Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 9.10.2004
Καμιά ανοχή στον αφανισμό της αγροτιάς

Ανακοίνωση-κάλεσμα της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου-Κεφαλονιάς-Ζακύνθου του ΚΚΕ προς τους αγρότες της περιοχής για συμμετοχή στο συλλαλητήριο της 9ης του Οκτώβρη

Η Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου-Κεφαλονιάς-Ζακύνθου του ΚΚΕ απευθύνει ανακοίνωση-κάλεσμα προς τους αγρότες της περιοχής για μαζική συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΚΚΕ στις 9 του Οκτώβρη στο Πεδίον του Αρεως. Στην ανακοίνωση επισημαίνονται τα παρακάτω:

«Αγρότες και αγρότισσες!

Η κυβέρνηση άλλαξε, όμως η αντιλαϊκή πολιτική παραμένει και εντείνεται. Νέα αντιδραστικά μέτρα έρχονται να πλήξουν τη ζωή και τα δικαιώματά σας.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν μπορούν να συγκαλύψουν αυτή τη σκληρή πραγματικότητα. Αντίθετα, αποδείχτηκε ότι υπηρέτησαν την πλουτοκρατία, τους χορηγούς και τα κυκλώματα. Τώρα που σβήνουν τα φώτα της φιέστας, λαός και νεολαία θα κληθούν να πληρώσουν το βαρύ λογαριασμό.

Αγρότες, νέοι και γυναίκες της υπαίθρου!

Δεν πάει άλλο και με τα δικά σας προβλήματα, που επιδεινώνονται μετά τις εκλογές.

  • Η τιμή της μαύρης σταφίδας διαμορφώνεται, φέτος, ακόμα πιο εξευτελιστική. Πίσω από τους εκβιασμούς και την αδιαλλαξία των εμποροβιομηχάνων βρίσκεται η ΕΕ με τους αντιδραστικούς κανονισμούς της, οι ελληνικές κυβερνήσεις που τους αποδέχονται και τους εφαρμόζουν, όλες οι δυνάμεις της υποταγής, καθώς επίσης και τα όργανά τους, οι ηγεσίες του αγροτοσυνεταιριστικού κινήματος που κάνουν πλάτες. Ολοι αυτοί είναι που φούσκωσαν τα πανιά των εμποροβιομηχάνων και κρατούν το πιστόλι στον κρόταφο των σταφιδοπαραγωγών. Ολοι αυτοί ευθύνονται για τη δραστική συρρίκνωση της σταφιδοκαλλιέργειας στον τόπο μας, αφού στήριξαν και στηρίζουν κεντρικές επιλογές καταστροφικές για το προϊόν και τους παραγωγούς (ένταξη στην ΕΟΚ, Μάαστριχτ, ΚΑΠ)
  • Ανάλογα προβλήματα διάθεσης της παραγωγής και απαράδεκτες τιμές υπάρχουν και σε άλλα προϊόντα της περιοχής μας (σουλτανίνα, βιομηχανική ντομάτα, πατάτα, καλαμπόκι). Δηλαδή, τα περισσότερα αγροτικά μας προϊόντα πουλιούνται όλο και πιο δύσκολα με τιμές όσο πάει και πιο εξευτελιστικές, που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής. Την ίδια στιγμή οι επιδοτήσεις είτε είναι παγωμένες είτε μειωμένες. Ετσι, η πολιτική τιμών και επιδοτήσεων που εφαρμόζεται, μετατρέπεται σε μέσο, σε εργαλείο για το ξεκλήρισμά σας
  • Οι μικροκτηνοτρόφοι οδηγούνται στον αφανισμό: Σα να μην έφταναν όλα τ' άλλα, υποχρεώνονται τώρα να εκσυγχρονίσουν τα μαντριά τους και να φορτωθούν ένα τεράστιο κόστος, χωρίς την παραμικρή βοήθεια του κράτους. Μ' αυτές τις πολιτικές η κτηνοτροφία μας περνάει σε όλο και λιγότερα χέρια, ενώ καλύπτει όλο και πιο λίγο τις ανάγκες μας. Φτάσαμε στο σημείο να κάνουμε εισαγωγές αιγοπρόβειου κρέατος!

Αγρότες της Πελοποννήσου!

Η ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει η ΝΔ θα εντείνει τα προβλήματα σε όλα τα βασικά μας προϊόντα. Ο νέος κανονισμός που ψήφισε η κυβέρνηση για το λάδι προβλέπει νέα φαρμακερά μέτρα: Μείωση της επιδότησης, ποσόστωση, αποσύνδεση της επιδότησης από την παραγωγή. Το προηγούμενο καθεστώς θα χειροτερέψει, με συνέπειες οδυνηρές: Δραστική μείωση του αγροτικού εισοδήματος, συρρίκνωση της καλλιέργειας, υποβάθμιση της ποιότητας. Ολέθριες θα είναι οι επιπτώσεις στη μεταποίηση, στην απασχόληση, στο αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο, στην οικονομική ζωή των περιφερειών μας. Κι όλα αυτά, για να συγκεντρωθεί πιο γρήγορα η γη και η παραγωγή σε λίγους μεγαλοαγρότες, να μειωθούν τα γεωργικά κοινοτικά κονδύλια, να ενσωματωθούν τα νέα κράτη-μέλη, να προσαρμοστούμε στον ΠΟΕ και ν' αυξηθούν τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων. Αυτός ο κανονισμός είναι παιδί του ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ τον θεωρεί επιτυχία. Τα ίδια και χειρότερα αποφασίστηκαν (ή ετοιμάζονται) και για τις υπόλοιπες δυναμικές καλλιέργειες της περιοχής μας, όπως το κρασί.

Αυτό που πληρώνετε και θα πληρώσετε ακόμα πιο ακριβά στη συνέχεια είναι η πολιτική υπέρ του κεφαλαίου: Ενώ εσείς δουλεύετε νύχτα-μέρα για την επιβίωση και τα φέρνετε πολύ δύσκολα βόλτα, οι έμποροι και οι μεγαλοαγρότες θησαυρίζουν. Πουλάνε πανάκριβα τα προϊόντα που αγόρασαν από σας κοψοχρονιά.

Δεν είστε οι μόνοι: Μαζί σας πλήττεται και η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας (οι εργαζόμενοι-καταναλωτές, οι μικροκαταστηματάρχες και επαγγελματοβιοτέχνες, οι εργαζόμενοι στα συσκευαστήρια και στα χωράφια Ελληνες και ξένοι μετανάστες).

Μικρομεσαίοι αγρότες της Πελοποννήσου και των νησιών!

Είχαμε προειδοποιήσει έγκαιρα:

  • Η ΕΕ είναι ένωση μονοπωλίων και πλουτοκρατών, μια ζούγκλα του κεφαλαίου. Δε διορθώνεται. Στα πλαίσιά της μόνο συμφορές επιφυλάσσονται για τους λαούς. Οι υποσχέσεις για νέες αγορές, για νέα κοινοτικά πλαίσια, για βελτιώσεις μέσω διαπραγματεύσεων και μεταβατικές περιόδους, στοχεύουν ν' ακυρώσουν τη μαζική και μαχητική σας αντίδραση
  • Τα κόμματα αυτού του μονόδρομου δεσμεύονται απ' αυτή την επιλογή τους γι' αυτό υπονομεύουν τη ζωή σας και τον αγώνα σας
  • Η ΝΔ, αφού δημαγώγησε για να πάρει την ψήφο σας, τώρα εφαρμόζει πιστά την πολιτική που σας ξεκληρίζει
  • Το ΠΑΣΟΚ, αφού άνοιξε το δρόμο σ' αυτή την πολιτική, τώρα δημαγωγεί, παριστάνοντας την αντιπολίτευση
  • Ο Συνασπισμός, βασικά σύμφωνος με το πλαίσιο της ΕΕ, σιγοντάρει και στηρίζει, κάνοντας ψευτοκριτική.

ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΤΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥ!

ΔΥΝΑΜΩΣΤΕ ΤΟ ΚΚΕ!

- Γιατί σας συμπαραστέκεται αποφασιστικά και σταθερά.

- Γιατί χαράζει το δρόμο που συμφέρει εσάς και όλο τον ελληνικό λαό. Το δρόμο του Λαϊκού Μετώπου, της Λαϊκής Οικονομίας και Εξουσίας.

- Για να γίνει ο πλούτος αυτού του τόπου περιουσία του λαού μας και ν' αναπτυχθεί σχεδιασμένα η χώρα μας και η αγροτική οικονομία.

Με όπλα τον παραγωγικό συνεταιρισμό των μικρομεσαίων αγροτών και την ολόπλευρη βοήθεια του κράτους, στα πλαίσια της Λαϊκής Οικονομίας, η δουλιά σας θα έχει αντίκρισμα και η ύπαιθρος θα ζωντανέψει, οι ανάγκες για σύγχρονη και υγιεινή διατροφή θα καλυφθούν και η οικονομία μας θα τονωθεί.

Αυτός ο δρόμος είναι ρεαλιστικός, με το λαό συσπειρωμένο και οργανωμένο, μ' ένα διεθνές πανευρωπαϊκό κίνημα γερό και αντιιμπεριαλιστικό.

Δουλεύοντας γι' αυτή τη μεγάλη υπόθεση, η καθημερινή μας δράση και η αντίσταση μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική.

Αγρότες και αγρότισσες της Πελοποννήσου!

Η νέα επιδρομή του κεφαλαίου μπορεί να αποκρουστεί και, ταυτόχρονα, να γίνει ένα σοβαρό βήμα προς την αναγέννηση του λαϊκού κινήματος.

Το ΚΚΕ δυναμώνει την προσπάθειά του για να συσπειρωθεί ο λαός και να ορθώσει ανάστημα. Σας καλούμε να δράσετε από κοινού με τους άλλους εργαζόμενους. Να μετατρέψετε την αντίθεσή σας στις αντιλαϊκές επιλογές σε στήριξη του ΚΚΕ, ανεξάρτητα από ιδιαίτερες απόψεις.

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΤΕ ελάχιστα μέτρα προστασίας του μόχθου σας και κάλυψης των σύγχρονων αναγκών σας!

  • Εγκαιρη διάθεση των προϊόντων σας με τιμές κι επιδοτήσεις που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να σας εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση για τη μαύρη σταφίδα 1 ευρώ το κιλό τουλάχιστον
  • Ριζική αλλαγή της πολιτικής για τους συνεταιρισμούς, για να περιοριστεί η ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων και να γίνουν οι συνεταιρισμοί μοχλός ανάπτυξης
  • Μείωση του κόστους παραγωγής με έργα υποδομής και φτηνά αγροτικά εφόδια. Αγροτική Τράπεζα κρατική κοινωνική αναπτυξιακή
  • Κατάργηση των ποσοστώσεων και των προστίμων συνυπευθυνότητας, των περιοριστικών ρυθμίσεων και κανονισμών, διατήρηση και επέκταση των ζωτικών καλλιεργειών μας
  • Προστασία της εγχώριας παραγωγής από αθρόες εισαγωγές
  • Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη της παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου απ' όλους τους φυσικούς κινδύνους και έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων
  • Σύγχρονη αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων στην ύπαιθρο με αποκλειστικά δημόσια, αναβαθμισμένα και αποκεντρωμένα συστήματα Παιδείας, Υγείας, Πρόνοιας. Μέτρα για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό
  • Κατώτερη σύνταξη 400 ευρώ, σύνταξη στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες.

- ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΕ το συντονισμό ανάμεσά σας και τη συμπαράταξη με τον υπόλοιπο λαό και τη νεολαία!

- ΑΠΟΚΡΟΥΣΤΕ τις λογικές περί καλής διαχείρισης και εναρμόνισης με το πλαίσιο της ΕΕ που προωθούν μέσα κι έξω από το κίνημα οι ηγεσίες της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού αναγορεύοντας τους εμποροβιομηχάνους και μεγαλοαγρότες σε ...συνεταίρους σας, μέσω των Ομάδων Παραγωγών και των διεπαγγελματικών οργανώσεων! Η σημερινή καταστροφική πορεία είναι αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής συμμόρφωσης και διαχείρισης της αντιαγροτικής πολιτικής.

- ΚΑΝΕΤΕ ΒΗΜΑΤΑ στην αγωνιστική σας ενότητα και συσπείρωση, χτίζοντας νέα στηρίγματα της ΠΑΣΥ!».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ