Τρίτη 28 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απεργούν και οι δάσκαλοι
  • Ξεκινούν με τριήμερη απεργία από την ερχόμενη Δευτέρα
  • Την ανάγκη να συμβαδίσουν οι κινητοποιήσεις δασκάλων και καθηγητών, τονίζει ο Θ. Γκεσούλης, μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ και στέλεχος της ΔΕΕ

Τριήμερη απεργιακή κινητοποίηση στις 3,4 και 5 Φλεβάρη αποφάσισε το ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ), απόφαση η οποία ωστόσο δε συμβαδίζει με την αγανάκτηση που έχει προκαλέσει στη βάση του κλάδου τόσο το νέο μισθολόγιο όσο και τα οξυμένα προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης. Το Σάββατο είχε προηγηθεί η Ολομέλεια των προέδρων των διδασκαλικών συλλόγων της χώρας, η οποία ωστόσο δεν κατάφερε να καταλήξει σε μια συγκεκριμένη πρόταση για απεργιακή κινητοποίηση. Η πρόταση που πλειοψήφησε, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να συγκεντρώσει το 50+1 των ψήφων, ήταν η πρόταση για απεργία διαρκείας.

Το απεργιακό πρόγραμμα περιλαμβάνει συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας την πρώτη μέρα της απεργίας 3 του μήνα, και στις 5 - τρίτη μέρα της απεργίας - συγκεντρώσεις σε Ηράκλειο, Πάτρα, Γιάννενα, Θεσσαλονίκη. Την άλλη Πέμπτη θα συνεδριάσει το ΔΣ της ΔΟΕ, όπου θα αποφασιστεί ενδεχόμενη κλιμάκωση του αγώνα.

Ο εκπρόσωπος της ΔΕΕ στο ΔΣ της ΔΟΕ πρότεινε πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις ανά βδομάδα, που να συμπίπτουν με την απεργία διάρκειας των καθηγητών, με εξαίρεση την βδομάδα που διανύουμε, που η απεργιακή κινητοποίηση θα ξεκινούσε από αύριο με πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

Σχολιάζοντας την παραπάνω απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΔΟΕ, ο Θ. Γκεσούλης,μέλος του ΔΣ, έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Σε μια περίοδο που οι κυβερνητικές επιθέσεις κατ' εντολή της ΕΕ σε βάρος των εκπαιδευτικών και της δημόσιας εκπαίδευσης εντείνονται, έχοντας σαν στόχο την οικονομική - μορφωτική μας υποβάθμιση, τη συρρίκνωση, τον κατακερματισμό και κατ' επέκταση την πλήρη ιδιωτικοποίηση της δημόσιας παιδείας, την υφαρπαγή ακόμα και κεκτημένων με αγώνες εργασιακών - ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων και τη δημιουργία κλίματος αυταρχισμού, ημετεροκρατίας, τρομοκρατίας και πολιτικής ομηρίας.

Σε μια περίοδο που οι απεργιακές κινητοποιήσεις των καθηγητών και των εργαζομένων γενικότερα βρίσκονται σε εξέλιξη και μάλιστα με πρωτόγνωρα ποσοστά συμμετοχής.

Σε μια περίοδο τέλος που η πλειοψηφία των γενικών συνελεύσεων των συλλόγων της χώρας απέρριψε την πρόταση του διοικητικού συμβουλίου για τριήμερη απεργιακή κινητοποίηση, όταν κατατεθεί το νομοσχέδιο για το νέο μισθολόγιο, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ με τη σημερινή της πρόταση - απόφαση φαίνεται να γυρίζει συνειδητά την πλάτη στις διαθέσεις της βάσης για κλιμάκωση του αγώνα με απεργία διάρκειας μαζί με τους καθηγητές, όπως αυτές φάνηκαν στην προχτεσινή ολομέλεια των προέδρων.

Ομως μπροστά στην οξύτητα των προβλημάτων, η μαζική μας συμμετοχή όχι μόνο στην απεργιακή κινητοποίηση, αλλά και στις κατά τόπο συγκεντρώσεις είναι απαραίτητη για να πούμε "όχι" στην οικονομική μας εξαθλίωση που προβλέπει το νέο μισθολόγιο, στη σύνδεση μισθού - αξιολόγησης, στην ιδιωτικοποίηση της παιδείας και να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση ουσιαστικές αυξήσεις μέσα από Συλλογικές Συμβάσεις, μαζικούς διορισμούς από την επετηρίδα, αυξήσεις των δαπανών για την παιδεία στο 15%, την υπεράσπιση - διεύρυνση και ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας και παράλληλα να ξεπεράσουμε στο πέρασμά μας αυτούς που θέλουν τον παροπλισμό του συνδικαλιστικού μας κινήματος, βάζοντας με το δικό τους τρόπο πλάτη για να περάσει η αντιλαϊκή - αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ