Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Με μεγαλύτερη ορμή...

...για την προάσπιση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων

Από τη χτεσινή σύσκεψη εργασίας της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης»
Από τη χτεσινή σύσκεψη εργασίας της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης»
Την αναγκαιότητα για την εντατικοποίηση των προσπαθειών με στόχο την προστασία των δικαιωμάτων, τόνισαν προσωπικότητες και εκπρόσωποι, πλήθος φορέων, που συμμετείχαν χτες το βράδυ σε σύσκεψη εργασίας της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη».

Σε προτεραιότητα τέθηκε η απομάκρυνση των συστημάτων παρακολούθησης από τους δρόμους της Αττικής, ενώ έχει αρχίσει να δημιουργείται ήδη μέτωπο ενάντια στο προωθούμενο «ευρωσύνταγμα».

Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Δρ Νομικής Δ. Καλτσώνης, ο αγώνας για την αποκαθήλωση των μηχανισμών παρακολούθησης πρέπει να ενταθεί, τόσο γιατί το θέμα από μόνο του είναι πολύ σοβαρό, αλλά και γιατί ακολουθούν και άλλα μέτρα σε βάρος των δημοκρατικών δικαιωμάτων. «Μας ανησυχεί ιδιαίτερα το σχέδιο "ευρωσυντάγματος", το οποίο συνοψίζει και ολοκληρώνει αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις», σημείωσε. Πρότεινε ένα άμεσο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, όπως τοπικές συγκεντρώσεις - ενημερωτικές συζητήσεις από τις Επιτροπές Αγώνα, παράσταση διαμαρτυρίας στην Αρχή Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, επίσκεψη στα κόμματα της Βουλής, στην πρόεδρο του Σώματος, όπως και συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας τόνισε ότι όσοι παίρνουν τέτοια μέτρα αστυνομοκρατίας δεν αγωνιούν στην πραγματικότητα για την ασφάλειά μας. Αλλωστε, ταυτόχρονα με τους μηχανισμούς παρακολούθησης εκσυγχρονίζονται και αυξάνονται οι μηχανισμοί καταστολής. Οπως είπε χαρακτηριστικά, αυτό γίνεται, προκειμένου το σύστημα να εξασφαλίσει την εξουσία του. Για το «ευρωσύνταγμα» τόνισε ότι προωθείται, προκειμένου να θεσμοθετηθεί και συνταγματικά ο καπιταλισμός. Επομένως, όποιος αντιστέκεται στις αξίες του, αυτόματα να χαρακτηρίζεται «αντισυνταγματικός» και τρομοκράτης και να αντιμετωπίζεται - όπως προβλέπεται - με ένοπλες δυνάμεις. Τόνισε την ανάγκη απέναντι σε όλα αυτά να ορθωθεί κίνημα αντίστασης με χαρακτήρα δυναμικό και μαζικό.

Ο Μ. Νουφαρίτσης, γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και στέλεχος του ΠΑΜΕ Πειραιά, επισήμανε ότι στόχος των μηχανισμών παρακολούθησης είναι να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους και να ανασχέσουν τη διαμαρτυρία τους. Υπογράμμισε ότι τα συστήματα παρακολούθησης εξαπλώνονται πλέον και μέσα στους χώρους εργασίας, ενώ έχουν γίνει και απολύσεις δραστήριων εργαζομένων από πολυκαταστήματα πριν από αρχαιρεσίες σωματείων. Σημείωσε ότι η αντίσταση σ' αυτά πρέπει να γίνει υπόθεση σύσσωμου του εργατικού κινήματος, όπως και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο τέως υπουργός Γ. Α. Μαγκάκης επισήμανε ότι όσα μέσα παρακολούθησης μάς επιβλήθηκαν με πρόσχημα την Ολυμπιάδα της Αθήνας, μεταβλήθηκαν σε μηχανισμούς τρομοκράτησης των πολιτών, καθώς παρακολουθούν την καθημερινή δραστηριότητά μας, άρα αποτελούν άμεση απειλή για τον ιδιωτικό μας βίο.

Ο Θ. Κιάμος, εργαζόμενος στο ΥΠΕΧΩΔΕ στο Κέντρο Ελέγχου των καμερών παρακολούθησης, επισήμανε ότι πέραν του γεγονότος ότι οι κάμερες ασκούν τρομερή ψυχολογική πίεση, παράλληλα έχουν και τεράστιες δυνατότητες, καταγράφουν τα πάντα και εστιάζουν σε οτιδήποτε θέλει αυτός που τις χειρίζεται να εστιάσει. Πρόσθεσε ότι υπάρχει αρχείο εικόνων, απ' όπου οι αρμόδιοι μπορούν να επιλέξουν και να χρησιμοποιήσουν όποια εικόνα θελήσουν, όποτε θελήσουν.

Ο καθηγητής Πανεπιστημίου Γ. Πανούσης επισήμανε ότι επιφυλακτικός σύμμαχος της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» στον αγώνα της μπορεί να είναι ο καθημερινός, φοβισμένος άνθρωπος. Δηλαδή, αυτός που νιώθει τη μεγαλύτερη ασφάλεια με την παρακολούθηση, παρά με τη μεγαλύτερη κοινωνική αλληλεγγύη. «Πρέπει να τον πείσουμε ότι αυτά τα συστήματα παρακολούθησης δεν είναι υπέρ του», είπε. Κατέκρινε το γεγονός ότι αρμόδιοι φορείς, όπως η Ενωση Ελλήνων Συνταγματολόγων ή Ποινικολόγων, σιωπούν απέναντι σε τέτοια συστήματα παρακολούθησης και πρότεινε η «Δημοκρατική Συσπείρωση» να κηρύξει το 2005 ως «Ετος Κατά της Πανοπτικής Εξουσίας».

Ο καθηγητής Αγάπιος Παπανεοφύτου κατέκρινε το γεγονός ότι όποιος ταξιδεύει αεροπορικώς προς τις ΗΠΑ υποχρεώνεται από τις αμερικάνικες αρχές ασφαλείας, αλλά και την ελληνική Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα να καταθέτει όλα του τα προσωπικά στοιχεία, συμβάλλοντας έτσι αναγκαστικά στη σύνταξη και τον εμπλουτισμό ενός πλήρους προσωπικού του φακέλου. Κάλεσε τη «Δημοκρατική Συσπείρωση» να απαιτήσει να σταματήσει αυτή η παραχώρηση στοιχείων.

Ο ποιητής Γ. Κακουλίδης πρότεινε να γίνει μια σειρά ομιλιών μέσα στα πανεπιστήμια, όπου υπάρχει καλύτερη μαγιά για να «περάσει» το μήνυμά της η «Δημοκρατική Συσπείρωση».

Εγιναν και πολλές άλλες παρεμβάσεις, ενώ ανάμεσα στους παρευρισκόμενους διακρίναμε και τους: Γ. Νάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Β. Καρύδη και Γ. Κατρούγγαλο πανεπιστημιακούς, τους νομικούς Α. Ρεντή, Ε. Ζαφειρίου και Α. Βρετό, τον Χ. Παπαμάργαρη, τον Δ. Μαυροδόγλου πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, τον Ν. Μπερτσέα εκπρόσωπο του ΣΦΕΑ 1967-1974, την Μ. Φραγκιαδάκη, τον Δ. Σουλιώτη μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, τους παλαίμαχους δημοσιογράφους Γ. Μωραΐτη και Δ. Σέρβο, όπως και εκπροσώπους φορέων μεταναστών και προσφύγων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ