Σε σχετική συζήτηση που οργάνωσε ο ΔΣΑ ο Αντ. Σκυλλάκος διατύπωσε τις θέσεις του ΚΚΕ για τις αναθεωρητέες διατάξεις που αφορούν τη Δικαιοσύνη
Η αναθεώρηση του Συντάγματος θα πρέπει να γίνει σε δημοκρατική και προοδευτική κατεύθυνση, με αλλαγές που θα κατοχυρώνουν την εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία της χώρας, θα ενισχύουν τη λαϊκή κυριαρχία και θα διευρύνουν τα ατομικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα του λαού μας. Την πάγια αυτή άποψη του ΚΚΕ εξέθεσε ο Αντ. Σκυλλάκος, υποψήφιος βουλευτής στη Β΄ Αθηνών και Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), με θέμα «Οι εκλογές της 9ης Απρίλη 2000 - οι δικηγόροι δεσμεύουν τα κόμματα».
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεση του Κόμματος στις απόψεις που διατυπώνονται από διάφορους φορείς, για υπερίσχυση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης έναντι του εσωτερικού δικαίου της χώρας μας.
Στην εκδήλωση μίλησε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Ν. Κανελλόπουλος, από τη ΝΔ ο Ν. Ζαφειρόπουλος, από το ΚΚΕ ο Αντ. Σκυλλάκος, από το Συνασπισμό ο Φ. Κουβέλης και από το ΔΗΚΚΙ ο Τ. Παππάς. Τη συζήτηση συντόνισε ο πρόεδρος του ΔΣΑ Αντ. Ρουπακιώτης.
Ο Αντ. Σκυλλάκος τάχθηκε εναντίον της κατάργησης των Ειρηνοδικείων, επισημαίνοντας ότι είναι καταξιωμένος θεσμός στη λαϊκή συνείδηση του κόσμου και θα πρέπει να διατηρηθεί.
Σχετικά με τα περιφερειακά Πρωτοδικεία ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε ότι τυχόν λειτουργία αυτών των δικαστηρίων, όχι μόνο δεν πρόκειται να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στην απονομή της Δικαιοσύνης, αλλά στην υπάρχουσα κατάσταση θα την υποβαθμίσει και θα προκαλέσει επιπλέον προβλήματα τόσο στους διαδίκους όσο και στους δικηγόρους, δικαστικούς υπαλλήλους κλπ.
Η ανεπάρκεια των κτιριακών εγκαταστάσεων, η έλλειψη δικαστικών υπαλλήλων και δικαστικών λειτουργών δημιουργούν τεράστια προβλήματα, με αποτέλεσμα υποθέσεις που φτάνουν τώρα στη Δικαιοσύνη, να προσδιορίζονται για το 2001 και 2002.
Στην αρχή ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ αναφέρθηκε στο γενικότερο πλαίσιο της κατεδάφισης της κοινωνικής ασφάλισης, ενώ επισήμανε τους κινδύνους για τα ταμεία των δικηγόρων, για τα οποία εμφανίζεται ήδη αφαίρεση κοινωνικών πόρων.
Το πρόβλημα είναι πιο οξυμένο για τους νέους δικηγόρους που εισήλθαν στο επάγγελμα από το 1993 και μετά. Η συντριπτική πλειοψηφία των νέων δικηγόρων, μετά την καθιέρωση των ασφαλιστικών κατηγοριών, αναγκάζονται να επιλέγουν τις χαμηλές κλίμακες, με αποτέλεσμα κατά τη συνταξιοδότησή τους θα πάρουν πενιχρότατη σύνταξη.
Οσο αφορά την ενοποίηση των δύο ταμείων των δικηγόρων, ο Αντ. Σκυλλάκος διευκρίνισε ότι αν αυτό είναι προς το συμφέρον των δικηγόρων και το επιθυμούν οι ίδιοι, το ΚΚΕ δε θα ήταν αντίθετο. Αν όμως η ενοποίηση είναι για να μοιράσουν τα ταμεία τη φτώχεια τους, σ' αυτή την περίπτωση το ΚΚΕ θα εναντιωθεί στην ενοποίησή τους. Επίσης, ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ τάχθηκε υπέρ της αυτοδιοίκησης των ταμείων και όχι να διορίζονται οι διοικήσεις από την εκάστοτε κυβέρνηση.
Το θέμα της ανεργίας και υποαπασχόλησης, όπως είπε ο Αντ. Σκυλλάκος, είναι ένα γενικότερο πρόβλημα και πλήττει όχι μόνο τους εργαζόμενους, αλλά και τους επιστήμονες (δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς κλπ).
Για το λεγόμενο «δικηγορικό πληθωρισμό» ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεση του Κόμματος σε τέτοιες μεθοδεύσεις και πρακτικές που εκπορεύονται από διάφορες πλευρές, με συνέπεια να οδηγηθούμε σε περιορισμούς στη μόρφωση και να κλείσουν οι πόρτες για κάποιες επιστήμες και ειδικότητες. Ο Αντ. Σκυλλάκος έκανε οξεία κριτική στην άποψη για «κλειστό κύκλωμα δικηγόρων», επισημαίνοντας ότι μια τέτοια θέση - πέρα από τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των δικηγόρων - εμπεριέχει βαθιά αντιδραστικό χαρακτήρα.
Στους δικηγόρους θα πρέπει να γίνει αναδιάταξη της ύλης, είπε ο Αντ. Σκυλλάκος. Σήμερα το 20% των δικηγόρων «χειρίζεται» το 80% της δικηγορικής ύλης.
Για την αναβάθμιση των νομικών σπουδών ο Αντ. Σκυλλάκος σημείωσε ότι το ΚΚΕ δεν ήταν αντίθετο, αν αυτό αποβλέπει στο να αποφοιτήσουν καλύτεροι νομικοί επιστήμονες. Αν όμως η αναβάθμιση των σπουδών αποτελεί το άλλοθι για να μπουν φραγμοί στην είσοδο νέων ανθρώπων στις νομικές επιστήμες, τότε το ΚΚΕ είναι αντίθετο με τέτοιες μεθοδεύσεις και πρακτικές.
Για την επιλογή της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ τάχθηκε υπέρ της καθιέρωσης ενός διευρυμένου εκλεκτορικού σώματος, στο οποίο δε θα συμμετέχουν μόνο δικαστές. Η σύνθεση του εκλεκτορικού σώματος είναι ένα ζήτημα, στο οποίο το ΚΚΕ είναι ανοιχτό σε οποιαδήποτε συζήτηση.
Ο Αντ. Σκυλλάκος τάχθηκε υπέρ του περιορισμού των εξουσιών και αρμοδιοτήτων των ηγεσιών των ανωτάτων δικαστηρίων (Αρειος Πάγος, ΣτΕ, Ελεγκτικό Συνέδριο).
Τέλος, το ΚΚΕ είναι υπέρ του θεσμού και της διεύρυνσης του λαϊκού στοιχείου των μεικτών ορκωτών δικαστηρίων, τα οποία αποτελούν μια δημοκρατική κατάκτηση.