Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 9.10.2004
ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΔΩΔΩΝΗ
Μέτωπο ενάντια στις μεθοδεύσεις ξεπουλήματος

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ με το Θ. Γουλή, μέλος της ΚΕ και γραμματέα του ΓΠ Β/Δ Ελλάδας του Κόμματος

«Ενας τρόπος να σπάσει αυτό το κλίμα ανοχής και αναμονής, που καλλιεργείται από τη ΝΔ, το ΣΕΒ αλλά και το ΠΑΣΟΚ απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, και που καταδικάζει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα στην ανέχεια, είναι η μαζική συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας του ΚΚΕ στις 9 Οκτώβρη, στην Αθήνα. Η κυβέρνηση εμφανίζεται με ένα "ταπεινό ύφος", θέλοντας να δημιουργήσει τη γνώμη ότι είναι καλύτερη από την προηγούμενη κυβέρνηση. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η ΝΔ βαδίζει ακάθεκτα στην εφαρμογή του προεκλογικού της προγράμματος, δηλαδή μεγαλύτερα πλούτη και επιχορηγήσεις στην οικονομική ολιγαρχία και μεγαλύτερο ξεζούμισμα στους εργαζόμενους. Ως Κομμουνιστικό Κόμμα επιδιώκουμε να υπάρχει μια αγωνιστική στάση στον κόσμο, να σπάσει η μοιρολατρία και να ενισχυθεί το μαζικό κίνημα. Και έχετε έναν επιπλέον λόγο για να έρθετε, γιατί αυτό το εργοστάσιο που φτιάχτηκε από την αγροτιά και τους εργαζόμενους της περιοχής είναι στα πρόθυρα να πουληθεί. Εδώ στην Ηπειρο με τον αγώνα σας έχετε ματαιώσει τις μεθοδεύσεις ξεπουλήματος της ΔΩΔΩΝΗΣ πολλές φορές».

Με τα παραπάνω λόγια ο Θ. Γουλής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά την περιοδεία κλιμακίου του Κόμματος, κάλεσε τους εργαζόμενους στη ΔΩΔΩΝΗ να συμμετέχουν στις 9 του Οκτώβρη, προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει για τις μεθοδεύσεις ξεπουλήματος από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, και τώρα είναι γεγονός για άλλη μία φορά. Ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι τη Δευτέρα 27/9/04 η πλειοψηφία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ της Ενωσης ΑΣ Αρτας - Φιλιππιάδας (ΕΑΣΑΦ), με μια πραξικοπηματική ενέργεια και πλαστογράφηση απόφασης ΓΣ των Αντιπροσώπων, αποφάσισαν να πουλήσουν τις μετοχές τους στην ΑΤΕ, γεγονός που θα οδηγήσει στην ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ, παρά τις όποιες διαψεύσεις από πολιτευτές της ΝΔ αλλά και τον πρόεδρο της ΕΑΣΑΦ Βαγγέλη Βαγγέλη. Ο Θ. Γουλής διευκρίνισε ότι η θέση της ΝΔ είναι να παραμείνει κρατική η ΑΤΕ με μοναδικό το χρηματιστικό της χαρακτήρα και χωρίς καμία παραγωγική δραστηριότητα, που σημαίνει ότι και η ΔΩΔΩΝΗ θα πουληθεί. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις αρνητικές επιπτώσεις των ιδιωτικοποιήσεων των συνεταιριστικών επιχειρήσεων τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, όπως έγινε στην ΑΓΝΟ και στην ΟΛΥΜΠΟΣ.


Ο ομιλητής κάλεσε το εργοστασιακό σωματείο να μείνει σταθερό στην απόφασή του κατά της ιδιωτικοποίησης και να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο. Σημείωσε ακόμα ότι το ΚΚΕ ξεκινάει καμπάνια ενημέρωσης και επιδιώκει το συντονισμό των εργαζομένων στη ΔΩΔΩΝΗ με τις άλλες Ενώσεις και τους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς αλλά και τους μικροεπαγγελματίες όλων των πόλεων και των χωριών για να συμπτυχθεί ένα μέτωπο για να μην ξεπουληθεί η ΔΩΔΩΝΗ.

Το κλίμα των εργαζομένων ήταν θετικό και συζήτησαν με την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ για τα εργασιακά τους προβλήματα όπως τη μείωση του προσωπικού, το καθεστώς ομηρίας των συμβασιούχων. Επίσης, ο πρόεδρος του εργοστασιακού Σωματείου Γ. Παπαδημητρίου σημείωσε πως το θέμα είναι σοβαρό και πως ο ίδιος θα είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα μαζί με όλους όσοι ανεξαρτήτως «χρώματος» θα παλέψουν για τη σωτηρία της.

Σε ερώτηση για την εναλλακτική πρόταση του ΚΚΕ, απάντησε πως το Κόμμα θεωρεί ότι στις σημερινές συνθήκες η ΔΩΔΩΝΗ πρέπει να παραμείνει στις Ενώσεις (με διαγραφή ή ρύθμιση των χρεών), με την προϋπόθεση όμως ότι θα αλλάξουν οι σημερινοί αρνητικοί συσχετισμοί στις διοικήσεις τους. Γιατί οι συνεταιρισμοί, οι Ενώσεις, είναι φορείς που δίνουν δυνατότητα παρέμβασης των αγροτών και μπορούν αυτές να ελεγχθούν από τη ΓΣ των Ανιπροσώπων. Η συνολικότερη πρόταση του ΚΚΕ, πρόσθεσε, είναι η λύση του παραγωγικού συνεταιρισμού που θα συμμετέχουν πραγματικά αγρότες, από την καλλιέργεια μέχρι την επεξεργασία των προϊόντων. Αυτό απαιτεί μια άλλη πολιτική!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ