Δευτέρα 3 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Eρώτηση απάντηση

Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προβάλλουν ως επιτυχία της εξωτερικής τους πολιτικής τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) στο Ελσίνκι. Τι ακριβώς αποφασίστηκε;

HΣύνοδος του Ελσίνκι έγινε το Δεκέμβρη του 1999. Στις αποφάσεις της, τις οποίες συνυπέγραψε, άρα συναποφάσισε και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ΕΕ δέχεται την αμφισβήτηση των συνόρων της Ελλάδας από το τουρκικό κράτος. Είναι ένα από τα κρίσιμα ζητήματα, γιατί η απόφαση της Συνόδου αναγνωρίζει διασυνοριακές διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, τις οποίες προβάλλει το τουρκικό κατεστημένο. Αρα, η ΕΕ συμφωνεί με την αμφισβήτηση των συνόρων μας.

Στο Ελσίνκι, οι 15 ηγέτες της ΕΕ κατέληξαν στον κατάλογο των υπό ένταξη κρατών, στα πλαίσια της διεύρυνσης και στον κατάλογο υπήρχε και η Τουρκία και η Κύπρος. Αντικειμενικά τέθηκαν τα ζητήματα των ελληνοτουρκικών διαφορών. Με τις αποφάσεις στο Ελσίνκι παραδόθηκαν στη «νέα τάξη» τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Προωθήθηκε η ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου. Ταυτόχρονα, μπήκε στο παζάρι με την τουρκική ηγεσία, η παραπομπή των «συνοριακών διαφορών» στο Δικαστήριο της Χάγης και μάλιστα με πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης. Ετσι, η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη από την ίδια την ΕΕ, μέχρι το 2004 να συζητά τα θέματα που θα θέτει το τουρκικό καθεστώς, δηλαδή γκρίζες ζώνες, καθεστώς νησιών, συγκυριαρχία στο Αιγαίο, τον επιχειρησιακό έλεγχο στο Αιγαίο.

Στο Ελσίνκι η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε την οριστική καταδίκη του Κυπριακού, αφού αντιμετωπίζεται πλέον από την ΕΕ σαν ένα πρόβλημα που πρέπει να διευθετηθεί ανάμεσα στα «δύο μέρη». Ετσι ένα διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής μέρους της Κύπρου από τα στρατεύματα της Τουρκίας, μετατρέπεται σε πρόβλημα των δύο μερών με την υπόδειξη μάλιστα να συμβάλει η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα, «να φέρει κοντά τα δύο μέρη»! Στη Σύνοδο του Ελσίνκι, το Κυπριακό οδηγήθηκε στον οριστικό ενταφιασμό του. Ουσιαστικά η Κύπρος, με ή δίχως την ένταξή της στην ΕΕ, οδεύει και προς τη θεσμική διχοτόμηση. Η απόφαση είναι ξεκάθαρη. «... Εάν μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων προσχώρησης δεν έχει επιτευχθεί λύση, η απόφαση για την προσχώρηση θα παρθεί χωρίς το παραπάνω να αποτελεί προϋπόθεση»!

Στο Ελσίνκι επίσης αποφασίστηκε η παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ με τη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού 50.000 - 60.000 ατόμων, για να ανταποκριθεί σε καθήκοντα αντιμετώπισης διεθνών κρίσεων και αποστολών, δηλαδή για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια και στην Ευρασία, ανάλογες μ' αυτές στη Γιουγκοσλαβία. Επίσης, η απόφαση του Ελσίνκι αναφέρει ότι «η ΕΕ, υπό την αιγίδα του "Συμφώνου Σταθερότητας", επιθυμεί να συμβάλει στον "εκδημοκρατισμό" της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, ενισχύοντας τη σερβική αντιπολίτευση και τη "δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του Μαυροβουνίου", αναζητώντας και άλλους τρόπους "για να υποστηριχτεί το πρόγραμμα πολιτικής και οικονομικής μεταρρύθμισης του Μαυροβουνίου"»!, δηλαδή ωμή επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία, με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησής της, την απόσχιση του Μαυροβουνίου, και τον παραπέρα διαμελισμό της.

Μετά απ' όλα αυτά, γίνεται καθαρό πως το Ελσίνκι που η κυβέρνηση προπαγανδίζει ως ένα από τα μέγιστα επιτεύγματά της πρέπει να γίνει από το λαό μας μπούμεραγκ ενάντια στο ΠΑΣΟΚ αλλά και τη ΝΔ, η οποία επίσης δε διαφωνεί ουσιαστικά με τις αποφάσεις του, οι οποίες είναι ενταγμένες στα πλαίσια της «νέας τάξης», της ΝΑΤΟποίησης του Αιγαίου και του Κυπριακού, ούτε μ' αυτά διαφωνεί η ΝΔ, καταψηφίζοντας και τα δύο κόμματα της πλουτοκρατίας και υπερψηφίζοντας το ΚΚΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα η συγκέντρωση για την κυπριακή τραγωδία(2002-07-24 00:00:00.0)
Στο προσκήνιο οι τουρκικές διεκδικήσεις(2000-08-04 00:00:00.0)
...Ολα τα ίδια μένουν(2000-04-16 00:00:00.0)
Ακόμη πιο... κοντά(2000-04-11 00:00:00.0)
Για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στο Ελσίνκι (10-11/12/1999)(1999-12-15 00:00:00.0)
Προωθείται η ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου(1997-06-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ