Τετάρτη 21 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Δουλιά-σκλαβιά

Να λοιπόν ποια είναι η πολιτική της «ανταγωνιστικότητας». Την ξεκαθάρισε ο Γ. Παπανδρέου από το Λαύριο. Θέλετε, νέοι άνεργοι, δουλιά; Τότε θα δουλέψετε χωρίς ασφάλιση, χωρίς ένσημο, χωρίς σύνταξη. Ζητάτε μεροκάματο; Τότε σκύψτε το κεφάλι, ξεχάστε το ένσημο και τη σύνταξη. Διαγράψτε από το μυαλό σας την Κοινωνική Ασφάλιση. Αυτά που είχαν οι πατεράδες σας, γι' αυτά που μάτωσαν και πάλεψαν, δεν ισχύουν. Τώρα βαδίζουμε σε νέες εποχές. Τώρα είμαστε στην εποχή της ΟΝΕ, της προόδου, των νέων τεχνολογιών. Η σύνταξη, η ασφάλιση, τα δικαιώματα. Είναι πράγματα παλιομοδίτικα. Δε συμβαδίζουν με το νέο ξεκίνημα.

Μιλούσε, υποτίθεται, στους νέους. Αλλά αυτοί που ήθελε να τον ακούσουν, ήταν οι βιομήχανοι, το μεγάλο κεφάλαιο, οι επενδυτές του εξωτερικού. Κύριοι - τους είπε - ιδού το Ελ Ντοράντο των φτηνών εργατικών χεριών. Ιδού οι σκλάβοι σας ...του 21ου αιώνα! Σας τους παραδίδω. Είναι όλοι δικοί σας.

Δεν πρωτοτυπεί ο Γ. Παπανδρέου. Ακολουθεί με συνέπεια την πολιτική της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ. Μένει πιστός στο όραμα του Μάαστριχτ και της «Λευκής Βίβλου». Δεν ανακαλύπτει την Αμερική. Πριν απ' αυτόν είχαν μιλήσει οι μεγαλοβιομήχανοι της Ευρώπης με τη «Λευκή Βίβλο». Αυτά ζητούσαν, αυτά απαιτούσαν. Και αυτά είχαν αποφασίσει από κοινού Φιλελεύθεροι και Σοσιαλδημοκράτες στις Βρυξέλλες. Με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική της Απασχόλησης, στη Λισαβόνα, έσφιξαν ακόμα πιο πολύ τη θηλιά. Ο Ευρωπαίος εργάτης πρέπει να γίνει πιο φτηνός, πιο ευέλικτος, να καταντήσει απασχολήσιμος. Και έναν τέτοιο εργάτη τούς παραδίδει σήμερα ο επίδοξος φίλος της νεολαίας. Τον παραδίδει γυμνό από κάθε δικαίωμα και αλυσοδεμένο στα μεγάλα αφεντικά. Δεν υπόσχεται δουλιά στους νέους ο νέος εθνοσωτήρας. Στα δεσμά της σκλαβιάς και της πιο στυγνής εκμετάλλευσης τους δένει.

Δε λέει τίποτα καινούριο ο νέος άρχων του ΠΑΣΟΚ. Αυτά που δέκα χρόνια τώρα, βήμα το βήμα, νόμο το νόμο, σκαλοπάτι σκαλοπάτι έφτιαχναν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Και να πού φτάσαμε. Πάνω από μισό εκατομμύριο οι άνεργοι στη χώρα μας. Δεκαπέντε εκατομμύρια οι άνεργοι στην ΕΕ. Για να μη μιλήσουμε για τους υποαπασχολούμενους, τους νεόπτωχους, το νέο περιθώριο... Ενα μόνο πράγμα είναι καινούριο στην πολιτική του Γ. Παπανδρέου. Λέει ανοιχτά αυτό που οι άλλοι υπονοούν. Δεσμεύεται προεκλογικά απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο, γι' αυτό που οι άλλοι έκαναν μετά τις εκλογές. Διακηρύσσει από το Λαύριο ότι θα τινάξει τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, και ό,τι απέμεινε απ' αυτή, στον αέρα. Υπογράφει από το Λαύριο της ανεργίας, τη ληξιαρχική πράξη θανάτου των ασφαλιστικών ταμείων.

Είναι ακριβώς αυτή η πολιτική που πριν μερικά χρόνια έσβησε από το χάρτη πόλεις όπως το Λαύριο. Οχι στο Λαύριο δε γίνεται χορός. Στο Λαύριο κλαυθμός και οδυρμός!


Γ. Ζαχ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ