Τετάρτη 21 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Ανασφάλιστη εργασία - Εμπαιγμός για τη νέα γενιά

Το προεκλογικό δώρο του Γ. Παπανδρέου στους εργοδότες

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μαύρη ανασφάλιστη εργασία, αυτό είναι το μοντέλο αντιμετώπισης της ανεργίας που υπόσχεται στους νέους ο Γ. Παπανδρέου. Πάνω στο μοντέλο του «απασχολήσιμου», που επάξια υλοποίησε ο Κ. Σημίτης, τώρα ο διάδοχός του προσθέτει και αυτό του ανασφάλιστου εργάτη.

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι διατεθειμένος να «χαρίσει» στο μεγάλο κεφάλαιο ένα από τα παραγωγικότερα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας, τους νέους ανθρώπους, με μοναδικό αντίτιμο την «εμπειρία». Οι εξαγγελίες του Γ. Παπανδρέου, τις οποίες θέλει να κατεβάσει και σε διάλογο μέσα στην κοινωνία, φανερώνουν ξεκάθαρα τις αντιλαϊκές του διαθέσεις, αφού προτείνει: «Ολοι οι νέοι απόφοιτοι Λυκείου ή ΤΕΕ μέχρι ηλικίας 25 ετών να μπορούν να προσλαμβάνονται από κάθε είδους επιχειρήσεις για 4 χρόνια με πλήρη μισθό, πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς οι επιχειρήσεις ή οι νέοι να υποχρεώνονται να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές. Για τους αποφοίτους ΤΕΙ και ΑΕΙ, το όριο ηλικίας θα μπορούσε να είναι 29 ετών».

Για πρώτη φορά, ένα στέλεχος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος πρωθυπουργός ανοίγει, ουσιαστικά, το δρόμο για την πλήρη κατάργηση της ασφαλιστικής εισφοράς, αφού οι εργοδότες, αξιοποιώντας το «δώρο» του υπουργού, θα μπορούν να «ανακυκλώνουν» κάθε τέσσερα χρόνια το εργασιακό δυναμικό, με μοναδική τους υποχρέωση να καταβάλλουν έναν πενιχρό μισθό. Με τη συγκεκριμένη πρόταση του Γ. Παπανδρέου, νέοι εργαζόμενοι θα δουλεύουν το χρονικό διάστημα που προτείνει ανασφάλιστοι και φυσικά αυτός ο χρόνος δουλιάς δε θα υπολογιστεί ποτέ στα συντάξιμα έτη! Η δέσμευση προς το μεγάλο κεφάλαιο είναι και δέσμευση διάλυσης της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης και των ασφαλιστικών ταμείων, που γνωρίσαμε μέχρι σήμερα.

Δεν μπορούν να ερμηνευτούν αλλιώς οι προτάσεις του υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος υποστήριξε ότι «με αυτόν τον τρόπο δεν επιβαρύνονται οι γονείς, δεν επιβαρύνονται οι επιχειρήσεις, δεν επιβαρύνεται το κράτος, δεν επιβαρύνεται το ασφαλιστικό μας σύστημα». Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Γ. Παπανδρέου, κανείς δε θα επιβαρύνεται για τις ασφαλιστικές εισφορές. Κανείς κατά ένα τρόπο «μαγικό» δε θα καταβάλει χρήματα στα ασφαλιστικά ταμεία. Αρα, οι νέοι εργαζόμενοι δε θα έχουν ένσημα και ...μια «νέα εποχή» αρχίζει για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και για τις εργασιακές σχέσεις!

Ο Γ. Παπανδρέου καλεί τη νεολαία της χώρας, να δεχτεί να δουλεύει μόνο για να αποκτήσει εμπειρία, προτείνει στους νέους να δεχτούν να δουλεύουν για ένα χαρτζιλίκι, γιατί μόνο μ' αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες για το μέλλον. Μάλιστα, εντελώς ξεδιάντροπα, εξέφρασε τις συγκεκριμένες διαθέσεις του χτες: «Αντί να κάθονται και να περιμένουν οι νέοι, μπορούν να βρουν δουλιά. Μια τετραετής εμπειρία δουλιάς, όχι μόνο θα είναι σημαντική για τη δική τους ζωή, αλλά θα είναι σημαντική για τη ζωή της οικογένειάς τους και θα τους δώσει τις δεξιότητες, την ικανότητα, την εμπειρία, να διασφαλίσουν στο υπόλοιπο της ζωής τους, απασχόληση και εργασία, και έτσι να συνεισφέρουν και στο ασφαλιστικό σύστημα για πάρα πολλά χρόνια»!

Ανεδαφική και μη σοβαρή χαρακτήρισε τη φιλοεργοδοτική πρόταση του Γ. Παπανδρέου ο Γ. Σουφλιάς. Δείχνοντας, έτσι, ότι η πραγματική ανησυχία της ΝΔ είναι κατά πόσο τέτοια μέτρα σε βάρος των ανέργων μπορούν να εφαρμοστούν πιο αποτελεσματικά.

  • Αργά το βράδυ, το ΠΑΣΟΚ μοίρασε νέα δήλωση του Γ. Παπανδρέου, με την οποία επιχειρήθηκε να μαζευτούν τα ασυμμάζευτα. Ομως, όπως προκύπτει και από τη νέα δήλωση, το κόστος της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης που χαρίζεται στους εργοδότες θα το πληρώνουν τα Ταμεία μέσω της ασφάλισης των παιδιών στα βιβλιάρια των γονιών έως την ηλικία των 29 χρόνων! Ως ...κερασάκι προσφέρεται η πιθανότητα, οι επιχειρήσεις να κρατούν στη δουλιά μετά την τετραετία ένα μέρος των νέων. Αυτό, βέβαια, συνιστά ομολογία ότι μετά την τετραετία η ανεργία περιμένει τους πάντες.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ