Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Καλύτερη άμυνα η ... επίθεση

Εσπευσε χτες να ...προλάβει τις κινήσεις της κυβέρνησης και να ζητήσει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής «με αντικείμενο την πορεία υλοποίησης των εξοπλιστικών προγραμμάτων μέχρι σήμερα»

Ασπιλο και αμόλυντο επιχειρεί να βγει το ΠΑΣΟΚ από τη «μονομαχία» που έστησε με την κυβέρνηση γύρω από τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Τα «αμαρτωλά» εξοπλιστικά προγράμματα έρχονται τώρα, μετά τις «μετεγγραφές», για να συντηρήσουν τη στείρα δικομματική αντιπαράθεση. Το ΠΑΣΟΚ, διά στόματος εκπροσώπου Τύπου του, Ν. Αθανασάκη, έσπευσε να ...προλάβει χτες τις κινήσεις της κυβέρνησης και να ζητήσει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής «με αντικείμενο την πορεία υλοποίησης των εξοπλιστικών προγραμμάτων μέχρι σήμερα».

Σ' αυτή την ανούσια αντιπαράθεση, η οποία στην ουσία αφήνει στο απυρόβλητο τον πραγματικό χαρακτήρα των εξοπλιστικών προγραμμάτων, που δεν είναι άλλος από την εξυπηρέτηση των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται διατεθειμένο να «θυσιάσει» ακόμα και στελέχη του, δηλαδή τους δύο πρώην υπουργούς Α. Τσοχατζόπουλο και Γ. Παπαντωνίου, προκειμένου δήθεν να αναδείξει, όπως υποστήριξε χτες και ο Ν. Αθανασάκης, ότι είναι «σταθερά υπέρ της διαφάνειας και της αλήθειας»...

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «σκανδαλολογία» και δημιουργία «νοσηρού κλίματος» στην πολιτική ζωή του τόπου.

Μάλιστα, ο ίδιος τη στιγμή που προσπαθούσε να προλάβει την κυβέρνηση και να εμφανίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σαν «εξυγιαντή», κατηγορούσε τη ΝΔ ότι επιχειρεί «να αποπροσανατολίσει τη δημόσια συζήτηση από τα πραγματικά προβλήματα του τόπου».

Ο Ν. Αθανασάκης ανέφερε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ δε θα επιτρέψει στην κυβέρνηση «να οδηγήσει την πολιτική ζωή σε ομηρία», ενώ παράλληλα άφησε αιχμές για τις «επιλεκτικές διαρροές από την πλευρά δικαστικών λειτουργών», πριν καν γνωστοποιηθούν, όπως πρόσθεσε, «στη Βουλή των Ελλήνων τα σχετικά έγγραφα».

Υπερασπίζουν εαυτούς...

Βέβαια, το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ζήτησε Εξεταστική Επιτροπή, αλλά οι δύο βουλευτές του κόμματος Γ. Παπαντωνίου και Α. Τσοχατζόπουλος, που εμπλέκονται στην υπόθεση, ανέλαβαν με δηλώσεις και τηλεοπτικές εμφανίσεις τους την υπεράσπιση της υπουργικής τους θητείας.

Οι δύο πρώην υπουργοί αντέδρασαν έντονα, με τον Α. Τσοχατζόπουλο να χαρακτηρίζει «συκοφάντες» τους ηθικούς αυτουργούς αυτής της ενέργειας και να υποστηρίζει πως «το ελληνικό δημόσιο δε ζημιώθηκε από την προμήθεια των συγκεκριμένων συστημάτων», αλλά, αντίθετα, όπως ισχυρίστηκε, «υπήρξε όφελος».

Μάλιστα, ο ίδιος μετέθεσε όλες τις ευθύνες για την προμήθεια των εξοπλιστικών προγραμμάτων στις ...προτάσεις των στρατηγών και στην «πίεση της συγκεκριμένης περιόδου», η οποία, όπως την προσδιόρισε, ήταν λίγο μετά την κρίση των Ιμίων. Ο Α. Τσοχατζόπουλος ανέφερε επίσης ότι πριν από λίγες μέρες τα γερμανικά δικαστήρια τον δικαίωσαν σχετικά με δημοσίευμα του περιοδικού «Spiegel», που αφορούσε στην προμήθεια γερμανικών αρμάτων μάχης, την περίοδο που ήταν υπουργός Αμυνας.

Από την πλευρά του ο Γ. Παπαντωνίου υποστήριξε: «Καθίσταται απολύτως σαφές ότι πρόκειται για μια εντελώς ατεκμηρίωτη, άδικη και επιλεκτικά προσωπική σε βάρος μου επίθεση, που εντάσσεται στο νοσηρό κλίμα σκανδαλολογίας και αποπροσανατολισμού που επιχειρεί να διαμορφώσει η Νέα Δημοκρατία».

Αρχικά, βέβαια, ο ίδιος είχε φροντίσει να μεταθέσει τις ευθύνες για την αγορά από το ελληνικό δημόσιο των αντιαεροπορικών συστημάτων «TOR-M1» στην προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου. «Κατά την ανάληψη των καθηκόντων μου στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας είχαν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες, είχαν υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις και είχαν παραδοθεί τα συστήματα "TOR-M1", τα οποία σταδιακά κατέστησαν επιχειρησιακά», υποστήριξε ο Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του επιδίωξε και πέτυχε «την επίλυση προβλημάτων που είχαν προκύψει στην ομαλή υλοποίηση της εν λόγω σύμβασης».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι «οι προσπάθειες που κατέβαλε η κυβέρνηση για την επίλυση του προβλήματος των αντισταθμιστικών ωφελημάτων ολοκληρώθηκαν πριν από τις εκλογές του Μαρτίου 2004» και, όπως με νόημα πρόσθεσε, η «απόφαση τροποποίησης, χωρίς καμία αλλαγή, της σύμβασης υπεγράφη από τον νυν υπουργό Εθνικής Αμυνας τον Ιούλιο του 2004».

Τέλος, ο ίδιος σε ό,τι αφορά στα ραντάρ «TPQ» δήλωσε ότι «οι σχετικές διαδικασίες δοκιμών και παραλαβής δεν είχαν ολοκληρωθεί στο σύνολό τους έως τις εκλογές του Μαρτίου 2004».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ