Τρίτη 28 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Στον Αυλώνα οι πρώτες κινητοποιήσεις

Αποφασισμένοι για νέες κινητοποιήσεις είναι οι κάτοικοι του Αυλώνα, αντιδρώντας στη μεθόδευση που επαναλαμβάνεται σε βάρος της περιοχής "Πηγάδι Παπά", ώστε να χωροθετηθεί εκεί η Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) της Ανατολικής Αττικής. Οι κινητοποιήσεις που ετοιμάζουν στον Αυλώνα και θα αποφασίσει σήμερα το απόγευμα το Δημοτικό Συμβούλιο, προκαλούνται από την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να προεγκρίνει για χωροθέτηση για δημιουργία ΟΕΔΑ στην Ανατολική Αττική, εκτός από τις θέσεις στο Γραμματικό και την Κερατέα (περιοχές που προορίζονται για οικόπεδα) και μία τρίτη θέση στο "Πηγάδι Παπά 1 και 2" στον Αυλώνα, θέση που βρίσκεται τελευταία στην κατάταξη όλων των επιστημονικών μελετών, καθώς βρίσκεται μέσα στο δάσος.

Το ΔΣ και φορείς του Αυλώνα, σε συσκέψεις που έκαναν τις προηγούμενες μέρες, κατέληξαν η μορφή των κινητοποιήσεων να είναι κλείσιμο των σιδηροδρομικών γραμμών του ΟΣΕ, της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας και κατάληψη των διοδίων.

Οι τοπικοί άρχοντες των άλλων δύο περιοχών, που φέρονται ως υποψήφιες για χωροθέτηση ΟΕΔΑ (Γραμματικού και Κερατέας), είναι αντίθετοι αυτή τη στιγμή στις κινητοποιήσεις. Μέχρι την τελική χωροθέτηση, θα στείλουν υπομνήματα και τις μελέτες που έχουν στα χέρια τους στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη, για να πείσουν για την ακαταλληλότητα των περιοχών τους. Ο πρόεδρος της Κοινότητας Γραμματικού Γ. Δημητράκης θα επικαλεστεί τη μελέτη του Πανεπιστημίου Θράκης, που έγινε για λογαριασμό της Νομαρχίας και προτείνει το Γραμματικό, αφού σημειώνει, όμως, πρώτα ότι δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος για ΟΕΔΑ στην Ανατολική Αττική. Ο δήμαρχος Κερατέας Α. Αντωνίου, από την άλλη, θα επικαλεστεί τη μελέτη του Πανεπιστημίου Πατρών, η οποία κατατάσσει την περιοχή όγδοη, αν και όλες οι υπόλοιπες περιοχές που προτείνει βρίσκονται στη Δυτική Αττική.

Οι νέες μελέτες, όμως, είναι σίγουρο ότι οδηγούν το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής σε νέο αδιέξοδο και εμπαιγμό των κατοίκων του Λεκανοπεδίου, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στους υποστηριχτές της μεθόδου της "καύσης", η οποία έχει αποδειχθεί επιβλαβής για το περιβάλλον της Αττικής. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, συζητείται έντονα σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η Βοιωτία θα δέχεται τα απορρίμματα της Ανατολικής Αττικής με τη μέθοδο της "καύσης", ενώ η Ανατολική Αττική θα σταματήσει τις αντιδράσεις για τη μετεγκατάσταση των βυρσοδεψείων στην ευρύτερη περιοχή του Ασωπού ποταμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ