Τρίτη 4 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνεχίζεται το "όργιο" δικαστικής τρομοκρατίας
  • Αλλοι 12 αγρότες καταδικάστηκαν, χτες, στη Λάρισα
  • Την Παρασκευή στο εδώλιο του κατηγορουμένου τα μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα
  • Στις Σέρρες θυμήθηκαν τώρα να μηνύσουν αγρότες για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του '94

Με αποφάσεις "καρμπόν", το δικαστήριο της Λάρισας συνεχίζει να καταδικάζει αγρότες, με στόχο την τρομοκράτησή τους, ώστε να μην συμμετέχουν στην αγροτική κινητοποίηση. Χτες ξανά το Τριμελές Πλημμελειοδικείο - με πρόεδρο τη Χρυσούλα Χαλιαμπούδρα και εισαγγελέα της έδρας τον Στ. Δασκαλόπουλο,ο οποίος συμμετείχε και σε πολλές προηγούμενες δίκες αγροτών - καταδίκασε σε 4 μήνες φυλάκιση άλλους 12 αγρότες - ανάμεσά τους και ο Θ. Κοκκινούλης,μέλος της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής - για συμμετοχή στο προειδοποιητικό νομαρχιακό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στις 13 Μάρτη του 1995.

Το δικαστήριο "ξεπέταξε" τρεις δίκες στη σειρά και επέβαλε βαριές ποινές, δίνοντας πάλι τριετή αναστολή,ώστε να κρατούνται, επί τρία χρόνια "όμηροι" της κυβέρνησης οι καταδικασθέντες και με την ελπίδα ότι έτσι δε θα ξανακατέβουν σε κινητοποιήσεις.

Το ότι οι δικαστικές διώξεις σε βάρος των αγροτών είναι προγραμματισμένες και οι δίκες είναι δίκες σκοπιμότητας, αποδεικνύεται και από ένα ακόμα τραγελαφικό γεγονός που έλαβε χώρα στη χτεσινή ακροαματική διαδικασία. Ενας από τους αγρότες που στήθηκαν στο σκαμνί απέδειξε με ατράνταχτα στοιχεία ότι δε συμμετείχε στο συλλαλητήριο. Συγκεκριμένα, ο αριθμός κυκλοφορίας του τρακτέρ του που αναφερόταν στη δικογραφία, και με βάση τον οποίο του υπεβλήθη η μήνυση, ήταν ο παλιός τον οποίο άλλαξε το 1989. Ο συνήγορός του έφερε έγγραφο της αρμόδιας υπηρεσίας που το επιβεβαίωνε. "Στριμωγμένος" ο εισαγγελέας της έδρας "εφεύρε" το επιχείρημα ότι η αλλαγή του αριθμού κυκλοφορίας αποτελεί απλώς μια... διοικητική πράξη, επέμεινε ότι ο αγρότης συμμετείχε στην κινητοποίηση και πρότεινε την καταδίκη του, επικαλούμενος ως "παπική" αλήθεια την κατάθεση του μάρτυρα αστυνομικού! Κι όταν ο συνήγορος υπεράσπισης αναρωτήθηκε γιατί ο μάρτυρας αστυνομικός είναι της Ασφάλειας κι όχι της Τροχαίας που είχε πλημμυρίσει τον χώρο του συλλαλητηρίου, τονίζοντας ότι οι μηνύσεις μπορεί να έγιναν κατ' επιλογήν και σύμφωνα με τους καταλόγους αριθμών κυκλοφορίας που υπάρχουν στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες ή από πληροφορίες της Ασφάλειας από ύποπτες "πηγές", ο κύριος εισαγγελέας απλώς σιώπησε...

Θα πρέπει εδώ να υπενθυμίσουμε ότι ανάλογα τραγελαφικά φαινόμενα είχαμε και σε προηγούμενες δίκες με το δικαστήριο να δικάζει αγρότες που δεν είχαν συνήγορο υπεράσπισης, να κάθονται στο ίδιο εδώλιο τρία αδέλφια επειδή είναι συνιδιοκτήτες του ίδιου τρακτέρ ή να καταδικάζεται άλλος σε δυο αλλεπάλληλες δίκες και στη δεύτερη να μην του αναγνωρίζεται το ελαφρυντικό του "προτέρου εντίμου βίου", επειδή είχε καταδικαστεί μόλις λίγα λεπτά νωρίτερα!

Το γεγονός ότι οι δίκες και καταδίκες στο Πλημμελειοδικείο της Λάρισας πήραν μορφή χιονοστιβάδας στο διάστημα της νέας αγροτικής κινητοποίησης - και μάλιστα με την ίδια σχεδόν σύνθεση του δικαστηρίου σε ό,τι αφορά τον πρόεδρο και τον εισαγγελέα της έδρας - δείχνει πως η Δικαιοσύνη ενεργεί στο πλαίσιο της γενικότερης τρομοκρατικής επίθεσης της κυβέρνησης σε βάρος της μαχόμενης αγροτιάς, ιδιαίτερα στη Θεσσαλία. Στα ίδια πλαίσια κινούνται και τ' ασφαλιστικά μέτρα εναντίον των μελών της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής που ζήτησαν δυο κρατικοί οργανισμοί - ο ΟΣΕ και το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας - για τα οποία έχει οριστεί δικάσιμος την ερχόμενη Παρασκευή, αλλά και η αντίστοιχη προσφυγή της Ομοσπονδίας Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών (ΚΤΕΛ).

Στη Μακεδονία

Στη Δράμα, ενόψει του σημερινού συλλαλητηρίου, ο εισαγγελέας κάλεσε τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής για να τους δώσει "συμβουλές", ενώ ήδη η Αστυνομία ειδοποίησε εσπευσμένα περισσότερους από 100 αγρότες πως έχουν υποβληθεί εναντίον τους μηνύσεις για τις κινητοποιήσεις του Δεκέμβρη.

Στις Σέρρες στάλθηκαν οι πρώτες κλήσεις σε 100 αγρότες που θα δικαστούν στις 28 Φλεβάρη και 6 Μάρτη, για τις κινητοποιήσεις του Δεκέμβρη. Παράλληλα, η Αστυνομία θυμήθηκε τρία χρόνια μετά, πως πρέπει να μηνύσει και άλλους 50 αγρότες για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του Απρίλη του '94. Ετσι συνολικά περισσότεροι από 600 αγωνιστές αγρότες θα οδηγηθούν στα δικαστήρια, σε ένα μπαράζ δικών που ξεκινά στα τέλη Φλεβάρη και θα ολοκληρωθεί αρχές Μάη.

Και τραμπουκισμοί

Στελέχη της Οργάνωσης Υπαίθρου Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ που έχουν κάνει προσωπική τους υπόθεση την προστασία του "εκσυγχρονιστικού" κράτους από τους "βαρυποινίτες" αγρότες, επιδίδονται και σε τραμπουκισμούς. Οπως καταγγέλθηκε, το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στη Χαλάστρα Παναγιώτης Καραλιόλιος,μαζί με άλλους "παλικαράδες", ξυλοκόπησαν τους Σταύρο Τσουκαντάνα και Σίμο Παπάζογλου που τόλμησαν να κολλήσουν αφίσες συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους αγρότες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ