Δευτέρα 3 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το «μέλλον» ξεκίνησε

Τη στιγμή που δεκάδες διευθυντές σχολείων επικαλούνται το περιβόητο «τηλεγράφημα», που αναφέρεται σε υπουργική απόφαση του '85, προκειμένου να απαγορεύσουν υποψήφιους βουλευτές του ΚΚΕ να μιλήσουν με εκπαιδευτικούς για τις ιδέες και τις θέσεις του Κόμματος, την ίδια στιγμή κυβερνητικοί διευθυντές σπεύδουν να βοηθήσουν την προεκλογική διαφημιστική καμπάνια του ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, στους μαθητές του 8ου Γυμνασίου Περιστερίου μοιράστηκαν προσκλήσεις, οι οποίες καλούν τους μαθητές και τους γονείς τους σε μια εκδήλωση που θα εξυμνεί το έργο μιας σειράς εθελοντικών οργανώσεων, οποίες θα παρουσίαζαν το κοινωνικό τους έργο. Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι προσκλήσεις - τις οποίες υπογράφει η υπουργός Εσωτερικών Β. Παπανδρέου και ο Σωτ. Παπασπυρόπουλος, ιδρυτής των «Γιατρών χωρίς Σύνορα» - μοίρασε ο διευθυντής του σχολείου κ. Καρβούνης.

Αποδεικνύεται ότι σκοπός της κυβέρνησης δεν είναι άλλος από τη φίμωση κάθε διαφορετικής φωνής, στους χώρους εργασίας και μάθησης. Κάθε φωνής που χτυπάει τον κώδωνα του κινδύνου για «το μέλλον που ξεκίνησε»...

Επιχείρηση υφαρπαγής ψήφων

Τη... Μουλάν, τον Αστερίξ και τον Οβελίξ (μετά του Καίσαρος), ακόμη και τα 101 σκυλιά της Δαλματίας «επιστράτευσε» ο Κ. Λαλιώτης στη χτεσινή, προεκλογική φιέστα του στο «Village Park» του Ρέντη. Υπήρχαν βέβαια και ταχυδακτυλουργοί (για να βγάζουν από το καπέλο τους... τα «έργα»;), ξυλοπόδαροι κλόουν και μπόλικα εκατομμύρια, που θα «μοιραστούν» ή «μοιράστηκαν», ήδη, με τη μορφή προπαγανδιστικών, πολυτελών φυλλαδίων, δωρεάν κινηματογραφικών ταινιών κλπ.

Παραπάνω από εύστοχο ήταν λοιπόν το λιτό σχόλιο της υποψήφιας βουλευτίνας του ΚΚΕ στη Β΄ Πειραιά Βέρας Νικολαΐδου: «Μέσω παραμυθιών για τον "Πειραιά που αγαπάμε" και αυτού του είδους την προεκλογική προπαγάνδα που υποτάσσεται στην εξαγορά των πάντων, επιχειρείται η επίτευξη του στόχου της υφαρπαγής των ψήφων».

Ποιους δανείζει ο πρωθυπουργός;

Δανείζει χρήματα στους φίλους του, χωρίς, μάλιστα, να ενδιαφέρεται πώς, πότε και αν, τελικά, θα του τα επιστρέψουν, είπε ο Κ. Σημίτης, μιλώντας στη χτεσινή, μεσημβρινή εκπομπή του ΜΕΓΚΑ, «Τελευταία Σελίδα», όπου του φιλοτεχνήθηκε το προφίλ ενός τέλειου πρωθυπουργού και ενός αψεγάδιαστου ανθρώπου.

Ερώτημα: Ποιος από τους φίλους του Κ. Σημίτη είναι τόσο φτωχός, ώστε να χρειάζεται δανεικά, όταν, όπως ο ίδιος είπε, η παρέα των φίλων του αποτελείται αποκλειστικά από πανεπιστημιακούς και συνεργάτες του στην κυβέρνηση; Κι επειδή νομίζουμε, ότι ο Βέλτσος, ακόμα κι αν πεινούσε, δε θα δεχόταν ποτέ να δανειστεί από έναν άνθρωπο της εκτελεστικής εξουσίας, έχει πλάκα να είναι άφραγκος και να ζητάει δανεικά από τον πρωθυπουργό ο Γιάννος; 'Η μήπως χρεοκόπησε ο Γιαννόπουλος, λόγω, κυρίως, των δικαστικών εξόδων που πληρώνει στις δίκες που ο ίδιος προκαλεί κι αναγκάζεται να προσφεύγει στον Κ. Σημίτη για δανεισμό;

«Σκληρός» προς τους αδύναμους...

Στην ίδια συνέντευξη, που ξεχείλιζε από «σκληρές δημοσιογραφικές ερωτήσεις» - του στιλ «γιατί είστε τόσο σωστός πρωθυπουργός και τόσο καλός άνθρωπος» - ο Κ. Σημίτης τόνισε πως δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος, όταν παίρνει τις αποφάσεις του. Και για να επιβεβαιώσει του λόγου το ασφαλές, αναφέρθηκε στην αδιάλλακτη στάση που κράτησε έναντι των αγροτών, όταν πάλευαν στους δρόμους για το ψωμί τους και το δίκιο τους. Φυσικά, δεν ανέφερε κανένα παράδειγμα σκληρής στάσης του έναντι των μεγαλοβιομηχάνων και των εφοπλιστών, όταν απαιτούσαν μέτρα κατά των εργαζομένων, ή έναντι των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και την ΕΕ, όταν ζήτησαν να περάσουν από τη χώρα μας τα πολεμικά στρατεύματά τους για να πάνε στη Γιουγκοσλαβία και όταν απαίτησαν την παράδοση του Οτσαλάν στους Τούρκους. Αλλά το να είναι κάποιος «σκληρός» κι αδιάλλακτος προς τους αδύναμους αγρότες, αλλά «μαλακός» προς την οικονομική ολιγαρχία του τόπου και υπάκουος στα ξένα αφεντικά της Ελλάδας, δεν του περιποιεί τίτλο τιμής, ούτε ως ανθρώπου και, βεβαίως, ούτε ως πρωθυπουργού...

Η «Αυγή» και τα πρωταπριλιάτικα

Κακός σύμβουλος οι αυταπάτες. Μιλάμε, για την «Κυριακάτικη Αυγή», η οποία θεώρησε, ως πρωταπριλιάτικο ψέμα του «Ρ», την κειμενολεζάντα της προχτεσινής μας πρώτης σελίδας, σχετικά με την προεκλογική συγκέντρωση στα Χανιά, η οποία μετατράπηκε σε αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση - πορεία και υποχρέωσε σε φυγή τους Αμερικανούς πεζοναύτες του αεροπλανοφόρου «Αϊζενχάουερ», που είχαν βγει στο λιμάνι, για να «ξεχαρμανιάσουν».

Ο «Ρ», βέβαια, τήρησε το έθιμο της Πρωταπριλιάς και όποιος τον διάβαζε προσεκτικά, θα εύρισκε ένα ρεπορτάζ, με τίτλο «Νέο ντιμπέιτ την Πέμπτη», στις σελίδες 6 - 7. Τα όσα αναφέρουν, όμως, η κειμενολεζάντα και το ρεπορτάζ στις μέσα σελίδες για τα Χανιά, κάθε άλλο παρά πρωταπριλιάτικα ήταν...

Εξυπνάδες...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ, που σίγουρα θα το χαρούμε να τελειώσει η προεκλογική περίοδος είναι για να μην ξαναδούμε κόντρα Λαλιώτη - Σπηλιωτόπουλου.

Ειδικά αυτός ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έχει φτάσει πια την «πολιτική αντιπαράθεση» σε τέτοιο επίπεδο (βλέπε: «δάπεδο») που ...νοσταλγήσαμε τον Ρέππα! Ισως αυτές οι εκλογές είναι όσο καμιά άλλη προηγούμενη αναμέτρηση το ...βασίλειο των εξυπνακισμών.

Και το πρόβλημα είναι ότι, τόσο από το ΠΑΣΟΚ, όσο και από τη ΝΔ το ...χιούμορ είναι κακής ποιότητας.

ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ αυτή η διαφήμιση του ΠΑΣΟΚ για τους ετεροδημότες, με ηχητικό «φόντο» τη φωνή της Σωτηρίας Μπέλλου να τραγουδάει «Μ' αεροπλάνα και βαπόρια».

Το ότι έχουν κινητοποιήσει το σύμπαν ολόκληρο, κλείνοντας κατά χιλιάδες αεροπορικά και παντός είδους εισιτήρια, το ξέρουμε. Γιατί μας το διαφημίζουν;

Αλλωστε, κυβέρνηση είναι. Και η «Ολυμπιακή» στα χέρια τους βρίσκεται και με τους πλοιοκτήτες μπορούν να έρθουν σε συμφωνίες και τα ΚΤΕΛ δεν μπορούν να τους χαλάσουν τα χατίρια.

ΑΝ ΜΗ ΤΙάλλο, είναι περίεργη αυτή η τοποθέτηση του ΔΗΚΚΙ, διά στόματος του προέδρου του, ότι εξετάζει το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, αρκεί να ...αλλάξει η ηγετική του ομάδα.

Εκεί συνίσταται, δηλαδή, η διαφωνία τους και η διαφορετικότητά τους;

Διότι ας πάρουμε και την περίπτωση να άλλαζε ηγετική ομάδα το ΠΑΣΟΚ (αφού όλα μπορούν να συμβούν), γιατί να άλλαζε και πολιτική, δηλαδή;

Ξεχνάει, μήπως, το ΔΗΚΚΙ ότι άλλα πράγματα και όχι τα συγκεκριμένα πρόσωπα καθορίζουν κυρίαρχα τις πολιτικές επιλογές; Αμα λέει τέτοια, μην παραπονιέται μετά ότι λεηλατεί το ΠΑΣΟΚ, με τους μηχανισμούς του, τις ψήφους του.

Οχι πως οι ΠΑΣΟΚοι είναι «αγιόπαιδα». Και, βέβαια, παίζουν βρώμικα παιγνίδια, αλλά καλό είναι να ξεκαθαρίζει κανείς, αν σκέπτεται να αντισταθεί πραγματικά στην εφαρμοζόμενη πολιτική ή όχι.


Γρηγοριάδης Κώστας

Εξαχρείωση

Ηπολιτική εξαχρείωση του δικομματισμού γνωρίζει αυτόν τον καιρό πρωτόγνωρα μεγαλεία. Εξι μέρες πριν από τις εκλογές και όλο το διάστημα που έχει προηγηθεί, τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΝΔ έχουν επιστρατεύσει κάθε μέσο προπαγάνδας και έχουν δαπανήσει τεράστια χρηματικά ποσά στο «βωμό» της χειραγώγησης των συνειδήσεων. Τα μέσα που χρησιμοποιούν για την επίτευξη του στόχου, και τη νοημοσύνη του λαού μας προσβάλλουν, και την πολιτική τους «γύμνια» φανερώνουν. Μόλις χτες ο κ. Λαλιώτης, με την «ευγενική» χορηγία των ιδιοκτητών του «Βίλατζ Παρκ» στο Ρέντη, διοργάνωσε ένα ολοήμερο «πανηγύρι», προς τέρψη του κοινού. Μια μέρα πριν, ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής και το ΥΠΕΧΩΔΕ έστησαν «φιέστα» και εγκαινίασαν το «Πάρκο Αναψυχής» στο Σχιστό Κερατσινίου, δίνοντας την ευκαιρία, βέβαια, στον Κ. Λαλιώτη και την κυβέρνηση, για μια ακόμη προεκλογική εμφάνιση.

Μέχρι την επίσημη προκήρυξη των εκλογών, το ΠΑΣΟΚ, αξιοποιώντας τον κρατικό μηχανισμό και, πολύ περισσότερο, τα κρατικά ταμεία... «βομβάρδιζε» τους εργαζόμενους με τηλεοπτικά μηνύματα και με κάθε λογής φυλλάδια, για τα μεγάλα έργα, ακόμη και για τη χρησιμότητα του ...πορτοκαλιού. Σήμερα, πολλά από τα φυλλάδια αυτά συνεχίζουν να κυκλοφορούν και να μοιράζονται πόρτα - πόρτα, ακόμη και σε σούπερ μάρκετ. Κρατικές υπηρεσίες, όπως ο ΟΤΕ και τα ΕΛΤΑ, έχουν, στην κυριολεξία, «γονατίσει» και παραδοθεί στην «επικοινωνιακή» πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Σε καθημερινή βάση, χιλιάδες τηλεφωνήματα γίνονται στους υποψήφιους ετεροδημότες ψηφοφόρους, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανέδοξη μετακίνησή τους, στους «γενέθλιους» τόπους... Οι είσοδοι των πολυκατοικιών έχουν μετατραπεί σε «αίθουσες ταχυδρομείων», από τα εκατοντάδες συστημένα γράμματα των πολιτευτών και τα προγράμματα των κομμάτων τους. Στην ίδια τακτική, έχει επιδοθεί, βέβαια, και η ΝΔ, η οποία, με τη σειρά της, προσπαθεί να συναγωνιστεί το ΠΑΣΟΚ σ' αυτόν τον ανελέητο «πόλεμο», για τη διαχείριση της εξουσίας.

Δίπλα σ' όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και τα τηλεοπτικά μηνύματα. Εντυπωσιακές παραστάσεις, πληθώρα χρωμάτων, όμορφα πρόσωπα, χαρούμενα τραγούδια και λίγο από «γκρίζα» και «μαύρη» διαφήμιση. Η τηλεοπτική και, γενικότερα, η «επικοινωνιακή» πολιτική, και για τους δυο εκπροσώπους του δικομματισμού, έχει κοινά γνωρίσματα και, πολύ περισσότερο, κοινό στόχο. Στην ουσία της πολιτικής, οι δυο «μονομάχοι» δε διαφέρουν σε τίποτα. Η ακατάσχετη «υποσχεσιολογία» είναι το κύριο προεκλογικό τους όπλο. Η πολιτική, που θα ακολουθήσουν μετά τις εκλογές, δε θα έχει την ποικιλία ...των χρωμάτων και τις όμορφες εικόνες, που σήμερα παρουσιάζουν. Πρεσβεύουν την ίδια πολιτική και αυτή θα ακολουθήσουν, όποιος και αν συγκροτήσει μετεκλογικά την κυβέρνηση της χώρας.

Ομόνος παράγοντας, που μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην κοινή τους αυτή πορεία, είναι η καταδίκη τους, απ' όσο γίνεται μεγαλύτερο αριθμό ψηφοφόρων την επόμενη Κυριακή. Η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ, του μόνου κόμματος, που αντιπαλεύει με αδιαμφισβήτητη συνέπεια τις αντιλαϊκές πολιτικές των «ευρωμονοδρόμων». Του μόνου κόμματος, που μπορεί - όπως έχει αποδείξει στην πράξη - να γίνει ο μοχλός της αναζωογόνησης του μαζικού λαϊκού κινήματος. Του μόνου κόμματος, που παλεύει για τη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου και για διέξοδο προς όφελος των εργαζομένων. Οι ψηφοφόροι μπορούν και πρέπει, την επόμενη Κυριακή, να πετάξουν στα σκουπίδια τα όμορφα και πολύχρωμα «περιτυλίγματα» της υποσχεσιολογίας και να σημειώσουν το δικό τους, «κόκκινο» και αγωνιστικό, «παρών».

Παλιά μου τέχνη κόσκινο...

Τέσσερις νέες υπαλλήλους προσέλαβε τελευταία το Εργατικό Κέντρο Αρτας (ΕΚΑ), όπως διαπίστωσαν όσοι έχουν επισκεφθεί τις τελευταίες μέρες τα γραφεία του. Και πέρα, από το γεγονός, ότι δεν υπήρχε ούτε καν έπιπλο - γραφείο για να καθίσουν, όσοι ρωτούσαν μπορούσαν να μάθουν, ότι οι προσλήψεις δεν είχαν γίνει με κάποια απόφαση της διοίκησης του ΕΚΑ. Η τελευταία δε γνώριζε απολύτως τίποτε. Φυσικά, οι προσλήψεις έγιναν από... συγκεκριμένα πολιτικά γραφεία πολιτευτών του ΠΑΣΟΚ, τσαλαπατώντας το κύρος του ΕΚΑ και καθιστώντας το μηχανισμό εξυπηρέτησης των συγκεκριμένων πολιτευτών, που κόπτονται για τον «εκσυγχρονισμό».

Τούτη τη φορά να 'ναι όμως σίγουροι ότι δεν πρόκειται να ξεγελάσουν «πολλούς». Τους πήρανε χαμπάρι!

Μόνο το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Στο Χρηματιστήριο, εληστεύθη η αποταμίευση μιας ολόκληρης γενιάς προς όφελος ορισμένων επιτηδείων με ανοχή ή συνενοχή της κυβέρνησης».

Δίκιο, κατά το ήμισυ, έχει ο Κ. Μητσοτάκης, στον οποίο ανήκει η παραπάνω διαπίστωση - εκτίμηση (στον «Τύπο της Κυριακής»). Πραγματικά, τα ποσά που άλλαξαν χέρια μέσω της Σοφοκλέους το τελευταίο κυρίως εξάμηνο ισοδυναμούν σε ληστεία μιας γενιάς και είναι εξόφθαλμη η ανοχή και συνενοχή της κυβέρνησης Σημίτη.

Αλλά γιατί δεν υπάρχει, ανάλογη ευθύνη και της ηγεσίας της ΝΔ; Πότε προειδοποίησε τους «επενδυτές» για τον αισχρό τζόγο που γινόταν στη Σοφοκλέους; Πότε «αποκάλυψε» ότι το Χρηματιστήριο λειτουργεί ως μηχανισμός αναδιανομής του πλούτου προς όφελος των ισχυρών «παικτών»; Κάθε άλλο, παρά αυτό έκανε. Αρα, γιατί «οι Ελληνες πολίτες να το χρωστούν και θα το πληρώσουν» μόνο της κυβέρνησης Σημίτη, όπως λέει ο Κ. Μητσοτάκης, και όχι και της ηγεσίας της ΝΔ που απλώς επιχείρησε να κερδοσκοπήσει πολιτικά, ενώ θα συνεχίσει την ίδια πολιτική; Το σωστό και δίκαιο είναι ότι το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που είχε προειδοποιήσει τους «μικροεπενδυτές», κόντρα στο γενικό κλίμα κερδοσκοπίας, για τις καταστροφικές συνέπειες που ακολούθησαν.

Ετρεχαν και δεν έφταναν

Την τελευταία στιγμή ανακοινώθηκε από το Δήμο Καλλιθέας ότι δεν είχε τη συγκατάθεση της Δημοτικής Αρχής η εκδήλωση, που προγραμμάτιζαν να πραγματοποιήσουν τα εθνικιστικά κόμματα Πρώτη Γραμμή και Ελληνικό Μέτωπο, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι για τις φασιστικές τους εκτροπές κύριοι Βορίδης και Πλεύρης, πρόεδροι των παραπάνω συνδυασμών, διαφήμιζαν από καιρό την εν λόγω εκδήλωση στην Καλλιθέα, μέχρι και στο Ιντερνετ. Μόνο τη μέρα της πραγματοποίησής της όμως, η Δημοτική Αρχή «θυμήθηκε» να πάρει τις αποστάσεις της και, με επιστολή της, κάλεσε «τους οργανωτές της εν λόγω εκδήλωσης να φροντίσουν για τη μη διεξαγωγή της στην Καλλιθέα».

Οι... λεπτομέρειες

Για δεύτερη φορά, μέσα στους τρεις τελευταίους μήνες, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος υπόσχεται στους εκπροσώπους σωματείων ομογενών παλιννοστούντων, από την πρώην Σοβιετική Ενωση, ότι θα παραχωρήσει το υπουργείο του 150 στρέμματα για τη στέγαση ομογενών. Το Γενάρη αυτού του χρόνου, μιλώντας στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε την παραχώρηση των παραπάνω στρεμμάτων, από εγκαταλειμμένα στρατόπεδα σε τρεις περιοχές του νομού. Τώρα επανέλαβε τα ίδια στους εκπροσώπους των σωματείων, διευκρινίζοντας αυτή τη φορά ότι οι λεπτομέρειες για την παραχώρηση των εκτάσεων θα έχουν διεκπεραιωθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Ναι, στις... λεπτομέρειες «κόλλησε» το ζήτημα. Στη... λεπτομέρεια, που λέγεται ψηφοθηρία.

Το νερό και η τιμή του

Από παλιό πηγάδι, όπου ανέβηκε η στάθμη του νερού, προκλήθηκε η χτεσινή καθίζηση στη Χαμοστέρνας, λένε οι αρμόδιοι και δεν έχουμε λόγο να τους αμφισβητήσουμε. Το γεγονός, όμως, μας έφερε στη μνήμη μια σχετικά πρόσφατη μελέτη, η οποία αποδείχνει, πως τα αποθέματα νερού στην Αττική έχουν σοβαρά αυξηθεί και φτάνουν για την απαιτούμενη κατανάλωση των κάποιων επόμενων δεκαετιών, ακόμη και αν υπάρξει λειψυδρία.

Αν έτσι είναι τα πράγματα, γιατί οι αρμόδιοι δεν προχωρούν στη μείωση της τιμής του νερού; Ξέχασαν, πως ορισμένες, τουλάχιστον, από τις παλιότερες αυξήσεις είχαν μπει λόγω της τότε λειψυδρίας και για να λειτουργήσουν ως αντικίνητρο κατανάλωσης; Ετσι δεν έλεγαν οι τότε αρμόδιοι; Γιατί, λοιπόν, τώρα να μη μειωθεί η τιμή του νερού; Εκτός απ' όλα τ' άλλα, η ΕΥΔΑΠ είναι μια κερδοφόρα επιχείρηση, απ' όσο ξέρουμε... `Η, μήπως, το τότε αντικίνητρο έχει αντικατασταθεί τώρα από το κίνητρο του ξεπουλήματος;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στη μάχη της ψήφου

Σ την τελική ευθεία, για την κάλπη. Για μια εκλογική αναμέτρηση, σημαντική πολιτική μάχη, στην οποία ο λαός μπορεί και πρέπει να βάλει τη δική του σφραγίδα, να την κάνει δική του υπόθεση. Η ψήφος είναι υπεύθυνη πολιτική πράξη. Είναι όπλο στα χέρια των απλών ανθρώπων του μόχθου και πρέπει να στοχεύουν σωστά, για να ρίξουν το βόλι. Οι επιλογές που τους παρουσιάζουν, ως προς το στόχο που πρέπει να επιλέξουν, φαίνονται πολλές. Είναι και αυτό ένα από τα τρικ της δημοκρατίας των πλουτοκρατών, προκειμένου να υφαρπάζουν τη λαϊκή ψήφο, με την εμφάνιση πολλών, υποτίθεται διαφορετικών, εναλλακτικών πολιτικών, που, στην ουσία, υπηρετούν τα ίδια συμφέροντα, την ίδια εξουσία. Τα συμφέροντα και την εξουσία της κυριαρχίας των μεγαλοεπιχειρηματιών. Μα, στην πραγματικότητα, οι πολιτικές επιλογές που ορθώνονται μπροστά στο λαό είναι δύο. Η μία, αυτή που του προβάλλουν τα κόμματα της πλουτοκρατίας, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, για τη συνέχιση της ίδιας και ακόμη χειρότερης προοπτικής, στην εντός ΟΝΕ και στη «νέα τάξη» Ελλάδα. Αυτή που, με παραλλαγή, προβάλλουν τ' άλλα κόμματα, ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ, της «κεντροαριστερής» εναλλαγής, σπέρνοντας αυταπάτες για φιλολαϊκές λύσεις, στην ίδια εντός ΟΝΕ ρότα. Η άλλη αυτή της πλατιάς λαϊκής συμπαράταξης, της προοπτικής του κοινωνικοπολιτικού μετώπου πάλης για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων, για μια άλλη λαϊκή εξουσία, που προωθεί με την πολιτική και τη δράση του το ΚΚΕ.

Τώρα, μπροστά στην τελική ευθεία είναι η ώρα της μεγάλης ευθύνης και της μεγάλης απόφασης, για τους εργάτες, τους αγρότες, τα μεσαία λαϊκά στρώματα της πόλης, τη νεολαία, τις γυναίκες των καταπιεσμένων, να εκφράσουν τη δική τους απόφαση για τα δικά τους συμφέροντα. Είναι ώρα, για να δείξουν, και με την ψήφο τους, πως θα δυναμώσουν τους αγώνες τους, θα ορθώσουν ακόμη πιο ισχυρά εμπόδια στην πολιτική της πλουτοκρατίας, θα συγκεντρώσουν ολοένα περισσότερες δυνάμεις, προκειμένου να μην επιτρέψουν να αποφασίζουν άλλοι για την τύχη τους, για το μέλλον τους, αλλά οι ίδιοι για τον εαυτό τους. Τούτη η κάλπη μπορεί να στείλει λαϊκό μήνυμα αντίστασης. Μήνυμα ελπίδας και ανάτασης για το αύριο.

Ναι, τώρα είναι η ώρα για το λαό να πει, με την ψήφο του, ένα μεγάλο ΟΧΙ και ένα μεγάλο ΝΑΙ. Το μεγάλο ΟΧΙ στα οράματα και την πολιτική της πλουτοκρατίας και τα κόμματά της. Να νιώσουν τη δύναμη των εργαζομένων, με την πιο αποφασιστική μείωση της δύναμής τους. Να νιώσει η κυβέρνηση που θα προκύψει, την καυτή ανάσα, την ασφυκτική πίεση του λαού, που θα την κάνει ολοένα και πιο ανίσχυρη. Και να πει το μεγάλο ΝΑΙ, με την υπερψήφιση των ενωτικών ψηφοδελτίων του ΚΚΕ. Από τώρα και ως την ώρα της κάλπης, τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ πρέπει να φτάσουν, και μπορούν να φτάσουν, σ' όλους τους ανθρώπους του μόχθου. Στους τόπους δουλιάς, στο γιαπί, στη γειτονιά, στο χωριό και την πόλη, άνθρωπο τον άνθρωπο, με την πειστική κουβέντα για τη δική μας και δική τους προοπτική. Μπορούμε να κάνουμε τη μέρα νύχτα. Με την ακούραστη καθημερινή δουλιά των μελών και των φίλων του Κόμματος και της ΚΝΕ, όλων των ανθρώπων που ενώνουν τις δυνάμεις τους σ' αυτή τη μάχη, ώστε το μήνυμα της κάλπης την επόμενη των εκλογών, με ισχυρό ΚΚΕ, να συγκροτεί το αντίπαλο στην πλουτοκρατία δέος, το λαϊκό μέτωπο αντίστασης και αντεπίθεσης.

Τελική ευθεία

Πέντ' έξι

μέρες μείνανε

κι έτοιμα

τα 'χω όλα,

το «φούμο»

για τους πράσινους»

και για τους «μπλε»

τη «φόλα»!

#######

Πέντ' έξι

μέρες μείνανε,

κι η εκδίκηση

σιμώνει,

θα τους κρεμάσω

και τους δυο,

την Κυριακή,

απ' τη «ζώνη»!

#######

Πέντ' έξι

μέρες μείνανε,

φτάνει

η μεγάλη σκόλη,

στη «μάχη»

σύσσωμος, λαέ

και κόκκινο

το «βόλι»!


Ο Οίστρος
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org