Τρίτη 28 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αρνείται λύση η κυβέρνηση

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ για τα προβλήματα των εκπαιδευτικών

Αρνητική απάντηση έδωσε, χτες στη Βουλή, στα προβλήματα των εκπαιδευτικών μέσης εκπαίδευσης η κυβέρνηση, κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Παιδείας, Ι. Ανθόπουλος, αφού εκφώνησε το γνωστό "δεκάρικο" περί διαλόγου που δήθεν κάνει η κυβέρνηση, ερχόμενος στην ουσία των προβλημάτων παρέπεμψε στη μέγκενη του κρατικού προϋπολογισμού. "Μέσα σ' αυτά τα στενά πλαίσια - είπε - αναζητείται και πάλι να βρεθεί μια δυνατότητα, πάνω στην οποία θα συμπέσουν οι κοινές βουλήσεις της κυβέρνησης και των εκπαιδευτικών για να δοθεί διέξοδος στην απεργιακή κινητοποίηση". Ετσι ξεπέρασε το θέμα της ουσιαστικής βελτίωσης των μισθών των εκπαιδευτικών, ενώ, αναφερόμενος στο αίτημα για αξιοπρεπείς συντάξεις, είπε πως δεν είναι θέμα μόνο του υπουργείου Παιδείας, αλλά και άλλων συναρμόδιων υπουργείων.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο αίτημα για διορισμό 6.000 εκπαιδευτικών, ο υφυπουργός δεν αναγνώρισε τέτοια ανάγκη, υποστηρίζοντας ότι οι διορισμοί καθορίζονται από τα κενά των οργανικών θέσεων, τα οποία η κυβέρνηση πάντοτε καλύπτει, σχεδόν, στο ακέραιο. Τέλος, σχετικά με την κατάργηση της διπλής βάρδιας, εξέφρασε την ελπίδα ότι "στο τέλος αυτής της τετραετίας δε θα υπάρχει σχολείο που να λειτουργεί με δύο βάρδιες".

Ο Αχ. Κανταρτζής

Στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής επέκρινε έντονα την κυβέρνηση για την αρνητική στάση της απέναντι στα αίτημα των εκπαιδευτικών, τονίζοντας ότι ο αγώνας τους είναι αγώνας που αφορά ολόκληρο τον ελληνικό λαό, είναι αγώνας με παλλαϊκό χαρακτήρα και έχει ως στόχο την υπεράσπιση του δικαιώματος του ελληνικού λαού για μια δημόσια, δωρεάν και αναβαθμισμένη παιδεία. "Η κυβέρνηση - είπε ο κομμουνιστής βουλευτής - με την απάντηση του υφυπουργού αρνείται ουσιαστικά να προχωρήσει στις λύσεις εκείνες που είναι απαραίτητες για την προάσπιση του δημόσιου δωρεάν και αναβαθμισμένου χαρακτήρα της παιδείας. Ο κ. υφυπουργός αρνήθηκε ουσιαστικές αυξήσεις στους εκπαιδευτικούς, επικαλούμενος τα στενά πλαίσια που επιβάλλει η περιοριστική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Ετσι αρνείται αυξήσεις, που όχι μόνο θα καλύπτουν τις απώλειες των προηγούμενων χρόνων, αλλά και θα εξασφαλίσουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Παραπέμπεται στις καλένδες το αίτημα της κάλυψης όλων των κενών. Το αίτημα για 6.000 διορισμούς από την επετηρίδα δεν είναι αυθαίρετο. Είναι πάγιο αίτημα της ΟΛΜΕ, που προκύπτει από πραγματικές ανάγκες". Και ο βουλευτής του ΚΚΕ κατέληξε θέτοντας το ουσιώδες ερώτημα: "Μπορούμε - είπε - να μιλάμε για αναβάθμιση της παιδείας και για προάσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της χωρίς μείωση του αριθμού μαθητών κατά τμήματα, ώστε να μην υπάρχουν τμήματα με περισσότερους από 25 μαθητές, χωρίς επαρκή κάλυψη όλων των αναγκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό, χωρίς ουσιαστικές αυξήσεις στις αποδοχές των εκπαιδευτικών;".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας(2019-02-01 00:00:00.0)
Αναμένεται νέο κύμα αναπληρωτών(2014-09-17 00:00:00.0)
Συνάντηση μια από τα ίδια(2002-05-24 00:00:00.0)
Αναπληρωτές αντί για διορισμούς(1999-07-13 00:00:00.0)
Τι μέτρα θα πάρετε;(1997-02-13 00:00:00.0)
Μαζική συμμετοχή στην απεργία(1997-01-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ