Τρίτη 4 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το ψήφισμα

Στο τέλος της συνάντησης και με βάση τις προτάσεις που κατατέθηκαν εγκρίθηκε το παρακάτω ψήφισμα:

Εμείς οι Ελληνες και Τούρκοι δημοσιογράφοι που συναντηθήκαμε στη Χίο στις 31 Ιανουαρίου, 1 και 2 Φεβρουαρίου, ένα χρόνο από την κρίση στα Ιμια, συζητήσαμε το ρόλο των ΜΜΕ στη διαμόρφωση κλίματος διαλόγου, ειρήνης, φιλίας και αλληλεγγύης ανάμεσα στους λαούς της περιοχής και καταλήξαμε στα παρακάτω:

1) Επαναλαμβάνουμε ότι θεωρούμε πως τα όποια προβλήματα υπάρχουν, πρέπει να λύνονται με διάλογο, με δεδομένο το σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες και τα διεθνή κατοχυρωμένα σύνορα των δύο χωρών. Οπως αυτά χαράχτηκαν μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο και με δεδομένη τη Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία πιστεύουμε ότι είναι μη αναγνωρίσιμη.

2) Θεωρούμε επιβεβλημένο να εργαζόμαστε στην κατεύθυνση της αποκάλυψης του ρόλου των εθνικιστικών και φιλοπολεμικών κύκλων στις δύο χώρες, καθώς και των διεθνών εκείνων δυνάμεων που από τη μια αντιμετωπίζουν τις δυο χώρες σαν τους καλύτερους πελάτες οπλικών συστημάτων και από την άλλη εμφανίζονται σαν επιδιαιτητές στη λύση των όποιων προβλημάτων υπάρχουν.

3) Καθιερώνουμε την 1η Φεβρουαρίου κάθε χρόνου, επέτειο δράσης κατά της "ραμποδημοσιογραφίας", όπως αυτής στα Ιμια, από την οποία κινδύνεψε η ειρήνη στο Αιγαίο, σαν ημέρα συνάντησής μας, αλληλογνωριμίας μας, αλληλεγγύης και διαλόγου για τη δημοσιογραφία της ψυχραιμίας και ειρήνης. Η συνάντηση θα πραγματοποιείται εναλλάξ στις δύο χώρες.

4) Προτείνουμε το άνοιγμα των Μέσων στα οποία εργαζόμαστε σε συνεργασίες που έρχονται από την "άλλη πλευρά", σαν μέσο γνωριμίας και αλληλοκατανόησης των λαών.

5) Επαναλαμβάνουμε, την άποψή μας για κατάργηση της βίζας από την Ελληνική πλευρά, καθώς και κάθε άλλου εμποδίου που υπάρχει στην ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων, στις πολιτιστικές επαφές και στις συναντήσεις συνδικαλιστικών, γυναικείων, νεολαιίστικων, επιχειρηματικών και αθλητικών οργανώσεων.

6) Χαιρετίζουμε τη δήλωση των τεσσάρων παραβρισκομένων βουλευτών της Τουρκίας, ότι τα κόμματα και οι ηγεσίες τους δεν έχουν καμία επιθετική βλέψη κατά της Ελλάδας και περιμένουμε η δέσμευση αυτή να υπάρξει και σε επίπεδο τουρκικής κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ