Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
Νομιμοποιούν την ελεύθερη διοχέτευσή τους στο εμπόριο

Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχετική Ερώτηση της ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Διαμάντως Μανωλάκου

Τους εύλογους φόβους και τις επανειλημμένες καταγγελίες του ΚΚΕ πως το προσχηματικό «νομικό πλαίσιο» για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς θα γίνει η Κερκόπορτα της ελεύθερης και ανεξέλεγκτης κυκλοφορίας τους στην αγορά, επιβεβαιώνει η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε Ερώτηση της ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου σχετικά με τον εντοπισμό καλλιεργειών γενετικά τροποποιημένων σπόρων καλαμποκιού σε όλο και περισσότερους νομούς της Ελλάδας, με πλήρη άγνοια των αγροτών και με απόλυτη ευθύνη των πολυεθνικών που εξαπατούν τους αγρότες και εκδίδουν ψευδή πιστοποιητικά καθαρότητας.

Η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ καλούσε την Επιτροπή να τοποθετηθεί σχετικά με το «τι μέτρα σκοπεύει να λάβει για να εμποδίσει τις πολυεθνικές εταιρίες να προωθούν ανέλεγκτα γενετικά τροποποιημένους σπόρους, να εξαπατούν τους καλλιεργητές και να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών προσπαθώντας να επιβάλουν την καλλιέργεια των μεταλλαγμένων με σκοπό την αύξηση των κερδών τους, τη μονοπώληση των αγορών και τον έλεγχο της διατροφικής αλυσίδας».

Στην απάντησή της η Επιτροπή, εμμέσως πλην σαφώς, νομιμοποιεί την ελεύθερη διοχέτευση ΓΤΟ στο εμπόριο, αφού, πρώτον, από τις 8 Σεπτέμβρη έχουν καταχωρηθεί 17 επιπλέον γενετικώς τροποποιημένες ποικιλίες καλαμποκιού που προέρχονται από το ΜΟΝ 810 στον Κοινό Κατάλογο Ποικιλιών της Κοινότητας και, δεύτερον, αφού αναγνωρίζει ότι «στην περίπτωση συμπτωματικής ή τεχνικώς αναπόφευκτης παρουσίας γενετικώς τροποποιημένων σπόρων σε άλλα προϊόντα... η οποία είναι πιθανόν να μην μπορεί να αποφευχθεί έστω κι αν ληφθούν μέτρα διαχωρισμού ... επιτρέπεται η εμπορία βάσει της οδηγίας 2001/18/ΕΚ, τα δε κράτη μέλη δεν μπορούν να απαγορεύσουν την εμπορία των παρτίδων μη γενετικώς τροποποιημένης ποικιλίας με ίχνη γενετικώς τροποποιημένων σπόρων». Τη μόνο που «επιβάλλεται» κατά την Επιτροπή είναι η αναγραφή της παρουσίας ΓΤΟ... στην ετικέτα. Η υποτιθέμενη ενημέρωση, για το περιεχόμενο και την ποιότητα της οποίας χωράει πολλή συζήτηση, αναγορεύεται σε πανάκεια για κάθε ενδεχόμενο κίνδυνο για τους καταναλωτές και το περιβάλλον.

Η Επιτροπή τηρεί σιωπή ιχθύος για τις πολυεθνικές και τις τεράστιες ευθύνες τους και δεν κάνει ουδεμία αναφορά σε λήψη μέτρων ελέγχου τους, δίνοντας τους ουσιαστικά το «πράσινο φως» να αλώσουν την αγορά, να εξαπατούν τους αγρότες και να θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των καταναλωτών και του περιβάλλοντος... αρκεί αυτό να αναγράφεται στη συσκευασία!!!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ