθαρχική απόφαση θα πρέπει να παρατίθενται τα πραγματικά περιστατικά που θεμελιώνουν το παράπτωμα, όσο και οι λόγοι, για τους οποίους επιβάλλεται η βαρύτατη ποινή της αλλαγής του σχολικού περιβάλλοντος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ