Τετάρτη 21 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Απαιτεί ριζική αντιμετώπιση

Ανακοίνωση - απάντηση της ΟΓΕ στις δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών για την αποποινικοποίηση της χρήσης των ναρκωτικών

«Συνέχεια της προσπάθειας που επιχειρείται από την πολιτεία, η οποία, σύμφωνη με τις επιλογές της ΕΕ, παρακάμπτει σκόπιμα τις αιτίες που γεννούν τα προβλήματα της τοξικομανίας και επικεντρώνουν την προσοχή τους μόνο στη "μείωση της βλάβης" από τη χρήση ψυχοτρόπων ουσιών, καθώς και την αποδοχή του προβλήματος ως "αναγκαίου κακού"», χαρακτηρίζει η ΟΓΕ τις δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών Γ. Μαγκριώτη, σε πρόσφατη ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή τις προτάσεις του κυβερνητικού στελέχους για τη νομιμοποίηση των «μαλακών ναρκωτικών» και την αποποινικοποίηση της χρήσης τους.

Η ΟΓΕ επισημαίνει ότι επιχειρείται ο αποπροσανατολισμός από τα βαθύτερα αίτια της ανεργίας, του κοινωνικού αποκλεισμού, των ταξικών διακρίσεων στη μόρφωση, ενώ την ίδια στιγμή η αντιναρκωτική πολιτική εστιάζει σε αποτυχημένα προγράμματα υποκατάστασης και συντήρησης.

Η απουσία των απαραίτητων πόρων για την αύξηση των «στεγνών» θεραπευτικών κοινοτήτων σε όλη τη χώρα και εθνικής στρατηγικής πρωτογενούς πρόληψης, αλλά και η εφαρμογή στείρων προγραμμάτων ενημέρωσης με ημερομηνία λήξης στα σχολεία, χωρίς τη θεσμική θωράκιση, αποδεικνύουν την αδιαφορία της κυβέρνησης για μια ουσιαστική και σε βάθος αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών.

«Καταγγέλλουμε την προσπάθεια διαχωρισμού σε «σκληρά και μαλακά», την υποκατάστασή των εξαρτησιογόνων ουσιών, την επέκταση των προγραμμάτων συντήρησης και τις επιλογές της κυβέρνησης προς τη σταδιακή νομιμοποίηση των ουσιών. Δεν επιλέγουμε εξάρτηση, δεν επιλέγουμε βαθμό υποταγής και κοινωνικής αναχώρησης... Απαιτούμε σοβαρή, συστηματική και ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος της εξάπλωσης, της χρήσης και της εξάρτησης από ουσίες, υλοποιώντας την πρωτογενή πρόληψη που θα στοχεύει στην εξάλειψη όλων εκείνων των αιτιών που ευθύνονται για τη δημιουργία και διαιώνιση του προβλήματος των ναρκωτικών. Πρόληψη είναι συγκεκριμένα μέτρα που έχουν να κάνουν με την οικογένεια, τη μόρφωση, την εργασία, την υγεία, τον πολιτισμό, που έχουν να κάνουν με όλα τα δικαιώματά μας, σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας», καταλήγει η ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ