Τρίτη 28 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κοινός ο αγώνας επιβίωσης

Κάλεσμα της Πανελλαδικής Σύσκεψης Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα Αγροτών προς τους εργαζόμενους και τους επαγγελματοβιοτέχνες

Σε κοινό αγώνα επιβίωσης μαζί με τους αγρότες καλεί όλους τους εργαζόμενους και τους ΕΒΕ η Πανελλαδική Σύσκεψη των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα Αγροτών που έγινε την Κυριακή στη Λάρισα. Σε ανακοίνωση - προκήρυξη που απευθύνεται "προς τους εργαζόμενους της πόλης", αναφέρει συγκεκριμένα: "

Η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή είναι για την Ελλάδα σημαντική. Δεν αποτελεί μόνο το 22% του πληθυσμού της χώρας, αλλά εφοδιάζει με πρώτες ύλες τις βιομηχανίες τροφίμων, κλωστοϋφαντουργία, καπνοβιομηχανία κλπ., συμβάλλοντας και στην εξασφάλιση θέσεων εργασίας. Ενα μεγάλο μέρος της εμπορικής κίνησης εξαρτάται και από το εισόδημα των αγροτών.

Βασικές καλλιέργειες, αυτές δηλαδή που δίνουν ψωμί και δουλιά σε χιλιάδες αγρότες και φέρνουν αρκετό συνάλλαγμα είναι το βαμβάκι, ο καπνός, σιτηρά, καλαμπόκι, βιομηχανική ντομάτα, τεύτλα, λάδι, ελιές, αμπέλια, σταφίδες, εσπεριδοειδή, ροδάκινα, μήλα και κτηνοτροφία.

ΓΙΑΤΙ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ:

Η κατάσταση για τους αγρότες και ιδιαίτερα για τους μικρούς και μεσαίους χειροτερεύει με ταχύτατους ρυθμούς.

Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να πετύχει τους δείκτες του Μάαστριχτ παίρνει μέτρα και εφαρμόζει πολιτικές που οδηγούν τους αγρότες στη χρεοκοπία. Ο στόχος για άμεση δραστική μείωση της αγροτιάς από 21% σε 7% συνοδεύεται:

1. Από τη μείωση της παραγωγής σ' όλες τις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία.

2. Από τη μείωση των τιμών σ' όλα τα προϊόντα μας.

3. Από την αύξηση τιμών σ' όλα τα γεωργικά εφόδια (λιπάσματα, φάρμακα, καύσιμα, γεωργικά μηχανήματα, ανταλλακτικά).

4. Από τις τεράστιες εισαγωγές αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων από το εξωτερικό, ενώ σ' εμάς επιβάλλουν καταστροφικές ποσοστώσεις.

5. Η ΑΤΕ με την πολιτική της πιέζει ασφυκτικά τους πιο αδύνατους οικονομικά αγρότες να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια.

Η αγοραστική δύναμη του αγρότη συνεχώς χειροτερεύει. Σήμερα πρέπει να δίνουμε πολλά περισσότερα αγροτικά προϊόντα προκειμένου να αγοράσουμε τρόφιμα, ενδύματα, γεωργικά εφόδια, από όσα δίναμε πριν μερικά χρόνια για τα ίδια είδη. Η λεγόμενη οικονομική σύγκλιση μας οδηγεί στη χρεοκοπία και στην απόγνωση.

Πριν από 5 χρόνια: Με 1 κιλό βαμβάκι αγοράζαμε 7 λίτρα πετρέλαιο. Σήμερα αγοράζουμε μόνο 1,5 λίτρο. Με 1 κιλό πρόβειο γάλα αγοράζαμε από το εμπόριο τουλάχιστον 6 κιλά καλαμπόκι. Τώρα αγοράζουμε μόνο 2 - 2,5 κιλά. Με 1 κιλό σιτάρι αγοράζαμε 1 κιλό λίπασμα. Τώρα θέλουμε 1,5 - 2 κιλά σιτάρι για 1 κιλό λίπασμα. Αδιάψευστος μάρτυρας γι' αυτή την κατάσταση είναι οι ίδιοι οι ΕΒΕ που βλέπουν ότι καθημερινά ο τζίρος τους μειώνεται.

Ταυτόχρονα μ' αυτή την καταστροφική για τους αγρότες πολιτική της κυβέρνησης, οι μεγαλοβιομήχανοι, μεγαλέμποροι, πολυεθνικές, αποκομίζουν τεράστια υπερκέρδη. Ολοι αυτοί αγοράζουν τα προϊόντα μας πάμφθηνα και οι ίδιοι τα πουλούν πανάκριβα στους καταναλωτές (εργάτες, υπαλλήλους, κλπ.). Ετσι αγρότες και το καταναλωτικό κοινό υφίστανται την πιο ληστρική εκμετάλλευση από το μεγάλο κεφάλαιο.

Για 1 κιλό αγελαδινό γάλα ο παραγωγός παίρνει 90 - 110 δρχ. και ο καταναλωτής πληρώνει 280 - 340 δρχ. Για 1 κιλό λάδι ο παραγωγός 800 - 900 δρχ. ο καταναλωτής 1.800 δρχ. Για 1 κιλό καπνό ο παραγωγός 900 - 2.400 και ο καταναλωτής τα τσιγάρα 25.000 το κιλό. Για 1 κιλό σιτάρι που βγάζει 1 κιλό ψωμί ο παραγωγός 35 - 45 δρχ. και ο καταναλωτής το ψωμί 280 - 340 δρχ. Το ίδιο ισχύει και για όλα σχεδόν τα αγροτικά προϊόντα.

Να γιατί ο αγώνας μας είναι κοινός με τους εργάτες, τους μισθωτούς και ΕΒΕ.

Σήμερα δεν υπάρχει προοπτική για τον αγρότη. Αντίθετα, οι συμφωνίες της ΓΚΑΤΤ, η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και οι αποφάσεις των Βρυξελλών και της κυβέρνησης οδήγησαν:

  • στο ξερίζωμα χιλιάδων στρεμμάτων αμπελιών, στο σφάξιμο γαλακτοφόρων αγελάδων,
  • στα καπνά μείωση κατά 36%,
  • στη βιομηχανική τομάτα περιορισμό στο 1,013 εκατ. στρεμ.,
  • στο καλαμπόκι περιορισμό στα 2,18 εκατ. στρεμ.,
  • στα οπωροκηπευτικά προγραμματίζεται το ξερίζωμα χιλιάδων στρεμμάτων με ροδακινιές, μηλιές, αχλαδιές,
  • σταθερά μειώνεται η στήριξη στις τιμές όλων των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων,
  • το Υπουργείο Γεωργίας προετοιμάζει τη συγκέντρωση γης (μέσω της Τράπεζας γης) και στη συνέχεια την εκχώρησή της σε ανώνυμες εταιρίες. Ετσι οι μικροί και μεσαίοι αγρότες οδηγούνται και τυπικά στο ξεκλήρισμα.

Η χώρα μας κατακλύζεται από τα εισαγόμενα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και εμείς οι αγρότες οδηγούμαστε στο ξεκλήρισμα. Κρίσιμοι τομείς της αγροτικής οικονομίας, όπως η σποροπαραγωγή, βρίσκονται πλέον στα χέρια των πολυεθνικών που αποκομίζουν τεράστια υπερκέρδη, ενώ η αγροτιά αφοπλίζεται από ένα τόσο σοβαρό εφόδιο. Αυτή η πολιτική οδηγεί και στην επέκταση της ανεργίας ιδιαίτερα στους νέους, καθώς και στη χρεοκοπία της χώρας.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΑΓΡΟΤΙΑ ΠΑΛΕΥΕΙ:
  • Για να μη ξεκληριστούν οι αγρότες και βασικά οι μικροί και μεσαίοι. Θέλουμε να στηρίξουμε το εισόδημά μας. Ζητάμε να εφαρμοστεί ένα σύστημα τιμών και επιδοτήσεων που θα εξασφαλίζει όχι μόνο το κόστος παραγωγής του μικρομεσαίου αγρότη, αλλά θα επιτρέπει να έχει και ένα ανεκτό βιοτικό επίπεδο.
  • Να προστατευτεί η εγχώρια παραγωγή. Ζητάμε να αναθεωρηθεί η ΚΑΠ και να καταργηθούν οι περιορισμοί στην παραγωγή. Να σταματήσουν τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας. Να εφαρμοστεί η Κοινοτική Προτίμηση που μόνο για τους ισχυρούς ισχύει.
  • Για μείωση του κόστους παραγωγής με έλεγχο στις τιμές των εφοδίων (φάρμακα, λιπάσματα, καύσιμα, μηχανήματα, ανταλλακτικά, εργαλεία), με φθηνά δάνεια από την ΑΤΕ.
  • Να γίνουν έργα υποδομής (εγγειοβελτιωτικά, Αχελώος, Σμόκοβος, κλπ.) που να προστατεύουν από τις θεομηνίες, αλλά και να εξασφαλίζουν φθηνό αρδευτικό νερό.
  • Να μειωθεί ο ΦΠΑ από 18% σε 8%. Να αγοράζουμε τα καύσιμα όσο τα πληρώνουν οι εφοπλιστές και το ηλεκτρικό όσο το αγοράζει η ΠΕΣΙΝΕ.
  • Να υπάρξει έλεγχος στο ενοίκιο γης και να δοθούν κίνητρα να περιέλθει σ' αυτούς που την καλλιεργούν οι ίδιοι.
  • Με το μητρώο αγροτών οι επιχειρηματίες που έχουν και άλλο επάγγελμα εξασφαλίζονται με την καταγραφή τους σαν Αγροτικές εκμεταλλεύσεις, είτε ατομικές είτε με τη μορφή νομικών προσώπων ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ κλπ., ενώ δεν εξασφαλίζονται οι αγρότες, που αναγκάζονται να συμπληρώσουν το εισόδημά τους και με άλλη εργασία.
  • Για το ασφαλιστικό. Θα πληρώνουμε 2,5 - 3 φορές πάνω και θα παίρνουμε μικρότερη σύνταξη.
  • Αμεσα η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα 6 αιτήματά μας που ήταν αιτήματα επιβίωσης και όχι αιτήματα εξασφάλισης κερδών.

Η κυβέρνηση σήμερα οδηγεί στα δικαστήρια τους αγρότες γιατί αγωνίζονται για καλύτερες μέρες. Μας εμπαίζει με το Συμβούλιο Εθνικής Πολιτικής. Ετοιμάζεται να μας ξεκληρίσει και με τη βοήθεια του Μητρώου. Μας υπόσχεται αναδιαρθρώσεις, όμως μας συνιστά βατόμουρα, ακακίες, καρυδιές, καρπούζια, σπαράγγια κλπ., κλπ.

Δε θέλουν να λύσουν τα προβλήματά μας και προσπαθούν να μας παραπλανήσουν, να μας εκφοβίσουν, να μας συκοφαντήσουν.

Είμαστε αποφασισμένοι, και το μόχθο μας να υπερασπίσουμε και την αγροτική παραγωγή να προστατεύσουμε και για την επιβίωσή μας να αγωνιστούμε.

Καλούμε όλους τους ΑΓΡΟΤΕΣ, όλους τους ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, τους ΕΒΕ σε κοινό αγώνα επιβίωσης.

ΜΟΝΟ Ο ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ