Τρίτη 28 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επιφυλακτικοί οι πρυτάνεις

Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσαν οι προτάσεις του υπουργού Παιδείας στους πρυτάνεις, η πλειοψηφία των οποίων δε φάνηκε να συμμερίζεται την αισιοδοξία του υπουργού για μεγάλη αύξηση των εισακτέων στα πανεπιστήμια από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, ενώ επιφυλάξεις εκφράζουν στο κατά πόσον οι αλλαγές αυτές θα συνοδευτούν από την αναγκαία κρατική χρηματοδότηση και για τη συνταγματική νομιμότητα της επιβολής διδάκτρων στους ΕΛΚΥΣ.

Πάντως, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων Αιμ. Μεταξόπουλος,Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, η Σύνοδος έκρινε ότι η πρωτοβουλία είναι θετική, ως προς το περιεχόμενο, όμως, επιφυλάχτηκε να διατυπώσει προτάσεις σε έκτακτη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί σε διάστημα ενός μήνα. "Αποτελεί, τόνισε, κοινή πεποίθηση ότι το σημερινό σύστημα δεν μπορεί να εξακολουθήσει να ισχύει, καθώς εξασφαλίζει μεν την αντικειμενικότητα, αλλά εξαφανίζει το ουσιαστικό περιεχόμενο της εκπαιδευτικής διαδικασίας".

Ο πρύτανης του ΕΜΠ, Ν. Μαρκάτος, εμφανίστηκε κατηγορηματικός σε ό,τι αφορά το θέμα των διδάκτρων στους ΕΛΚΥΣ: "Δε συζητώ για δίδακτρα", τόνισε, ενώ, αναφερόμενος στο θέμα της Συνταγματικότητας της πρότασης για καταβολή διδάκτρων στους ΕΛΚΥΣ τόνισε ότι πέρα από το τυπικό μέρος, πρέπει να διατηρηθεί η υποχρέωση του κράτους να παρέχει δημόσια και δωρεάν παιδεία.

Σε ό,τι αφορά το εξεταστικό σύστημα ανέφερε ότι δεν πιστεύει σε εξετάσεις καμιάς μορφής και ότι πρέπει να υπάρξει η σωστή σχέση μαθητή και εκπαιδευτικού για την αξιολόγηση, πράγμα που προϋποθέτει αύξηση στις αποδοχές των καθηγητών.

Ο αντιπρύτανης του ΕΜΠ Γ. Τσαμασφύρος, χαρακτήρισε τους ΕΛΚΥΣ ως "ανοιχτό πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο του πανεπιστημίου" και τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη και να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα της ζήτησης για τριτοβάθμια εκπαίδευση, η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, το ανθρώπινο δυναμικό και οι πόροι. Πάντως, τόνιζε ότι είναι άλλο πράγμα η πανεπιστημιακή παιδεία, που προϋποθέτει τριβή με την πανεπιστημιακή ζωή και ότι ο ΕΛΚΥΣ δεν μπορεί να παρέχει πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθήνας, Π. Γέμτος, τόνισε ότι πρέπει να τηρηθεί το Σύνταγμα, που δεν επιτρέπει δίδακτρα, ενώ για το θέμα της αύξησης των εισακτέων δήλωσε ότι το πανεπιστήμιο Αθήνας, που είναι το μεγαλύτερο ελληνικό πανεπιστήμιο, δε χωράει άλλους εισακτέους, με εξαίρεση ελάχιστα τμήματα όπου υπάρχουν κάποιες θέσεις διαθέσιμες.

Ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Α. Κιντής, πάντως, δήλωσε ότι ίσως κάποιοι ΕΛΚΥΣ ξεκινήσουν από το Σεπτέμβρη και ότι αύξηση των εισακτέων μπορεί να γίνει ως το πολύ 10%, κυρίως στα περιφερειακά ΑΕΙ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ