Τρίτη 4 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ
Τα συμφέροντα της Νέας Τάξης

Εντάσσοντας τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο πραγματικό πλαίσιο που τις επηρεάζει, στην τοποθέτησή του εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ ο παριστάμενος στη συνάντηση Μπ. Αγγουράκης,ανάμεσα σε άλλα σημείωσε:

Η κυριαρχία των ΗΠΑ στο στρατιωτικό επίπεδο στην περιοχή επηρεάζει σημαντικά τους διεθνείς συσχετισμούς υπέρ του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στα Βαλκάνια.

Οι ΗΠΑ μετά τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες και τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας έχουν αρχίσει μια μεγάλη προσπάθεια για να οικοδομήσουν ένα παγκόσμιο σύστημα που θα τους εξασφαλίσει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα τα συμφέροντά τους. Σημαντική θέση στο σύστημα αυτό, που είναι γνωστό σαν "νέα τάξη πραγμάτων", έχει η ευρύτερη περιοχή μας που περιέχει τα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή μέχρι τον Περσικό Κόλπο. Σ' αυτό το σύστημα της "νέας τάξης πραγμάτων" θα πρέπει να εντάξουμε και τα προβλήματα που κατά καιρούς έχει η χώρα.

Δεν είναι τυχαίο πως σε όλες τις περιπτώσεις προβλημάτων με τους γείτονές μας η οποία διευθέτηση ή προσέγγιση κάποιας λύσης είχε σαν έναν από τους σταθερούς παράγοντες τις ΗΠΑ.

Σχετικά με το ενδιαφέρον των ΗΠΑ και τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις πρέπει να επισημάνουμε πως οι δίαυλοι που συνδέουν τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης που παράγουν πετρέλαιο με τους διεθνείς δρόμους μεταφορών, περνούν από το Αιγαίο και την Τουρκία. Ο έλεγχος αυτών των δρόμων ιδιαίτερα του Αιγαίου, που είναι ο σημαντικότερος για τις ΗΠΑ, μπορεί να γίνει μόνο μέσω της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Εχουν λοιπόν ενδιαφέρον οι ΗΠΑ να παρέμβουν για την αναζήτηση μιας συμβιβαστικής λύσης μεταξύ των δύο χωρών που να διασφαλίζει τα συμφέροντά τους. Θεωρούν ότι η μεγαλύτερη δυσκολία στην αναζήτηση μιας λύσης είναι η ύπαρξη του Κυπριακού ζητήματος. Από εδώ πηγάζει και η απόφασή τους να πάρουν πρωτοβουλία για το Κυπριακό ελπίζοντας ότι η διευθέτηση του Κυπριακού θα δημιουργήσει θετικό κλίμα που θα βοηθήσει τη διευθέτηση των Ελληνο - Τουρκικών διαφορών.

Είναι φανερό πως στα πλαίσια αυτού του σχεδιασμού των ΗΠΑ οι λύσεις που θα επιβληθούν από την αμερικανική παρέμβαση, κάθε άλλο παρά θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Κύπρου και της Ελλάδας. Αντίθετα, παίρνοντας υπόψη την πρακτική που ακολούθησαν οι ιμπεριαλιστές όλα αυτά τα χρόνια, η λύση που επιδιώκουν είναι η διχοτόμηση της Κύπρου και του Αιγαίου.

Περιορισμένη κυριαρχία

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ο Μπ. Αγγουράκης σημείωσε:

Το ΚΚΕ έχει επανειλημμένα διακηρύξει ότι ο διάλογος είναι το μέσο με το οποίο μπορούν να λυθούν τα διμερή προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ο διάλογος όμως για να έχει νόημα πρέπει να γίνει στη βάση του Διεθνούς Δικαίου με αμοιβαίο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και εδαφικής κυριαρχίας καθώς και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των δύο χωρών.

Η κυβέρνηση Σημίτη, κάτω από τις πιέσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ για ομαλοποίηση των σχέσεών της με την Τουρκία, αποδέχτηκε την αμερικανική υπόδειξη για προσέγγιση βήμα προς βήμα με την Τουρκία προτείνοντας προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης, τόσο για τα Ιμια όσο και για την υφαλοκρηπίδα. Αυτός ο σχεδιασμός βρέθηκε σε αδιέξοδο, γιατί μπήκαν ζητήματα που σχετίζονται με το καθεστώς του Αιγαίου, "γκρίζες ζώνες" στο Αιγαίο, δηλαδή ότι υπάρχουν ασάφειες στη Συνθήκη της Λωζάνης που πρέπει να διευκρινιστούν. Παράλληλα, συνεχίζεται η προσπάθεια των ΗΠΑ για να προωθήσουν τη μείωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προτείνοντας μια σειρά από μέτρα, τα λεγόμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), που στην πραγματικότητα δεν παίρνουν υπόψη τους τα ελληνικά συμφέροντα. Σε όλες αυτές τις διεργασίες η κυβέρνηση των ΗΠΑ, όπως και η ΕΕ, αλλά και το ΝΑΤΟ κρατούν μία στάση ίσων αποστάσεων, τόσο για το ζήτημα των Ιμια όσο και για τις "γκρίζες ζώνες". Η στάση αυτή ισοδυναμεί με αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Στην πράξη μετά την κρίση στα Ιμια και τη θεωρία για γκρίζες ζώνες η χώρα μας έχει μπει σε καθεστώς περιορισμένης κυριαρχίας στο Αιγαίο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ