Τρίτη 28 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ριζικά αντίθετοι οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης

Αντιδρούν Δικηγορικοί Σύλλογοι και ΤΕΕ

Τη ριζική τους αντίθεση στις εξαγγελίες Αρσένη εξέφρασε η Γενική Συνέλευση Προέδρων των ΕΛΜΕ της χώρας. "Ενώ ο κλάδος μας βρίσκεται σε απεργιακή κινητοποίηση διαρκείας - αναφέρουν σε ψήφισμά τους - η κυβέρνηση και ο υπουργός Παιδείας περιφρονώντας κάθε έννοια δημοκρατικού διαλόγου και ακολουθώντας την τακτική των κινήσεων αντιπερισπασμού προχωρούν μονομερώς σε εξαγγελίες για επιβολή διδάκτρων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και για την εφαρμογή του Εθνικού Απολυτηρίου. Ολες αυτές οι εξαγγελίες υπονομεύουν το οικοδόμημα της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης.

Τυχόν εφαρμογή αυτών των εξαγγελιών θα ενισχύσει την παραπαιδεία, ενώ θα υποβαθμίσει συνολικά την τριτοβάθμια εκπαίδευση κατακερματίζοντας τον ενιαίο χαρακτήρα της, θεσμοθετώντας σπουδές διαφορετικών ταχυτήτων και καταστρατηγώντας τη συνταγματικά κατοχυρωμένη δωρεάν παιδεία.

Τα δίδακτρα και η ανταποδοτικότητα στην εκπαίδευση, επαναφέρουν θεσμούς τους οποίους κατήργησε το εκπαιδευτικό κίνημα από τις αρχές της δεκαετίας του '60. Οι λογικές αυτές επανέρχονται τώρα ως δήθεν σύγχρονες ρυθμίσεις σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Λευκής και Πράσινης Βίβλου.

Είμαστε ριζικά αντίθετοι. Ζητάμε να σταματήσουν να γίνονται εξαγγελίες ερήμην του κλάδου μας. Δεν είναι δυνατόν οι σύνοδοι των πρυτάνεων και μόνο, να νομιμοποιούν αποφάσεις που αλλοιώνουν τον χαρακτήρα της δημόσιας εκπαίδευσης και να μην λαμβάνονται υπόψη οι θέσεις του κλάδου μας και των υπόλοιπων φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Απαιτούμε να παρθούν τώρα μέτρα για να ικανοποιηθούν τα οικονομικά, εκπαιδευτικά και εργασιακά αιτήματα των καθηγητών. Απαιτούμε να ξεκινήσει τώρα ο αναγκαίος διάλογος για την αναβάθμιση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για την κατοχύρωση του μορφωτικού ρόλου του Λυκείου και την κατάργηση των φραγμών και διακρίσεων στην πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση".

  • Την αντίθεσή της στις προτάσεις του υπουργείου Παιδείας εξέφρασε με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων,επισημαίνοντας ότι "η εξαγγελία αυτή αναπαράγει την ίδια πολιτική επιλογή ικανοποίησης ευκαιριακών αναγκών των πολιτών με τη μετακύληση στο απώτερο μέλλον του προβλήματος της ανεργίας των νέων".
  • Την αντίθεση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας εξέφρασε ο πρόεδρός του Κ. Λιάσκας, τονίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος να απαξιωθεί η εκπαίδευση που παρέχουν τα δημόσια πανεπιστήμια και ιδιαίτερα τα τεχνικά πανεπιστήμια, που έχουν ιδιαιτερότητες και να προχωρήσουμε σε μία παραδοχή - που δε λέγεται ευθέως - ότι το μεγάλο πλήθος θα είναι μέσου επιπέδου σπουδών".
  • Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Πρ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι "οι εξαγγελίες του κ. Αρσένη εξαντλούνται σε μεγαλόστομες προθέσεις που προαναγγέλλονται χωρίς περίσκεψη, εκμεταλλεύονται τις ελπίδες της νεολαίας μας και χρησιμοποιούνται ως αντιπερισπασμός για την αντιμετώπιση των δυσχερειών της τρέχουσας πολιτικής συγκυρίας".

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ