Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 9.10.2004
«MISKO - BARILLA»
Απιαστο όνειρο το δικαίωμα στη δουλιά

Αντιπροσωπεία της ΝΕ Αχαΐας συναντήθηκε με τους εργαζόμενους της επιχείρησης

Με τους εργαζόμενους της επιχείρησης ζυμαρικών «MISKO - BARILLA» στην Πάτρα, συναντήθηκε αντιπροσωπεία της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Μπάτσικα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και συζήτησαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι εκεί και τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που απαιτείται να αναληφθούν προκειμένου να διασφαλίσουν το δικαίωμα στη δουλιά και παράλληλα το στέλεχος του Κόμματος τους κάλεσε για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 9 του Οκτώβρη.

Η περίπτωση της «ΜΙΣΚΟ» αποτελεί έναν κρίκο στη μεγάλη αλυσίδα των εργοστασίων που εξαγοράστηκαν, μεταφέρθηκαν ή έκλεισαν στην περιοχή της Πάτρας την τελευταία 15ετία με αποτέλεσμα περισσότεροι από 8.000 εργαζόμενοι να βγουν στην ανεργία. Πριν από πέντε χρόνια η επιχείρηση παραγωγής ζυμαρικών «ΜΙΣΚΟ» εξαγοράστηκε από την «BARILLA». Μόλις πέρασε στα χέρια της ιταλικής εταιρίας, έκλεισε το εργοστάσιο στην Πάτρα και μετέφερε το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγικής δραστηριότητας εκτός χώρας, αξιοποιώντας μόνο το ελληνικό όνομα «ΜΙΣΚΟ» στην αγορά.

Πέντε χρόνια μετά - ανέφεραν οι εργαζόμενοι στην αντιπροσωπεία του Κόμματος - εξακολουθούν και υπάρχουν άνεργοι της «ΜΙΣΚΟ» στην Πάτρα που δεν έχουν κάνει ούτε ένα μεροκάματο. Μακροχρόνιοι άνεργοι χωρίς επίδομα, ασφάλιση, στα όρια της εξαθλίωσης. Οι εναπομείναντες, 24 εργαζόμενοι που δουλεύουν στο πρατήριο - κέντρο διανομής της εταιρίας, απειλούνται - τουλάχιστον οι μισοί - με απόλυση.

«Στο συλλαλητήριο της 9ης Οκτώβρη δε θα μετρήσουμε άτομα, θα μετρήσουμε τη δύναμη της λαϊκής πάλης. Φιλοδοξούμε να είμαστε τόσο πολλοί που να "τρομοκρατήσουμε" την κυβέρνηση και να την κάνουμε να σκεφτεί πολύ σοβαρά να μην τολμήσει να πάρει νέα αντιλαϊκά μέτρα, ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο Κ. Μπάτσικας και συνέχισε: Εσείς οι ίδιοι έχετε μεγάλη πείρα από τις "καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις", την "ανταγωνιστικότητα", την "απελευθέρωση της αγοράς" που αποτέλεσε και την αιτία περισσότεροι από 200 συνάδελφοί σας να απολυθούν. Η αρπακτικότητα του κεφαλαίου για μεγαλύτερα κέρδη θα ενταθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα. Αν οι διεκδικήσεις μας δεν είναι επιθετικές με βάση τις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, τότε το σίγουρο είναι πως η κατάσταση της εργατικής τάξης θα χειροτερεύσει ακόμη περισσότερο. Η οικονομία αντέχει, τα κέρδη δεν αντέχουν, σημείωσε χαρακτηριστικά».

«Απέναντι σε αυτή την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - υπογράμμισε στη συνέχεια ο Κ. Μπάτσικας - δε φτάνει η αντίσταση και η άμυνα. Πρέπει να αλλάξουν και οι συσχετισμοί των πολιτικών δυνάμεων με στόχο τη διεκδίκηση της λαϊκής εξουσίας. Εμείς - κατέληξε τονίζοντας - λέμε ότι χρειάζεται συντονισμένος αγώνας για ριζικές αλλαγές. Κάνουμε μια προσπάθεια να έρθει όλος ο λαός που δοκιμάζεται και στενάζει κάτω από αυτή την πολιτική και να αποτελέσει αυτό το συλλαλητήριο την αρχή για πιο μαζικούς και δυναμικούς αγώνες».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ