Τρίτη 28 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επικίνδυνη κατάσταση

Ως προς την κατάσταση που διαμορφώνεται με την ενσωμάτωση της χώρας μας στην ΕΕ, διαπιστώνεται ότι αυτή η ενσωμάτωση: "Οδηγεί στην παραπέρα υποβάθμιση του ρόλου της ΤΑ και την ενίσχυση του ρόλου της σαν διοικητικού μηχανισμού προώθησης και εφαρμογής των πολιτικών της ΕΕ".

Κύρια κατεύθυνση, σημειώθηκε, είναι η εφαρμογή και και στην ΤΑ του "ανταγωνισμού", του βασικού συστατικού της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Επιταχύνεται η μετεξέλιξη των νομών, των δήμων και των περιφερειών σε "επιχειρήσεις". Αυτή η επιχειρηματική δραστηριότητα: Συνδυάζεται με την άμεση επαφή των τοπικών οργάνων με τα όργανα της ΕΕ για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των πολιτικών της. Αναπτύσσεται στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης του μεγάλου κεφαλαίου και της συνύφανσης μ' αυτό. Η εφαρμογή των παραπάνω προωθείται, αφ' ενός με το πλαίσιο που οι κυβερνήσεις θεσμοθέτησαν και θεσμοθετούν, αφ' ετέρου με την πρακτική σήμερα μεγάλου ποσοστού αιρετών.

Προωθείται, τονίστηκε, και μέσα από την ΤΑ η καλλιέργεια "συνείδησης" ότι απαιτείται η επιπλέον καταβολή χρημάτων για να έχουμε "καλές" υπηρεσίες. Με αυτόν τον τρόπο προωθείται: Η αντίληψη για ανικανότητα του δημόσιου τομέα να παίξει το ρόλο του. Η δήθεν αναγκαιότητα για αντικατάστασή του από ιδιώτες και μετατροπή του σε μηχανισμό ανταποδοτικού χαρακτήρα. Η αντίληψη ότι οι διεκδικήσεις είναι ξεπερασμένες και χωρίς αποτέλεσμα, αφού η κυβέρνηση δεν υλοποιεί ακόμη και δικαστικές αποφάσεις υπέρ των δήμων για τα οικονομικά. Σ' αυτά τα πλαίσια, η ΤΑ παρουσιάζεται σαν μηχανισμός που μπορεί να έχει ή να βάλει κοινωνικά κριτήρια. Και στην πράξη, η πρόσθετη φορολογία χρησιμοποιείται σαν μέσο για την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Ταυτόχρονα, σημειώθηκε: Η αξιοποίηση από την κυβέρνηση και της ΤΑ για τη "δημιουργία" στελεχών που θα υπηρετούν έμμισθα αυτήν την εντολή. Ως προς αυτό, καταγγέλθηκε σαν επικίνδυνη η "δυνατότητα" που δίνεται για τη μισθοδοσία προέδρων και αντιπροέδρων σε Νομικά Πρόσωπα των δήμων. Με τον τρόπο αυτό, αναφέρθηκε, δημιουργούνται μισθοφόροι της ΤΑ, χωρίς να καλύπτουν ουσιαστικές ανάγκες. Ουσιαστικά, πρόκειται για μισθοδοσία "ημετέρων" και διαμόρφωση στελεχών που θα υπηρετούν την πολιτική της ΕΕ. Τα παραδείγματα που αναφέρθηκαν από αιρετούς, τόσο για το πώς χρησιμοποιούνται προγράμματα, όπως το URBAN, όσο και για τη στάση των διαφόρων έμμισθων, πείθουν για το επικίνδυνο της κατάστασης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ