Τετάρτη 21 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Πιέσεις για ακόμα περισσότερο αντιλαϊκή πολιτική

Η Κομισιόν δημοσιεύει σήμερα τις καθιερωμένες ετήσιες «Γενικές Κατευθύνσεις Οικονομικής Πολιτικής» (ΓΚΟΠ) για την περίοδο 2003-2005, στη βάση των οικονομικών «προβλέψεων» του περασμένου Οκτώβρη, με τις οποίες απαλλάσσει, ως διά μαγείας, τη Γερμανία από τις ευθύνες πολιτικής «υπερβολικών ελλειμμάτων», ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο και Σουηδία. Στο ειδικό κεφάλαιο για την ελληνική οικονομία, η Κομισιόν επαναλαμβάνει τις εκτιμήσεις για ραγδαία επιδείνωση, μετά το 2004, των οικονομικών δεικτών, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «δεν εκμεταλλεύτηκε τις ευνοϊκές συνθήκες για να αντιμετωπίσει τα δύο βασικά της διαρθρωτικά προβλήματα: Την έλλειψη ανταγωνιστικότητας και τις δημοσιονομικές ανισορροπίες».

Η έκθεση της Κομισιόν, η οποία θα υποβληθεί για έγκριση από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας (ΕΚΟΦΙΝ) και υιοθέτηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών, τον ερχόμενο Μάρτη, επικεντρώνεται στη συμμόρφωση των κρατών-μελών επί των στρατηγικών εντολών οικονομικής πολιτικής των Βρυξελλών, ιδιαίτερα σε τρεις τομείς: Επενδύσεις στις λεγόμενες νέες τεχνολογίες, «αύξηση της ανταγωνιστικότητας» και «αναδιάρθρωση του κοινωνικού μοντέλου», δηλαδή αγορά εργασίας, μισθοί, συντάξεις, Ασφαλιστικό. Η έκθεση της Κομισιόν προκαταλαμβάνει τις επερχόμενες προτάσεις που αναμένονται για τον ερχόμενο Φλεβάρη, με τις οποίες οι Βρυξέλλες αναμένεται να προτείνουν νέες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του πολιτικού κενού που έχει επιφέρει η κρίση εφαρμογής του «Συμφώνου Σταθερότητας» (ΣΣ).

Συνολικά η Κομισιόν εκτιμά ότι η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) χωλαίνει βασικά σε δύο τομείς: Την «παραγωγικότητα» των Ευρωπαίων εργαζομένων και την έλλειψη «εξυγίανσης» των δημοσίων οικονομικών των κρατών-μελών. Οσον αφορά στην εκμετάλλευση της μισθωτής εργασίας και στην καθυστέρηση των λεγόμενων διαρθρωτικών αλλαγών, η Κομισιόν πιέζει για περαιτέρω αμερικανοποίηση της ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας, τονίζοντας με έμφαση ότι «η διαφορά παραγωγικότητας επί της εργάσιμης ώρας αντιπροσωπεύει πλέον το 40% της διαφοράς ακαθάριστου πλούτου μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ».

Οσον αφορά στο συσσωρευμένο δημόσιο χρέος η Κομισιόν τονίζει ότι τρία κράτη-μέλη, η Ελλάδα, η Ιταλία και το Βέλγιο, εξακολουθούν να βρίσκονται «πάνω από 100% του ΑΕΠ». Ιδιαίτερα για την Ελλάδα, το χρέος για το 2003, ανέρχεται στο 100,6% του ΑΕΠ, είναι το τρίτο μεγαλύτερο στην ΕΕ, ενώ ο μέσος όρος στη ζώνη ευρώ είναι μόλις 70,4% του ΑΕΠ.

Η Κομισιόν κάνει λόγο για «υψηλούς κινδύνους» στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας «βραδεία μείωση του δημοσίου χρέους» και «έλλειψη αποτελεσματικού ελέγχου πρωτογενών δαπανών». Σύμφωνα με την Κομισιόν, το ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ελλάδα ήταν 1,2% του ΑΕΠ το 2002, αυξήθηκε στο 1,7% του ΑΕΠ το 2003, και προβλέπεται ότι θα εκτιναχτεί στο 2,4% του ΑΕΠ το 2004. Δηλαδή, θα διπλασιαστεί μέσα σε μόλις μία διετία!!!

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το 2003 οι «μη ελεγχόμενες πρωτογενείς δαπάνες» παρουσιάζουν υπέρβαση 475 εκατομμυρίων ευρώ. Η Κομισιόν επαναλαμβάνει, και φέτος, τις πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση, τόσον όσον αφορά στην «ανταγωνιστικότητα», που είναι η δεύτερη χειρότερη στην ΕΕ μετά την Πορτογαλία, όσο και στη «μη ικανοποιητική αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της αγοράς εργασίας». Οι Βρυξέλλες επισημαίνουν ότι οι δεσμεύσεις για προώθηση της μερικής απασχόλησης δε βρήκαν «ανταπόκριση», οι εργοδοτικές εισφορές («μη μισθολογικό κόστος εργασίας») δε μειώνονται «ικανοποιητικά», η αναθεώρηση του Ασφαλιστικού δεν προχωρά, και δεν υπάρχει «σύνδεση μισθού και παραγωγικότητας», με συνέπεια οι συλλογικές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα να ορίζονται κατ' αντιστοιχία μ' αυτές του δημοσίου, εμποδίζοντας την (...) «επιβράβευση» των πλέον «παραγωγικών» εργαζομένων.

Η έκθεση της Κομισιόν πιέζει για περαιτέρω αντιλαϊκή πολιτική στη χώρα μας, τρομοκρατώντας για το «κρίσιμο» της κατάστασης. Και είναι χαρακτηριστικό ότι η ΝΔ έσπευσε χτες να εκμεταλλευτεί τα φιρμάνια των Βρυξελλών με δήλωση του Γ. Αλογοσκούφη, σύμφωνα με την οποία «η έκθεση της Κομισιόν αποτελεί κόλαφο για την οικονομική πολιτική της τελευταίας δεκαετίας (...) οι διαπιστώσεις της Κομισιόν δικαιώνουν πλήρως τη ΝΔ και το πρόγραμμά της». Μετά από μια οχταετία Σημιτικής ευρω-υποταγής, η ΝΔ υπόσχεται στις (...) Βρυξέλλες, ακόμη καλύτερη «διαχείριση» των στρατηγικών εντολών της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ