Τρίτη 28 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
"Μεθοδευμένη υπονόμευση της δημόσιας, δωρεάν παιδείας"

"Μεθοδευμένη υπονόμευση του δημόσιου, δωρεάν, ενιαίου χαρακτήρα της εκπαίδευσης" χαρακτηρίζουν οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα πανεπιστήμια σε ανακοίνωσή τους τονίζοντας ότι "στη σύγκλιση της συντήρησης θα απαντήσουμε με τη σύγκλιση των αγώνων μας. Για μια άλλη πολιτική στην εκπαίδευση και την κοινωνία προς όφελος των λαϊκών αναγκών και συμφερόντων". Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Ο κατήφορος της σημερινής κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας δεν έχει τέλος. Μετά τον οικονομικό στραγγαλισμό των ιδρυμάτων, μετά τη σχεδιασμένη κατεύθυνση αλλοίωσης του χαρακτήρα των ΑΕΙ - ΤΕΙ στην κατεύθυνση της προσαρμογής τους στις ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου, οι πρόσφατες προτάσεις του κ. Αρσένη ανοίγουν μια καινούρια, χειρότερη σελίδα.

Γρήγορα αποκαλύφθηκε πως κάτω από την ψευδεπίγραφη "ελεύθερη" πρόσβαση κρύβεται η ένταση των ταξικών φραγμών, η όρθωση νέων εμποδίων για τα παιδιά των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων να αποκτούν σωστή και ολοκληρωμένη πανεπιστημιακή μόρφωση, η επιτάχυνση της πορείας κατεδάφισης από ό,τι έχει μείνει όρθιο από τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

Η κυβέρνηση σε τίποτα δεν πρωτοτυπεί: Ακολουθεί πειθήνια τις εντολές και κατευθύνσεις της ΕΕ, του ΟΟΣΑ και του ΣΕΒ.

  • Τα πανεπιστήμια μεταβάλλονται ουσιαστικά σε απλή προέκταση των Λυκείων και Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, υποβαθμίζεται παραπέρα το μορφωτικό επίπεδο και η επιστημονική κατάρτιση της πλειοψηφίας των σημερινών και μελλοντικών φοιτητών.
  • Αποσυντίθεται πλήρως η Ενιαία, Ανώτατη και δωρεάν εκπαίδευση σε μια μεταδευτεροβάθμια "σούπα", όπου πραχτικά χωράνε τα πάντα: πολλά είδη ιδρυμάτων και προγραμμάτων σπουδών, διαφορετικοί απόφοιτοι, διαφορετικές ταχύτητες σχολών και "πτυχίων".
  • Διαλύονται πλήρως τα πτυχία σε λογιστική κατάσταση "πιστωτικών μονάδων", ανοίγουν διάπλατα οι πόρτες για την πλήρη αποσύνδεση των πτυχίων με τα επαγγελματικά δικαιώματα και την προοπτική των αποφοίτων.
  • Οι πολλοί κύκλοι σπουδών που προωθούνται θα είναι μια βασανιστική και μακρόχρονη, καθαρά ταξική επιλογή, που κάνει ακόμα πιο δύσκολο για τα παιδιά των εργαζομένων να καταφέρουν να αποκτήσουν πανεπιστημιακούς τίτλους σπουδών.
  • Με τα δίδακτρα πυροδοτείται μια βραδυφλεγής βόμβα στο άρθρο 16 του Συντάγματος, αίρονται τα όποια εμπόδια υπήρχαν για την πλήρη ιδιωτικοποίηση, ανοίγουν δρόμοι για τη γενίκευση της επιβολής διδάκτρων.

Ο κατακερματισμός, η πλήρης εμπορευματοποίηση και η έντονη κατηγοριοποίηση των σπουδών έχουν σκοπό και αποτέλεσμα τη διαμόρφωση φτηνού, μισο - μορφωμένου, μισο - ειδικευμένου εργατικού δυναμικού με χαμηλές απαιτήσεις, αντιστάσεις και δικαιώματα κατά παραγγελία του μεγάλου κεφαλαίου.

Κι όλα αυτά βέβαια με... "διάλογο" ανάγοντας τη Σύνοδο των Πρυτάνεων σε καθ' όλα αρμόδιο όργανο της εκπαιδευτικής πολιτικής, περιφρονώντας τις θέσεις και τις διεκδικήσεις των φορέων του μαζικού κινήματος.

Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους και η κυβέρνηση αλλά και όσοι πρυτάνεις έσπευσαν να ευθυγραμμιστούν με τις "προτάσεις" του υπουργού, θέλοντας προφανώς οι ίδιοι να μετατραπούν από πρυτάνεις ΑΕΙ σε σχολάρχες - φροντιστηριάρχες, πως αυτή η παρωδία διαλόγου δεν εκφράζει ούτε το φοιτητικό κίνημα, ούτε την ακαδημαϊκή κοινότητα, ούτε πολύ περισσότερο τον άμεσα ενδιαφερόμενο, τον ελληνικό λαό.

Οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας καλούν όλους τους φοιτητές και σπουδαστές να δώσουν αποφασιστική απάντηση στη νέα πρόκληση της κυβέρνησης. Με το "διάλογο" των αγώνων μας να προσθέσουμε το δικό μας ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟ ΜΠΛΟΚΟ, πλάι στα μπλόκα των εργαζομένων και των αγροτών, στη συντηρητική πολιτική και το Εκπαιδευτικό Μάαστριχτ".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ