Τετάρτη 21 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΚΚΕ
Δικαίωμα η δουλιά με πλήρη δικαιώματα

Απέναντι στην πολιτική της ανεργίας, της ασυδοσίας, της κατάργησης βασικών εργατικών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων για την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου, το ΚΚΕ υπερασπίζεται το δικαίωμα στη δουλιά, τον ελεύθερο χρόνο, εργασία για όλους με πλήρη δικαιώματα, την ισοτιμία της γυναίκας και την προστασία της νεολαίας, εισοδήματα και συντάξεις που ικανοποιούν τις σύγχρονες αυξημένες ανάγκες. Αυτό υπογράμμιζε με ανακοίνωσή του για το πρόβλημα της ανεργίας και των απολύσεων το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, από το Μάη, ακόμα, του 2003.

Οπως σημείωνε: «Η αύξηση της ανεργίας ήταν προβλεπόμενη, δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Είναι αναπόσπαστο φαινόμενο και συνέπεια της πολιτικής που έχει σκοπό της την παραγωγή και αναπαραγωγή του κέρδους, στηρίζει την κεφαλαιοκρατική παραγωγή και συγκεντροποίηση».

Υπογράμμιζε επίσης ότι «οι επιχειρήσεις κλείνουν γιατί το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρότερο στα πλαίσια του καπιταλιστικού ανταγωνισμού, γιατί οι επιχειρηματίες μεταφέρουν κεφάλαια και επενδύσεις μέσα ή έξω από την Ελλάδα, με μοναδικό κριτήριο το υπερκέρδος».

Το ΚΚΕ καταγγέλλει ότι «η απάντηση που δίνει η κυβέρνηση, αλλά και τα κόμματα της ΕΕ, στο πρόβλημα της ανεργίας είναι αναποτελεσματική και, κυρίως, επικίνδυνη» και υπογραμμίζει: «Το πραγματικό δίλημμα που τίθεται επιτακτικά είναι: Με τα μονοπώλια ή με το λαό. Με το κεφάλαιο και τα κέρδη, ή με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν».

Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά χτες ο Μάκης Μαΐλης, εκ μέρους του Γραφείου Τύπου του Κόμματος, σχετικά με τις εξαγγελίες του Γ. Παπανδρέου, «την ανεργία την αυξάνει η πολιτική της ΟΝΕ, άρα τα όσα είπε ο Γ. Παπανδρέου προς τους νέους είναι στάχτη στα μάτια». Ο ίδιος υπενθύμισε ότι «ο κ. Παπανδρέου ουδέποτε ενδιαφέρθηκε για τη σφαγή χιλιάδων νέων στο Ιράκ και τη Γιουγκοσλαβία. Τον ενδιέφεραν μόνο τα συγχαρητήρια των Τζορτζ Μπους και Μαντλίν Ολμπράιτ».

To KKE διεκδικεί για όλους τους ανέργους, για όλους τους απολυμένους:

Επιδότηση στο 80% του βασικού μισθού για όλη τη διάρκεια της ανεργίας. Υπολογισμό του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου. Επιδότηση των νέων ανέργων, χωρίς καμία προϋπόθεση. Επέκταση της υπαλληλικής αποζημίωσης (Ν. 2112) για όλους. Συνταξιοδότηση στα 50 χρόνια για τις γυναίκες και στα 55 για τους άνδρες. «Πάγωμα» των δανείων. Μηνιαία κρατική επιδότηση για τις οικογένειες που σπουδάζουν παιδιά. Επιχορήγηση του ενοικίου. Διάθεση δωρεάν κρατικών βρεφονηπιακών, παιδικών σταθμών για τα παιδιά των ανέργων. Ειδικά μέτρα προστασίας των ανέργων γυναικών και των νέων, των ατόμων με ειδικές ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ