Τρίτη 28 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ενισχύονται οι ταξικοί φραγμοί

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Η ουσία των νέων μέτρων για την παιδεία, που εξήγγειλε ο Γερ. Αρσένης, δεν είναι τίποτα άλλο από την επιδίωξη παραγωγής επιπλέον φθηνής εργατικής δύναμης, στη βάση της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων που προωθούν και εφαρμόζουν κυβέρνηση και πολυεθνικές.

Εκμεταλλευόμενη τις προσδοκίες και τις ανάγκες του λαού για περισσότερη και καλύτερη εκπαίδευση, η κυβέρνηση επιχειρεί ακόμα μια φορά να τον παραπλανήσει, για να ενισχύσει τους ταξικούς φραγμούς και την ιδιωτικοποίηση της παιδείας.

Η κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων αποτελεί πρόσχημα, προκειμένου να εισαχθεί η πολυδιάσπαση των πανεπιστημίων και κατά συνέπεια η δημιουργία ΑΕΙ πολλών ταχυτήτων, με αποτέλεσμα να μην έχουν ίδια αξία όλα τα πτυχία.

Είναι επίσης ανυπόστατο το επιχείρημα του υπουργού ότι με τα νέα μέτρα θα καταργηθούν τα φροντιστήρια. Αυτό θα μπορούσε να γίνει, αν συνολικά υπήρχε φιλολαϊκή πολιτική στην εκπαίδευση. Τώρα, με την κατάσταση που επικρατεί στην παιδεία, καθώς και με τα νέα μέτρα, τα φροντιστήρια θα επεκταθούν περισσότερο και θα αναπαράγονται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Ο ισχυρισμός του υπουργού, ότι με τα νέα μέτρα θα πληρώνουν για δίδακτρα τα παιδιά των πλουσίων οικογενειών, είναι υποκριτικός και στοχεύει να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων. Με την καθιέρωση των διδάκτρων για λίγους, η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο της επέκτασης των διδάκτρων σε όλους. Αν η κυβέρνηση είχε πρόθεση να πληρώσουν οι "λίγοι", θα φορολογούσε τα προνόμια και τα υπερκέρδη της πλουτοκρατίας, ώστε να υπήρχε πραγματικά δωρεάν και δημόσια παιδεία για τους πολλούς.

Ο υποβαθμισμένος και συμπληρωματικός ρόλος των ΑΕΙ - ΤΕΙ στη μεγάλη αγορά των ΙΕΚ και κολεγίων θα ανοίξει διάπλατα την πόρτα στη σταδιακή ιδιωτικοποίηση και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Το ΚΚΕ ακόμη μια φορά επισημαίνει, πως οι προϋποθέσεις για πραγματικά ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση και την εργασία δεν πρόκειται να χαριστούν στο λαό. Η ενιαία δράση των εκπαιδευτικών με τους γονείς και τους μαθητές και η σύνδεση της πάλης τους με το γενικότερο λαϊκό κίνημα, είναι ο όρος για να υπάρξει ουσιαστική απάντηση στην κυβερνητική πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ