Τρίτη 28 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Η τρομοκρατία των ΜΑΤ δε λύνει τα προβλήματα"

Ανακοίνωση της Πανελλαδικής Σύσκεψης Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα

Μετά το τέλος της Πανελλαδικής Σύσκεψης Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα των αγροτών, που πραγματοποιήθηκε προχτές Κυριακή στη Λάρισα, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

"Είναι γνωστό το βασικό επιχείρημα που χρησιμοποιούσε η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των 25 ημερών του ηρωικού αγώνα μας: "Δε συζητώ με καταληψίες. Ανοίξτε τους δρόμους και να προχωρήσουμε σ' ένα διάλογο για τη λύση του αγροτικού προβλήματος". Τα ίδια μας επαναλάμβαναν και οι κάθε λογής εκπρόσωποί της στις πολύωρες συναντήσεις που είχαμε μαζί τους. Τα μπλόκα άνοιξαν, ο αγώνας αναστάλθηκε και τη θέση του "διαλόγου" πήρε ένας συνεχής μονόλογος και μάλιστα απειλητικός.

Απειλεί η κυβέρνηση, οι αρμόδιοι υπουργοί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο αρμόδιος εισαγγελέας για τις "παράνομες" πράξεις που θα διαπράξουν οι αγρότες στις 4 Φλεβάρη. Χρησιμοποιούν την τρομοκρατία, τον εκφοβισμό και την "επιχειρηματολογία" των ΜΑΤ και των βαριών καταδικών, αντί να πουν τι προτείνουν για τη λύση των προβλημάτων.

Το χρόνο που τους δώσαμε για να κάνουν συγκεκριμένες προτάσεις πάνω στα χρόνια και οξυμένα προβλήματα της αγροτιάς, τον αξιοποιούν για να οργανώσουν καλύτερα τον κατασταλτικό μηχανισμό, να εντείνουν την ιδεολογική τρομοκρατία, να πυκνώσουν τις διώξεις των συναδέλφων μας. Εκατοντάδες αγρότες σέρνονται καθημερινά στα δικαστήρια, καταδικάζονται σε βαριές ποινές, σαν κοινοί εγκληματίες.

Ο αγώνας για ψωμί, για διατήρηση του δικαιώματος να ζούμε κοντά στη γη και να την καλλιεργούμε, για την υπεράσπιση της αγροτικής παραγωγής της χώρας μας, βαφτίστηκε από την κυβέρνηση έγκλημα βαρύ. Τα δικαστήρια συναγωνίζονται μεταξύ τους ποιο θα επιβάλει τη βαρύτερη ποινή στους αγρότες που διεκδίκησαν το δίκαιο των αιτημάτων τους. Οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης ενισχύουν αυτή την κατεύθυνση, με καθημερινές δηλώσεις, τοποθετήσεις τους.

Το σχέδιο καταστολής της αγροτικής κινητοποίησης εξελίσσεται στα αντιδημοκρατικά - αντιλαϊκά επιτελεία της κυβέρνησης, την ίδια ώρα που εξελίσσεται από την ΕΕ νέα επίθεση στην καλλιέργεια και το εισόδημά μας. Χτυπιούνται πιο σκληρά το καλαμπόκι, τα καπνά, τα σιτηρά, τα μήλα, η βιομηχανική ντομάτα, η κτηνοτροφία, η ελιά, το λάδι, τα τεύτλα, οι δενδρώδεις καλλιέργειες, τ' αμπέλια, η σταφίδα, η καρπουζοπαραγωγή, το σύνολο των καλλιεργειών.

Προσπαθεί, για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση να κοροϊδέψει τους αγρότες με δήθεν μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Τζουμάκας, ενώ όλοι ξέρουν πως δε λύνεται κανένα πρόβλημα.

Εμείς, οι μετέχοντες σ' αυτή την πανελλαδική σύσκεψη, σήμερα 26-1-97 στη Λάρισα, θέλουμε, για άλλη μια φορά, να υπογραμμίσουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι:

- Κάνει μεγάλο λάθος η κυβέρνηση αν νομίζει ότι αυτές οι "εξαγγελίες" που κάνει δίνουν λύση στο αγροτικό πρόβλημα της χώρας και αντιμετωπίζουν τα οξυμένα προβλήματα των αγροτών. Το πρόβλημα παραμένει όσο δεν παίρνονται ριζικά μέτρα σύγκρουσης με τις αντιαγροτικές επιλογές.

- Με την ιδεολογική τρομοκρατία, τα ΜΑΤ και τα δικαστήρια δεν πρόκειται να λύσει τα προβλήματα. Αντίθετα τα οξύνει περισσότερο. Την "πυγμή" και τη "δύναμή" της να τη δείξει όχι στους Ελληνες αγρότες, αλλά στους ξένους δυνάστες και το πολυεθνικό κεφάλαιο, που επιβάλλουν αυτή την αντιλαϊκή πολιτική στη χώρα μας.

- Υπάρχουν περιθώρια αυτό το διάστημα που έχουμε μπροστά μας να σκύψει πραγματικά στα προβλήματά μας και ν' απαντήσει συγκεκριμένα τι λύσεις προτίθεται να δώσει. Διαφορετικά θα βρει τους αγρότες στα μπλόκα του αγώνα και να είναι σίγουρη ότι δίπλα τους θα βρεθεί η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Λάρισα 26-1-97,

Για την Πανελλαδική Σύσκεψη, το Προεδρείο"


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ