Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 9.10.2004
Οι πυροσβέστες έχουν τη δική τους θέση στο συλλαλητήριο

Βασικός μισθός 547 ευρώ! Στο πόδι επί 10 έως και 16 ώρες. Συνθήκες εργασίας άκρως επικίνδυνες και ανθυγιεινές, ρεπό και άδειες τις βλέπουν με το ...κιάλι, εγκαταστάσεις ελλιπείς και σε πολλές περιπτώσεις «αρχαίες». Ο λόγος για το Πυροσβεστικό Σώμα! Η αγανάκτηση των πυροσβεστών για τις συνθήκες εργασίας και τα ψίχουλα με τα οποία αμείβονται όταν καθημερινά διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να σώσουν άλλες ανθρώπινες ζωές, θρηνώντας μάλιστα κάθε φορά θύματα, κυριάρχησε σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης που είχαν με τον Γιάννη Νάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στη χτεσινή του περιοδεία στους Πυροσβεστικούς Σταθμούς Γ΄ και Ε΄ του Πειραιά. Και ακριβώς αυτά τα προβλήματα είναι που επιβάλλουν, όπως αναφέρθηκε στη διάρκεια της συζήτησης, τη μαζική συμμετοχή των πυροσβεστών στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΚΚΕ στις 9 του Οκτώβρη. Τον Γιάννη Νάκη συνόδευαν και στελέχη της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ.

Η υποδοχή που επιφυλάχτηκε στην αντιπροσωπεία του Κόμματος ήταν πολύ θερμή καθώς έγιναν συγκεντρώσεις στα κυλικεία, ενώ ο διάλογος ήταν ιδιαίτερα πλούσιος. Και στους δύο σταθμούς το πρόβλημα που τέθηκε έντονα ήταν οι 3.500 περίπου κενές οργανικές θέσεις, των οποίων η κάλυψη με προσλήψεις χαρακτηρίστηκε μια μικρή ανάσα τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στην υπερεντατικοποίηση της εργασίας. Οι πολλές ώρες δουλιάς έχουν αποτέλεσμα, όπως ειπώθηκε από τους ίδιους, τα καρδιολογικά και αναπνευστικά προβλήματα να «θερίζουν» στον κλάδο. Αναφέρθηκε ακόμα ότι από τότε που διαλύθηκε το Σώμα Δασοπυρόσβεσης αυξήθηκαν και τα ατυχήματα, καθώς πυροσβέστες πόλεως καλούνται να κατασβήσουν φωτιές σε δάσος «με αποτέλεσμα - όπως είπαν - να θρηνούμε νεκρούς». Και, βέβαια, παρ' όλα αυτά ο μισθός ισοδυναμεί με ψίχουλα. Τώρα ο κλάδος διεκδικεί βασικό μισθό 860 ευρώ.

«Και αυτό λίγο είναι», ήταν η απάντηση του Γ. Νάκη, ο οποίος τόνισε ότι το ΚΚΕ διεκδικεί κατώτερο μισθό 1.200 ευρώ, «χωρίς να λέμε ότι και αυτό είναι αρκετό, και σύνταξη για τα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα, όπως των πυροσβεστών, στα 55 χρόνια». Παρουσίασε ολόκληρο το διεκδικητικό πλαίσιο του συλλαλητηρίου και επισήμανε ότι τα προβλήματα στο Σώμα - το οποίο επιτελεί κοινωνικό έργο - οφείλονται σε αυτή ακριβώς την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία συνεχίζοντας την πολιτική της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ βάζει μαχαίρι σε κάθε δαπάνη κοινωνικού χαρακτήρα, φροντίζοντας για τα υπερκέρδη του μεγάλου κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ